Στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής που πραγματοποιήθηκε στο σχολικό έτος 2013-2014, επισκεφθήκαμε το χώρο που στεγάζεται η Βουλή των Ελλήνων. Βρίσκεται στο κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων, επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας,πάνω από την πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Μπροστά απ το κτήριο του Κοινοβουλίου βρίσκεται το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, το οποίο συμβολίζει τις ηρωικές πράξεις κάθε γενναίου στρατιώτη που έχασε τη ζωή του αγωνιζόμενος για την ελευθερία της πατρίδας. Προς τιμήν του υπάρχουν δύο εύζωνοι, οι οποίοι στέκονται δίπλα από το μνημείο.
Στο πρώτο μέρος της ξενάγησής μας παρακολουθήσαμε ένα βίντεο σχετικά με την ιστορία της Βουλής αλλά και την εξέλιξη των πολιτευμάτων της χώρας μας. Αναφερθήκαμε στην Παλαιά Βουλή και τη μεταφορά της στα λεγόμενα Παλαιά Ανάκτορα. Συγκεκριμένα, ύστερα από παρέμβαση του Ελευθ. Βενιζέλου αποφασίστηκε η αποκατάσταση των ζημιών του κτηρίου από την εκεί εγκατάσταση μικρασιατών προσφύγων . Οι εργασίες μετατροπής του κτηρίου έγιναν με την επιμέλεια του Ανδρέα Κριεζή. Από τότε δεν υπήρξαν άλλες αλλαγές ως προς το εξωτερικό του κτηρίου, σε αντίθεση με το εσωτερικό, που με την πάροδο του χρόνου χρειάστηκε κάποιες μετατροπές για τη συντήρησή του.
Στη συνέχεια της ξενάγησής μας επισκεφθήκαμε την αίθουσα στην οποία εκτίθενται αποκόμματα από εφημερίδες και είδαμε πορτρέτα αλλά και προσωπικά αντικείμενα,όπως γυαλιά, πένες, ταυτότητες, χειρόγραφα σημαντικών προσωπικοτήτων, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ελληνική ιστορία. Αξίζει να σημειωθεί η αναφορά τής ξεναγού μας στην τοιχογραφία που απεικονίζονται αποσπάσματα από μάχες. Μας επισήμανε ότι η γκρι περιοχή υπενθυμίζει την καταστροφή που υπέστη η Βουλή από πυρκαγιά πριν αρκετά χρόνια. Έπειτα αναφερθήκαμε σε παλαιότερα πολιτεύματα και τρόπους ψηφοφορίας με τους οποίους συνήθιζαν οι πολίτες να ψηφίζουν το κόμμα της αρεσκείας τους.Όλοι οι πολίτες(άνω των 21 ετών)είχαν δικαίωμα ψήφου, επειδή όμως ένα μέρος των ψηφοφόρων ήταν αναλφάβητο δημιουργήθηκε ένας κατάλληλος τρόπος ψηφοφορίας. Κατασκεύασαν ένα δοχείο το οποίο ήταν βαμμένο μισό μαύρο και μισό άσπρο. Τα χρώματα συμβόλιζαν το πρώτο ΟΧΙ και το δεύτερο ΝΑΙ. Ο κάθε πολίτης ανάλογα με το κόμμα που ήθελε να υποστηρίξει έριχνε μια σφαίρα σε ένα από τα χρωματιστά δοχεία.
Στο τελευταίο μέρος της ξενάγησής μας, επισκεφθήκαμε την αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής. Καθήσαμε στα έδρανα και η ξεναγός μάς ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο κάθονται οι βουλευτές .Κάθε κόμμα έχει συγκεκριμένο αριθμό εδράνων, ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών που διαθέτει. Ο κάθε βουλευτής μπορεί να αλλάξει θέση, αρκεί να βρίσκεται στο όριο του κόμματός του. Το κάθε πολιτικό κόμμα, ανάλογα με το ποσοστό που πήρε στις εκλογές και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής , θα καταλάβει τη θέση που του αναλογεί στην αίθουσα συνεδριάσεων. Ο κάθε πολίτης, αν επιθυμεί , μπορεί να παρακολουθήσει από κοντά τη συνεδρίαση από τις ορεινές θέσεις ή από την τηλεόραση.Υπάρχουν ειδικές θέσεις για τους επίσημους καλεσμένους (οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα λόγου), καθώς και για τους υπουργούς του εκλεγμένου κόμματος. Άξια θαυμασμού είναι η ακουστική του χώρου και το φυσικό φως που διέρχεται από το κέντρο της οροφής. Συνοψίζοντας, είναι σπουδαίο να αναφερθούν το δέος και ο σεβασμός που δημιουργεί σε κάθε άνθρωπο το κτήριο της Βουλής, γνωρίζοντας πόσο σημαντικές προσωπικότητες έχουν εκλεχθεί και το πόσο έχουν προσφέρει στη διατήρηση της Δημοκρατίας στη χώρα αλλά και γενικότερα στην Ιστορία της Ελλάδας. ΛΕΚΑΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Γ3 ΜΑΚΡΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Γ3