ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
Η μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων με ευαισθητοποίησε και με παρακίνησε να γράψω και να αναφερθώ σε αυτό το πολύ σοβαρό και φλέγον ζήτημα, που τυραννάει την Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα οδικά ατυχήματα και δυστυχήματα αποτελούν κοινωνικό πρόβλημα και μάλιστα ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας μας. Κάθε μέρα στην Ελλάδα πεθαίνουν κατά μέσο όρο έξι άνθρωποι στην άσφαλτο.
Είναι σοκαριστικό το ότι μπορεί ο άνθρωπος μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να βρει φρικτό θάνατο ή να υποφέρει για όλη του τη ζωή εξαιτίας μιας αναπηρίας, είτε επειδή έφταιγε αυτός είτε γιατί κάποιος άλλος προκάλεσε το ατύχημα.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Συνέβη το πρωί της 5ης Μαρτίου 1907 στην Αθήνα. Το πρώτο θύμα ήταν η Ευφροσύνη Βαμβακά. Καθώς περνούσε από τον κεντρικό δρόμο, ένα αμάξι την παρέσυρε και ο οδηγός άφησε το θύμα αιμόφυρτο και αβοήθητο. Έπειτα πέρασε και δεύτερο όχημα, διαμελίζοντας το κορμί του θύματος.
ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Η πιο θλιβερή συνέπεια των τροχαίων είναι ο θάνατος, αφού ο άνθρωπος έχει μια ζωή, πεθαίνει και δε γυρίζει πίσω. Βέβαια, κάποιος που τραυματίστηκε βαριά δεν έχασε τη ζωή του, μπορεί όμως να έμεινε ανάπηρος, να υποφέρει για όσο θα ζει, σωματικά και ψυχικά, αφού ένα τέτοιο συμβάν μένει χαραγμένο στην ψυχή του. Υπάρχουν και οικονομικές επιπτώσεις, τόσο για την οικογένεια του θύματος όσο και για το κράτος. Η οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με την απώλεια ισορροπίας της φυσιολογικής κατάστασης που επικρατούσε σε αυτή μέχρι τη στιγμή του ατυχήματος και με το υπέρογκο κόστος νοσηλείας, θεραπείας και φροντίδας του τραυματισμένου μέλους της που καλείται να καλύψει. Επιπλέον, το κράτος αντιμετωπίζει τεράστιο οικονομικό κόστος, που προκύπτει από τα καταγεγραμμένα τροχαία. Αυτό ετησίως ανέρχεται στα 3 δις. ευρώ [αποζημιώσεις, νοσήλια]. Για παράδειγμα, κάθε βαριά τραυματισμένος κοστίζει στο κράτος 30.000 ευρώ και κάθε ελαφρά τραυματισμένος κοστίζει 3.000 ευρώ περίπου.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ
Για να προλαμβάνονται τα τροχαία είναι ανάγκη:
1. Να γίνεται χρήση ζώνης ασφαλείας από όλους τους επιβάτες.
2. Να μη γίνεται χρήση αλκοολούχων ποτών από τους οδηγούς.
3. Οι οδηγοί να μην υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας και να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, ειδικά σε κατοικημένες περιοχές.
4. Να μην υπερφορτώνονται τα οχήματα.
5. Να μη γίνονται άσκοπα προσπεράσματα γοήτρου και γενικότερα αντικανονικά και επικίνδυνα προσπεράσματα.
6. Να προστατεύονται τα παιδιά, με το να κάθονται πάντα στα πίσω καθίσματα και με το να φορούν οπωσδήποτε ζώνες ασφαλείας.
7. Να γίνεται χρήση κράνους και στολής προστασίας από τους οδηγούς δίτροχων.
8. Τα οχήματα να υποβάλλονται σε συχνούς και προγραμματισμένους μηχανολογικούς ελέγχους.
9. Να μην παραβιάζονται οι ΛΕΑ.
Όλοι μας θα πρέπει να σεβόμαστε τον ΚΟΚ αν θέλουμε να περιοριστεί αυτή η μάστιγα και να μην θρηνούμε πια θύματα στους δρόμους.
Νεφέλη Χαλακατεβάκη Γ5