Το άγχος στην εφηβεία

ΑΠΟ: ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ - Μάι• 19•17

Το άγχος στην εφηβεία

αγχος

 

 

 

Το έντονο άγχος είναι ένα συναίσθημα που παρατηρείται συχνά στους εφήβους. Συνήθως εμφανίζεται από την ηλικία των δεκατριών ετών όταν δηλαδή ο έφηβος εντάσσεται στο γυμνάσιο.  Αυτό, οφείλεται στο μεγάλο φόρτο εργασίας από το σχολείο, από το φροντιστήριο ξένων γλωσσών ή και από άλλες εξωσχολικές  δραστηριότητες.

Ο μαθητής βιώνει μία πολύ απότομη αλλαγή από το δημοτικό στο γυμνάσιο, με αποτέλεσμα  να δυσκολεύεται να εγκλιματιστεί καθώς δεν ξέρει πώς να αντεπεξέλθει  στις νέες απαιτήσεις. Ωστόσο, τα ‘’βάσανα’’ του εφήβου δεν τελειώνουν εδώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εφήβων σε αυτή την ηλικία ασχολείται με κάποια δεύτερη ή και τρίτη εξωσχολική δραστηριότητα, όπως κάποιο άθλημα, μουσικό όργανο ή άλλο χόμπι. Ενώ όλα αυτά ωφελούν σε κάποιο τομέα, ταυτόχρονα συντελούν στο να γίνουν τα ωράρια εξαντλητικά και η κάθε μέρα να θυμίζει Γολγοθά στα μάτια του εφήβου που με δυσκολία τα ‘’φέρνει βόλτα’’.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει για την καταπολέμηση του άγχους είναι η συνειδητοποίηση του προβλήματος μέσω της παρατήρησης των συμπτωμάτων που παρουσιάζονται. Αν ο έφηβος παρουσιάζει απότομη αλλαγή διάθεσης δίχως να έχει προηγηθεί κάποια συζήτηση ή περιστατικό ,παραπονιέται συχνά πως τον πονάει το στομάχι του ,’’τρώει’’ τα νύχια του ,δυσκολεύεται να κοιμηθεί το βράδυ, πίνει αλκοόλ ,κάνει χρήση ουσιών ή καπνίζει στα κρυφά  τότε είναι που η δράση είναι επείγουσα ανάγκη. Από την άλλη πλευρά , αν ο έφηβος αναλώνει πολύ χρόνο σε εξωσχολικές δραστηριότητες καλό θα ήταν να τις περιορίσει, έτσι ώστε να του μένει χρόνος να διαβάζει για το σχολείο, αλλά και για να χαλαρώνει περνώντας χρόνο με τους φίλους του και την οικογένειά του. Αν ακόμα και μετά από τα παραπάνω υπάρχουν στιγμές έντονου άγχους και δυσφορίας συνιστάται ένα μικρό διάλειμμα για χαλάρωση , το οποίο είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο(φυσική άσκηση δύο με τέσσερις ώρες την εβδομάδα, βόλτα, μουσική κτλ).

Τέλος, είναι κατανοητό πως η χώρα μας  διανύει δύσκολες εποχές όσον αφορά την οικονομία και το μέσο ελληνικό νοικοκυριό δυσκολεύεται να ανταπεξέλθουν στις ανεξέλεγκτες φορολογικές απαιτήσεις γεγονός το οποίο ευθύνεται για το άγχος , την ανησυχία και  για πολλά άλλα αρνητικά συναισθήματα των γονιών. Όμως  η αρνητική αυτή αύρα επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία των εφήβων. Γι’ αυτό το λόγο οι γονείς πρέπει να μην ταλαιπωρούν άθελά τους τα παιδιά με τα δικά τους προβλήματα , αλλά και οι έφηβοι να συζητούν περισσότερο με τους γονείς τους και να μην φοβούνται να τους ‘’ανοιχτούν’’.

Σχολιάστε

Top