Δώδεκα παρά δώδεκα, του Ευγένιου Τριβιζά

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ

Το βιβλίο “Δώδεκα παρά δώδεκα”  του Ευγένιου Τριβιζά, παρόλο που συνηθίζεται να διαβάζεται από παιδιά μικρών ηλικιών, πιστεύω πως είναι μια πολύ καλή πρόταση, ακόμα και για εφήβους, καθώς δεν υστερεί σε κάποιο τομέα, όπως λεξιλόγιο, πλοκή και χαρακτήρες.

Το βιβλίο έχει να κάνει με την αλλαγή του χρόνου, προσωποποιώντας τον παλιό και τον νέο χρόνο, και όχι μόνο. Η σταδιακή εμφάνιση των χαρακτήρων αρχίζει με τον παλιό χρόνο να γκρινιάζει σε σχέση με το πόσος χρόνος του μένει πριν μπει στο “Χρονοντούλαπο” με όλους τους άλλους παλιούς χρόνους. Εκεί, εμφανίζεται στο σκηνικό ο Νέος Χρόνος με αφορμή κάτι αθώο, όπως το να ρωτήσει τι ώρα είναι. Από εκεί και πέρα αρχίζει ένα μπάχαλο σε σχέση με την πλοκή. Αρχίζει η ζήλια του παλιού χρόνου. Χαρακτήρες που εμφανίζονται είναι οι κατάδικοι, ο παρατηρητής, ο Βεδουίνος, ο Εκατόνταρχος, ο κύκλωπας, ένας ταχυδρόμος, η Μαρία Αντουανέτα και πολλοί άλλοι, από τους οποίους ο καθένας παίζει έναν μοναδικό ρόλο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πλοκή είναι όλη γραμμένη σε μορφή έτοιμη να γίνει θεατρικό, καθώς το βιβλίο είναι γεμάτο με θεατρικές παρεμβάσεις και συμβουλές αλλά και με τραγούδια, ποιήματα και ομοιοκαταληξίες.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης