Η αληθινή φιλία

ΤΣΑΚΟΥ ΛΥΔΙΑ

 Οι φιλίες είναι πραγματικά ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας. Πολλές φορές όμως μας μπερδεύουν, μας προκαλούν εκνευρισμό,μας κάνουν ακόμα και να αναρωτιόμαστε για τις επιλογές μας. Στο τέλος της ημέρας όμως, οι φιλίες είναι καίριας σημασίας για την ψυχική μας ηρεμία.

Η φιλία μας βοηθάει στην διαχείριση αρνητικών συναισθηματικών καταστάσεων, όπως κατάθλιψη και άγχος. Μια υγιής κοινωνική ζωή μπορεί να τονώσει και να βελτιώσει την γενικότερη κατάσταση της υγείας μας, αφού μας απαλλάσσει από την απομόνωση που συχνά οδηγεί στην κατάθλιψη. Οι καλοί φίλοι είναι εκεί για να μας ακούσουν όταν έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε, μας δίνουν συμβουλές, μας στηρίζουν όταν περνάμε δύσκολες καταστάσεις στην ζωή μας, όπως μια ασθένεια ή μια απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, έναν χωρισμό ή μια αποτυχία στο σχολείο ή την δουλειά. Ακόμα οι φίλοι μπορούν να μας προδιαθέτουν θετικά, καθώς μας εμπνέουν δημιουργώντας κίνητρα ώστε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Τέλος οι φίλοι αποτελούν τον καθρέπτη του εαυτού μας, γιατί μας αναδεικνύουν τα προτερήματα αλλά και τα ελαττώματά μας, όπως και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε χαρακτηριστικά του εαυτού μας.

Υπάρχουν όμως και φίλοι που μας επηρεάζουν αρνητικά με την προσωπικότητα και με την συμπεριφορά τους.

Αρχικά όταν στο περιβάλλον μας έχουμε ένα άτομο που διαρκώς γκρινιάζει μας επηρεάζει. Από τη μία είναι φυσιολογικό να μην έχουμε πάντα καλή διάθεση και να ξεσπάμε τα  νεύρα μας στους δικούς μας ανθρώπους αλλά αν κάποιος έχει μονίμως νεύρα και κακή διάθεση, τότε αναπόφευκτα γινόμαστε παρά τη θέλησή μας αποδέκτες του αρνητισμού τους. Επιπλέον ο ανταγωνισμός σε λογικά πλαίσια είναι υγιής. Για παράδειγμα, οι στόχοι και τα όνειρα ενός φίλου μας μπορεί να αποτελούν κίνητρο για να θέσουμε και εμείς μεγαλύτερους στόχους.  Όμως οι φίλοι που μας ανταγωνίζονται θα προβάλουν εχθρική συμπεριφορά και θα έχουν ως στόχο αυτό που έχουμε εμείς  και θα κάνουν τα πάντα ώστε να το στερηθούμε εμείς για να το αποκτήσουν εκείνοι. Τέλος μια άλλη πολύ επικίνδυνη πλευρά της φιλίας, είναι όταν κάποιος γίνεται κτητικός με εμάς, αποκλείοντας μας από το να συναντήσουμε ή να γνωρίσουμε άλλους φίλους. Μας πνίγουν λοιπόν μέσα στη σχέση, σαν να μας έχουν ιδιοκτησία τους. Αυτό που πρέπει όμως να αναρωτηθούμε είναι αν στις δύο τελευταίες περιπτώσεις μπορούμε τελικά να μιλάμε για αληθινή φιλία…

Γι αυτό λοιπόν πρέπει να προσέχουμε τι φίλους κάνουμε για να μην υπάρχουν προβλήματα συνεχώς αλλά και να περνάμε ευχάριστα μαζί τους δημιουργώντας αναμνήσεις.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης