Μασλένιτσα (Масленитса)

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η Μασλένιτσα, που είναι επίσης γνωστή ως Butter Lady, Butter Week, Crepe Week ή Cheesefare Week) είναι μια σλαβική θρησκευτική λαϊκή γιορτή, η οποία έχει διατηρήσει ορισμένα στοιχεία της σλαβικής μυθολογίας στο τελετουργικό της, και γιορτάζεται την τελευταία εβδομάδα πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή.

Η ημερομηνία της Μασλένιτσας αλλάζει κάθε χρόνο ανάλογα με την ημερομηνία του Πάσχα. Είναι το αντίστοιχο του δικού μας καρναβαλιού. Επίσης τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της λαϊκής γιορτής της Μασλένιτσας είναι το ομοίωμα της Μασλένιτσας, διασκέδαση, βόλτες με έλκηθρο, γλέντια. Οι Ρώσοι έχουν τηγανίτες, κρέπες (блины) και flat κέικ, ενώ οι Λευκορώσοι και οι Ουκρανοί έχουν ζυμαρικά, συρνίκια και ένα μπλοκ.

Σήμα κατατεθέν της Μασλένιτσας είναι το σκιάχτρο, αλλά και οι βόλτες με έλκηθρο καθώς και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ μαγειρεύονται και παραδοσιακά φαγητά. Τέλος όλη η εβδομάδα χωρίζεται σε δύο περιόδους: Στενή Μασλένιτσα και Ευρεία Μασλένιτσα. Στενή Μασλένιτσα – οι τρεις πρώτες ημέρες: Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, Ευρεία Μασλένιτσα – αυτές είναι οι τελευταίες τέσσερις ημέρες: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Τις πρώτες τρεις μέρες, ήταν δυνατό να γίνουν δουλειές και από την Πέμπτη όλες οι εργασίες σταμάτησαν και άρχισε η Ευρεία Μασλένιτσα. Ανάμεσα στον κόσμο, κάθε μέρα της Μασλένιτσας είχε το δικό της όνομα.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης