
ΖΕΡΒΟΠΟΥΛΟΥ ΖΩΗ – ΜΠΑΓΙΩΡΓΑ ΔΗΜΗΤΡΑ
Η βασιλόπιτα είναι ένα έθιμο που περνάει από γενιά σε γενιά. Τα μεσάνυχτα στην αλλαγή του χρόνου σβήνουν τα φώτα και μετά από ένα λεπτό ανάβουν ξανά και όλοι όσοι βρίσκονται μαζί ανταλλάζουν ευχές για υγεία, τύχη και ευτυχία για την νέα χρονιά. Η βασιλόπιτα μπαίνει στο τραπέζι και κόβεται αμέσως από τον νοικοκύρη του σπιτιού μόλις μπει ο νέος χρόνος . Προτού όμως κοπεί χαράζουμε έναν σταυρό τρεις φορές και μοιράζουμε τριγωνικά κομμάτια σε όλα τα άτομα που βρίσκονται εκεί.
Εμείς όμως είμαστε μικρά κορίτσια και δεν έχουμε πολλές γνώσεις για την μαγειρική για αυτό βρήκαμε μια συνταγή για μια παραδοσιακή αφράτη και πεντανόστιμη βασιλόπιτα του Άκη Πετρετζίκη την οποία και σας προτείνουμε για να την δοκιμάσετε και να την φτιάξετε κι εσείς μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα:
Υλικά που θα χρειαστούμε :
- 300 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γραμμάτια άχνη ζάχαρη
- 1 κ.σ κρυσταλλική ζάχαρη
- 7 γραμμάρια μαχλεπι
- 2 γραμμάρια μαστίχα
- 1/2 κ.γ τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 2 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 βανιλινη
- 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 75 γραμμάρια γάλα πλήρες
- 400 γραμμάρια αλευριού για όλες τις χρήσεις
- Αλάτι
- 1 κ.σ μπέικιν παουντερ
- Άχνη ζάχαρη ,για το σερβίρισμα
Εκτέλεση :
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°c στον αέρα.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη και το χτυπάμε με με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο,2-3 λεπτάκια.
- Αφού σταματήσουμε το χτύπημα καθαρίζουμε τα πλαϊνά τοιχώματα με την μαρίζ ή με μια οποιαδήποτε σπάτουλα, χτυπάμε αλλά 5 λεπτά και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μικρό μπλέντερ ρίχνουμε την ζάχαρη, το μαχλέπι ,την μαστίχα, το μοσχοκάρυδο και 2 κ.σ από το αλεύρι μας (σε περίπτωση που έχουμε βανίλιες και όχι εκχύλισμα βανίλιας το προσθέτουμε ) και χτυπάμε πολύ καλά.
- Μόλις γίνει σκόνη το προσθέτουμε στο μπολ με τα προηγούμενα υλικά.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το εκχύλισμα βανίλιας και το χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, ύστερα ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά ,με το που αποροφηθεί το ένα ρίχνουμε το επόμενο.
- Μετά προσθέτουμε το γάλα και το ανακατεύουμε προσεκτικά με την μαρίζ.
- Έπειτα σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα 400 γραμμάρια αλεύρι ,με αλάτι και μπέικον παουντερ .
- Αφού γίνει μείγμα το προσθέτουμε στο μπολ με τα άλλα υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά με μαρίζ.
- Βουτυροαλευρώνουμε καλά μια φόρμα κέικ , κατά προτίμηση στρογγυλή με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 25 εκατοστά. Εκεί ρίχνουμε το μείγμα της βασιλόπιτας μας και απλώνουμε καλά με μια σπάτουλα . Προσθέτουμε το φλουρί και μετά την ψήνουμε για 45 λεπτά στην υψηλή σχάρα.
- Μόλις ειναι έτοιμη πασπαλιζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε
Καλή χρονιά !