Πλάκα, χλευασμός ή εκφοβισμός;

ΒΕΣΟ ΔΕΣΠΟΙΝΑ – ΚΑΛΜΟΥΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Κάθε σύγκρουση μεταξύ ενός ή περισσότερων μαθητών/τριών είναι bullying, όπως συνηθίζεται να λέγεται ο σχολικός εκφοβισμός; Ή μήπως είναι χλευασμός ή αποδοκιμασία; Ή μήπως είναι απλά πλάκα;

Ας ξεκαθαρίσουμε τις διαφορές μεταξύ των 3 όρων.

Πλάκα ή αστείο

Συνήθως, η πλάκα γίνεται μεταξύ φίλων με σκοπό το γέλιο. Υπάρχει εναλλαγή ρόλων. Πειράζουν ο ένας τον άλλον, κάνουν πλάκα μεταξύ τους, γελούν όλα τα άτομα της παρέας και κανείς δεν έχει πρόθεση να βλάψει κανέναν. Γι’ αυτό, σε περίπτωση που έχει αρνητικά αποτελέσματα, όταν δε γελάνε όλοι και είναι ενοχλημένοι από μία συμπεριφορά, η πλάκα σταματάει αμέσως.

Αποδοκιμασία ή χλευασμός

Η αποδοκιμασία έχει να κάνει με προσβλητικά και ταπεινωτικά σχόλια, με σκοπό να γελάσουν κάποιοι σε βάρος κάποιου άλλου. Λένε ότι κάνουν πλάκα, αλλά ο σκοπός τους δεν είναι να γελάσουν όλοι, αλλά να βλάψουν τον άλλον. Δε γελούν όλοι, δεν υπάρχει εναλλαγή ρόλων. Συνήθως, η «πλάκα» συνεχίζεται, ακόμη κι όταν το παιδί που δέχεται τα σχόλια τους ζητήσει να σταματήσουν, γιατί ενοχλείται.

Εκφοβισμός ή bullying

Στον εκφοβισμό ή bullying, ένα παιδί ή μια ομάδα παιδιών επιτίθενται είτε εκφραστικά είτε σωματικά προς ένα πιο αδύναμο παιδί. Τα παιδιά δεν είναι φίλοι μεταξύ τους, οι ρόλοι δεν αλλάζουν και υπάρχει ξεκάθαρη ανισορροπία δυνάμεων. Συνήθως, θύματα του εκφοβισμού είναι παιδιά τα οποία είναι πιο αδύναμα, μοναχικά, ευαίσθητα, ακόμα και παιδιά με ειδικές ανάγκες. Η βία μπορεί να είναι σωματική, λεκτική, συναισθηματική ή ηλεκτρονική και μοναδικός της σκοπός είναι να πληγωθεί το άλλο άτομο. Δε γελούν όλοι. Γελάει μόνο ο θύτης και η παρέα του, ενώ το θύμα βιώνει δυσάρεστες καταστάσεις. Δεν εκδηλώνεται μόνο μία φορά. Υπάρχει ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ του περιστατικού με τους ίδιους θύτες και τα ίδια θύματα και ο εκφοβισμός είναι προγραμματισμένος. Συνεχίζει, ακόμη και όταν το θύμα έχει εκφράσει την δυσαρέσκεια του.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης