Ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού

Οι μαθητές του Στ1 στο πολιτιστικό τους πρόγραμμα «Μια βόλτα στην Πάτρα του 19ου αιώνα» αναζήτησαν πληροφορίες για τα καρναβάλια εκείνης της εποχής. Παρακάτω θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που άντλησαν από το διαδίκτυο.

Ο πρώτος αποκριάτικος χορός έγινε το 1829 στο σπίτι του εμπόρου Μωρέττη ο οποίος προσκάλεσε αξιωματικούς των Γαλλικών δυνάμεων του στρατηγού Nicolas-Joseph Maison (Μαιζώνος) που στάθμευαν στην πόλη μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους το 1828. Στο χορό είχαν προσκληθεί 15 αστοί Πατρινοί, ενώ από τις κυρίες μόνον 7 γνώριζαν ευρωπαϊκούς χορούς.
Το 1850 αρχίζουν τα πρώτα μασκαρέματα, ενώ μέχρι το 1860 το έθιμο εξαπλώνεται στην σύνθεση της κοσμοπολίτικης αστικής τάξης,
Το 1864 πλέον οι αποκριάτικες διασκεδάσεις μεταφέρονται και σε ταβέρνες και καφενεία κι έτσι επεκτείνονται στα πιο λαϊκά στρώματα.
Το 1870 εμφανίζονται για πρώτη φορά και καρναβαλικά άρματα, κατασκευές ιδιωτών και ξεκινούν και οι πρώτες παρελάσεις.
Το 1880 ανήμερα του Αγίου Αντωνίου (17 Ιανουαρίου) εμφανίζονται στους δρόμους οι πρώτες μπούλες, δηλαδή ομάδες μεταμφιεσμένων που τριγύριζαν στις γειτονιές και έκαναν πλάκα σε γνωστούς και αγνώστους.
Το 1892 ιδρύεται η Φιλαρμονική Εταιρεία, ενώ στα επόμενα δύο έτη καθιερώνονται οι πιερότοι με ψηλά, μυτερά καπέλα και πολύχρωμες στολές με ρόμβους, οι οποίοι συμμετείχαν στην παρέλαση με ποδήλατα και χαρτοπόλεμο.
Το 1899 σχηματίζεται με ιδιωτική πρωτοβουλία η πρώτη επιτροπή (κομιτάτο) και συγκέντρωνε εισφορές. Την ίδια χρονιά ξεκινά το έθιμο του σοκολατοπόλεμο. Στις αρχές του 1900 το Πατρινό Καρναβάλι αν και στην ακμή του, διακόπτεται με τους Βαλκανικούς πολέμους έως την Μικρασιατική καταστροφή.