25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

STOP 2

Την 25η Νοεμβρίου, την ίδια ημέρα κατά την οποία οι Χριστιανοί γιορτάζουν τη μνήμη της Αγίας Αικατερίνης, είναι η παγκόσμια ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η βία κατά των γυναικών είναι ένα θέμα που δεν θα έπρεπε να συζητιέται τον 21ο αιώνα, αλλά δυστυχώς μέχρι και σήμερα ακούμε καθημερινά περιστατικά με άσκηση βίας σε γυναίκες λόγω του φύλου τους.

Την εποχή της πατριαρχίας επί χιλιετίες οι γυναίκες δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες στις περισσότερες κοινωνίες ή, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν είχαν ούτε το δικαίωμα στην ίδια τους τη ζωή. Σταδιακά, από την εποχή του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού άνοιξε ο δρόμος για τη διεκδίκηση όλο και περισσότερων δικαιωμάτων για τις γυναίκες. Σε όλο τον δυτικό κόσμο σιγά σιγά η γυναίκα απέκτησε δικαίωμα στη μόρφωση και στην εργασία και τελικά κατέκτησε όλα τα δικαιώματα που είχε ένας άνδρας. Οι γυναίκες πλέον φτάνουν συχνά στην κορυφή στον τομέα τους, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες τις βλέπουμε και ως αρχηγούς κρατών.

Με βάση όλα τα παραπάνω θα περίμενε κανείς να έχουν εξαφανιστεί οι αντιλήψεις σχετικά με την κατωτερότητα της γυναίκας και κυρίως να έχει περιοριστεί η βία κατά των γυναικών. Ωστόσο, τα γεγονότα δείχνουν το αντίθετο: «Η βία μπορεί να λάβει πολλές μορφές, από εγχώριες επιθέσεις έως την εμπορία ανθρώπων, από την σεξουαλική βία σε εμπόλεμες ζώνες μέχρι τον γάμο παιδιών, ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων και γυναικοκτονία». Αυτά διαβάζουμε στο κείμενο του Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμμάτεα των Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Στο ίδιο κείμενο ο Γκουτέρες σημειώνει ότι η βία κατά των γυναικών συνδέεται με ευρύτερα θέματα εξουσίας και ελέγχου στη σύγχρονη κοινωνία και ότι η γυναίκα γίνεται ευάλωτη στη βία μέσω πολλαπλών τρόπων με τους οποίους οι άνδρες τις κρατούν άνισες.

Ειδικά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πληροφορούμαστε πολύ συχνά για γυναικοκτονίες, δηλαδή για δολοφονίες γυναικών λόγω του φύλου τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις η δολοφονία έγινε από τον σύζυγο ή τον σύντροφό τους, συχνά αφού η γυναίκα τούς δήλωνε ότι χώριζαν. Η Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, η Γαρυφαλλιά στη Φολέγανδρο, πριν από λίγες μέρες άλλη μία Γαρυφαλλιά στην Πάτρα, η Δώρα στο Αγρίνιο και τόσες άλλες γυναίκες…

Η αλυσίδα αυτή της βίας δε θα σπάσει όχι μόνο αν δεν γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές για τους θύτες, αλλά κυρίως αν δεν αρχίσουν οι οικογένειες να μεγαλώνουν τα αγόρια και τα κορίτσια με σωστές αντιλήψεις. Τα κορίτσια δηλαδή να μην ανέχονται συμπεριφορές κακοποιητικές που δεν τους αξίζουν και τα αγόρια να μην θεωρούν τις γυναίκες κτήμα τους, παιχνίδι τους ή κατώτερές τους. Εκτός από την ανατροφή από την οικογένεια, σημαντικό ρόλο στο κοινωνικό πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών έχουν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτά προβάλλουν σε ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές σε υπερβολικό βαθμό τη βία και ιδιαίτερα τη βία κατά των γυναικών. Στο ίδιο αποτέλεσμα οδηγούν συχνά και στίχοι τραγουδιών, ελληνικών και ξένων.

Στο πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών λύση μπορεί, εκτός από την οικογένεια, να δώσει και η εκπαίδευση. Πρέπει δηλαδή η εκπαίδευση να προβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα, να ευαισθητοποιεί τα παιδιά σε τέτοια ζητήματα, να τονίζει την ισότητα των φύλων. Και ίσως θα πρέπει σχετικές δραστηριότητες να γίνονται στα σχολεία κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Εξάλειψη_Βίας_κατά_Γυναικών2

 

Βίντεο από την εταιρεία Lacta για το «Τι δεν είναι αγάπη»

https://www.youtube.com/watch?v=uxXPltBr8Jg&t=211s

 

3 βίντεο από την ΕΛΑΣ

https://www.youtube.com/watch?v=VelfwQVLYIY

 

https://www.youtube.com/watch?v=NzgwKT6wNQI

 

https://www.youtube.com/watch?v=3DV_xwGVGTQ

Ριτσάκη Ελένη

Αφήστε το σχόλιο σας στο "25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών"

Σχολιάστε

Top