Φωτιές στην Εύβοια
Την 3η Αυγούστου 2021, στην περιοχή της Β. Εύβοιας, εκδηλώθηκε μια πυρκαγιά, η οποία έμελλε να είναι η μεγαλύτερη που έχει συμβεί στο σύγχρονο Ελληνικό Κράτος. Μετά από 8 ημέρες το αποτέλεσμα αυτής της πυρκαγιάς ήταν να καταστραφεί μια έκταση 508.758 στρεμμάτων, σύμφωνα με τη μέτρηση που έγινε από το σύστημα Copernicus. Η καταστροφή ήταν εξαιρετικά μεγάλη φτάνοντας σχεδόν το 50% των γεωγραφικών ορίων δύο δήμων. Οι περιοχές αυτές στηρίζουν οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την κτηνοτροφία, τη συλλογή δασικών προϊόντων (ρητίνη και ξυλεία), τη μελισσοκομία, τη γεωργία αλλά και τον τουρισμό.*
Κίνδυνος πλημμύρας περιοχών που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά:
Στην περιοχή που καταστράφηκε από πυρκαγιά είχαμε καταστροφή της βλάστησης και των φυτικών υπολειμμάτων (φυλλάδας, χούμου κλπ.). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα (περιληπτικά) τις παρακάτω διεργασίες διάβρωσης και δημιουργίας πλημμύρας .
- Πτώση μεγαλύτερου ύψους βροχής στην επιφάνεια της λεκάνης λόγω έλλειψης προστασίας από τη βλάστηση.
- Συγκράτηση λιγότερης υγρασίας στην επιφάνεια του εδάφους λόγω της καύσης των επιφανειακών φυτικών υπολειμμάτων (φυλλάδας, χούμου, κλπ.)
- Διάβρωση του πυθμένα και των πρανών της κοίτης των υδατορευμάτων
- Δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων στην πεδινή γεωργική και κατοικημένη περιοχή της λεκάνης με πληθώρα δυσμενών επιπτώσεων.
Επειδή η περιοχή που καταστράφηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλη, έγινε προσπάθεια να εντοπισθούν τα ρέματα που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα σε κατοικημένες περιοχές της Β. Ευβοίας.
Προτεινόμενα μέτρα και έργα για τις περιοχές της Β. Εύβοιας:
- Αποφυγή διάνοιξης νέων δρόμων για να μην δημιουργηθούν καινούριες εστίες παραγωγής φερτών υλών
- Αποφυγή μετατόπισης της καμένης ξυλείας
- Αποφυγή υλοτομιών όπου έχουμε μαλακά εδάφη και οι κλίσεις ξεπερνούν το 50% κ.α
Αποτέλεσμα
Η Εύβοια έχει σηκώσει δυστυχώς το μεγαλύτερο βάρος της εγκατάστασης των αποκαλούμενων Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το νησί μας παρά τον κορεσμό, συνεχίζει να αποτελεί προνομιακό χώρο εγκατάστασης αιολικών πάρκων. Οι κάτοικοι ανησυχούν και για τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στον θόρυβο και στους υπόηχους τόσων πολλών ανεμογεννητριών, που θα πρέπει να συνυπολογιστούν με τους παρακείμενους αιολικούς σταθμούς της περιοχής και συνολικά υπερβαίνουν κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια. Ανησυχίες υπάρχουν και για τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία από τις γραμμές υψηλής τάσης και την κατασκευή Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ).
Προτάσεις
Η Παγκόσμια Ημέρα Δασών καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2012 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) επέλεξε την πρώτη ημέρα της άνοιξης, η οποία συμπίπτει και με την έναρξη της εαρινής ισημερίας, ως «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας», με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την αξία των δασικών οικοσυστημάτων. Η 21η Μαρτίου, πρώτη ημέρα της άνοιξης, επιλέχθηκε για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος που καλύπτει το 25% της επιφάνειας της Γης, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση. Η κοινωνία, το σχολείο και άλλοι φορείς που επηρεάζουν τους νέους πρέπει να τους ευαισθητοποιήσουν ώστε να φροντίσουμε τα βουνά μας και τα δάση τους, το ΟΞΥΓΟΝΟ μας, ώστε να μην καλυφθούν από αιολικά πάρκα.
ΣΩΣΤΕ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΔΑΣΗ
Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ
- ΠΗΓΕΣ: https://eviaportal.gr/pithana-provlimata-periochi-voreias-evvoias-meta-pyrkagia-3is-avgoustou-2021/ / (Μπαλούτσος κ.α. 2001 *)
- ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ
Αφήστε το σχόλιο σας στο "Καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια- Μια βιβλική καταστροφή"