O άνθρωπος εξουσιάζει τα ζώα, όπως και όλη την κτίση, ως δημιούργημα «κατ’ εικόνα Θεού».

ΔΙΚΑΙΟΙ ΑΔΑΜ ΚΑΙ ΕΥΑ

Η ονοματοδοσία των ζώων από τον Αδάμ, Ιερά Μονή Αναπαυσά, Μετέωρα, 16ος αιώνας

O άνθρωπος εξουσιάζει τα ζώα, όπως και όλη την κτίση,, ως δημιούργημα «κατ’ εικόνα Θεού»

    ”Ο άνθρωπος στην κτίση: βασιλιάς, οικονόμος ή ιερέας ”



Λήψη αρχείου

Σύμφωνα με την χριστιανική κοσμολογία ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο «εξ ουκ όντων» δηλαδή «από το μηδέν». Ο Θεός είναι ο ΩΝ, αυτοΰπαρκτος ενώ η κτίση είναι ετεροΰπαρκτη και παίρνει την ύπαρξή της και την προκοπή της επειδή μετέχει στη Χάρη του Θεού. Μακκαβαίων Ζ’ , 28: Διότι εξ ουκ όντων δημιούργησε τα πάντα ο Θεός και το γένος των ανθρώπων έτσι δημιουργήθηκε.

Έτσι ο άνθρωπος εξουσιάζει τα ζώα, όπως και όλη την κτίση,, ως δημιούργημα «κατ’ εικόνα Θεού». Τα ζώα έβλεπαν τον άνθρωπο ως κορωνίδα όλης της δημιουργίας γι’ αυτό όχι μόνο υποτάσσονται σ’ αυτόν, αλλά ζούσαν και αρμονικά μεταξύ τους.

Η πτώση των πρωτοπλάστων δεν είχε μόνο μια ριζική αλλαγή στη σχέση ανθρώπου – Θεού, αλλά και ανθρώπου και δημιουργίας. Έχοντας αμαυρώσει το κατ’ εικόνα, και στερημένος τη θεία χάρη, ο άνθρωπος τώρα αντιμετωπίζεται εχθρικά από τα άλογα ζώα.

Ο Κύριος μας ερχόμενος στον κόσμο δέχεται τη στοργή των αλόγων ζώων: «και εσπαργάνωσεν αυτόν, και ανέκλινεν αυτόν εν φάτνη»11.

Μπροστά στη Φάτνη της Βηθλεέμ | Σημεία Καιρών

Η Εκκλησία – με τις ευχές της για όλη τη δημιουργία – δεν ήταν δυνατόν να μην προσεύχεται και για τα ζώα – καθώς και για όλη τη κτίση. Αυτό συμπεραίνεται από τις διάφορες ευχές του Ευχολογίου.

Η αγάπη για τα ζώα δείκτης πολιτισμού και καλοσύνης

«Η συμπόνια για τα ζώα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καλοσύνη ενός χαρακτήρα. Και μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά ότι αυτός που είναι σκληρός με τα ζώα δεν μπορεί να είναι καλός άνθρωπος» Άρθουρ Σοπενάουερ (1788-1860), Γερμανός φιλόσοφος.

Η Διεθνής Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε το 1992 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας για τα Δικαιώματα των Ζώων (ISAR), μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στις ΗΠΑ και γιορτάζεται έκτοτε κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Αυγούστου (20 Αυγούστου 2022), με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το πρόβλημα της υπερπληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/458

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ  ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Θ.Ε  : ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

Ο άνθρωπος ως κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση Θεού δημιουργία, το τμήμα Α3 ,με την συμμετοχή της Λέσχης φωτογραφίας και Δημοσιογραφίας ξεκίνησαν καμπάνια με φωτογραφίες αδέσποτων ζώων στην πόλη  της Χαλκίδας .Σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για όλα τα ταλαιπωρημένα ζώα ανακαλύπτοντας τρόπους βοήθειας από τους ίδιους τους μαθητές/τριες και επίσημους φορείς.

ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ.

received_206544831381180

1 σχόλιο στο "O άνθρωπος εξουσιάζει τα ζώα, όπως και όλη την κτίση, ως δημιούργημα «κατ’ εικόνα Θεού»."

  1. Πολυ καλο μπραβο σας Πολλα συγχαρητηρια Να συνεχισετε και αλλα πολυ κατατοπιστικα και αληθινα με ωραια προσεγγιση απο τους μαθητες !!!!!!!Να συνεχισετε !!!!!!!

Σχολιάστε

Top