Επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Πραγματοποιήθηκαν  οι εκπαιδευτικές επισκέψεις όλου του σχολείου στην Κηφισιά. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου  παρακολουθήσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Η Κλιματική αλλαγή και εμείς ”. Η Διαδραστική Έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή έχει ως σκοπό να ενημερώσει τη νέα γενιά για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έτσι ώστε ναπροετοιμαστεί και να τις αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικότερα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου  παρακολουθήσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σεισμός στο Μουσείο». Η Ψηφιακή Έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο αποτελεί μια πρωτότυπη, εκπαιδευτική πρωτοβουλία, που επιτρέπει στους επισκέπτες να «περιηγηθούν» και να γνωρίσουν καλύτερα αυτό το φυσικό φαινόμενο μέσα από διαδραστικές εφαρμογές και καινοτόμες μεθόδους υψηλής τεχνολογίας. 

Περισσότερες πληροφορίες για το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και τα προγράμματά του εδώ: https://www.gnhm.gr/ . Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου  παρακολουθήσαν στο Περιβαλλοντικό Κέντρο “δρω” στη Νέα Κηφισιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αγωγής υγείας “Τρώω Σωστά είμαι Υγιής”, Με διαδραστικό τρόπο προσέγγισης και δράσεις γύρω από τη διατροφική πυραμίδα, οι μαθητές αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα της σωστής διατροφής για την ανάπτυξή τους και την προσωπική τους ευθύνη γι΄ αυτό. Περισσότερες πληροφορίες για Περιβαλλοντικό Κέντρο “δρω” και τα προγράμματά του εδώ: 
https://dro.gr/child/services/trww-swsta-eimai-ygiis/

Η νέα Έκθεση του Κέντρου ΓΑΙΑ με τίτλο “Κλιματική αλλαγή και Εμείς”

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας είναι ίδρυμα κοινωφελές, αφιερωμένο στη μελέτη, συντήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Από την ίδρυσή του, το 1964, χάραξε μια πρωτοπόρα πορεία, μια νέα προσέγγιση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Ανέπτυξε ενεργό επιστημονική δραστηριότητα για την αντιμετώπιση και ανάσχεση των περιβαλλοντικών απειλών, που πλήττουν τον πλανήτη και για την αποκατάσταση των φυσικών πόρων που συντηρούν τη ζωή. Ταυτόχρονα διαμόρφωσε μια νέα παιδεία καθολικής αξίας για επανένταξη του ανθρώπου στις λειτουργίες και την οικονομία της Φύσης.

 

Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ “ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ”
ΑΝΟΙΞΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΑΙΑ

Για πρώτη φορά στην ιστορία του πλανήτη, ο άνθρωπος παίζει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του κλίματος. Η κλιματική αλλαγή είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, καθώς απειλεί άμεσα τη συνέχιση της ζωής μας, όπως τουλάχιστον τη γνωρίζουμε έως σήμερα.

Το Μουσείο δημιούργησε την Πρώτη Διαδραστική Έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς» με σκοπό οι επισκέπτες να αντιληφθούν τις συνέπειές της, τον βαθμό στον οποίο μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει.
Με την επικοινωνία του μηνύματος της έκθεσης, η νέα γενιά ενημερώνεται για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έτσι ώστε να προετοιμαστεί και να τις αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικότερα. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η κλιματική αλλαγή περιγράφει την αλλαγή στις μέσες συνθήκες και στα μακροπρόθεσμα καιρικά φαινόμενα μιας περιοχής, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι κυριότερες επιπτώσεις της είναι:

• Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, τήξη των πάγων, άνοδος της στάθμης της θάλασσας
• Όξυνση ακραίων καιρικών φαινομένων
• Ερημοποίηση εδαφών
• Απώλειες στη βιοποικιλότητα
• Επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, άμεσες και έμμεσες

Το κλίμα της Γης αλλάζει, όπως άλλωστε άλλαζε πάντοτε στο παρελθόν, ακόμα και πριν εμφανιστούν οι άνθρωποι. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ασυνήθιστες αλλαγές τα τελευταία 150 χρόνια, με μία μη αναμενόμενη και απότομη άνοδο της μέσης θερμοκρασίας της Γης.

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην επιβάρυνση του κλίματος.
Ο σημαντικότερος όμως παράγοντας είναι η επιβάρυνση του «φαινομένου του θερμοκηπίου».
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι µία φυσική διαδικασία, που εξασφαλίζει στη Γη σταθερή θερμοκρασία επιφάνειας εδάφους γύρω στους 15°C, γεγονός που επέτρεψε την εμφάνιση της ζωής και τη διατήρησή της. Χωρίς αυτό, η μέση θερμοκρασία της Γης θα ήταν -18°C. Αέρια όπως κυρίως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και οι υδρατμοί από τις δραστηριότητες στον πλανήτη µας, σχηματίζουν ένα στρώμα σε ορισμένο ύψος στην ατμόσφαιρα. Αυτό το στρώμα επιτρέπει στην ηλιακή ακτινοβολία να φθάσει µέσω της ατμόσφαιρας στην επιφάνεια της Γης, όπου ένα μέρος της απορροφάται, ενώ το υπόλοιπο ανακλάται και επανεκπέμπεται στο διάστημα. Το στρώμα των αερίων του θερμοκηπίου συγκρατεί μέρος της επιπλέον ακτινοβολίας, η οποία επιστρέφει προς την επιφάνεια του εδάφους. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα κοντά στην επιφάνεια της Γης.

Το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» εντείνεται και προκαλεί βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον και τη ζωή στη Γη, επειδή ο άνθρωπος, μέσα από δραστηριότητές του, όπως είναι η καύση ορυκτών καυσίμων, η γεωργία και η αποψίλωση των δασών, παράγει ορισμένα αέρια όπως CO2 και μεθάνιο.
Αυτά τα αέρια, σε μεγάλες ποσότητες, εμποδίζουν τη διαφυγή της θερμότητας από το περιβάλλον, όπως ένα γυάλινο θερμοκήπιο κρατά τις ζεστές ακτίνες του ήλιου στο εσωτερικού του, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να αυξάνεται συγκριτικά με τα παλαιότερα χρόνια σε ολόκληρη τη Γη.

ΕΚΘΕΣΗ/ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Η Έκθεση αποτελείται από 17 εκθεσιακούς σταθμούς, που θίγουν τις εξής κύριες θεματικές κατηγορίες:

Ενέργεια / Μεταφορές / Παραγωγή Τροφίμων / Χρήση Νερού / Απορρίμματα-Ανακύκλωση / Επιστημονική Έρευνα / Επιπτώσεις / Προσωπική Ευθύνη και Παγκοσμιότητα.

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας"

Σχολιάστε

Top