Δεύτερο τεύχος 5ο Γυμνάσιο Ευόσμου

Η Κολύμβηση

Η Κολύμβηση είναι άθλημα κίνησης μέσα στο νερό. Ως οργανωμένο άθλημα. Η κολύμβηση είναι επινόηση των νεώτερων χρόνων. Ως μέσο ψυχαγωγίας συναντάται μεταξύ των πρώτων δραστηριοτήτων που δοκίμασε ο άνθρωπος επάνω στη γη. Οι αρχαίοι Έλληνες του έδιναν πολλή ....

Χωρίς εικόνα

Μεγάλη Τεσσαρακοστή

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή (Great Lent) ή άλλως η Σαρακοστήπου σημαίνει «Μεγάλες 40 Ημέρες» ή η Μεγάλη Νηστεία (Great Fast), είναι η πιο σημαντική περίοδος νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών, όπου προετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη μεγαλύτερη εορτή του εκκλησιαστικού ημερολογίου, το Πάσχα. ….

Χωρίς εικόνα

ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Το Mουσείο Ακρόπολης είναι αρχαιολογικό μουσείο επικεντρωμένο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Αθηνών. Το μουσείο κτίστηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδές του καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο ….

Χωρίς εικόνα

Κυριακή της Τυρινής

  Η Κυριακή της Τυρινής είναι τελευταία μέρα πριν τη Σαρακοστή και την ονομάζουμε και Κυριακή της συγγνώμης ή αλλιώς «της από του Παραδείσου της τρυφής εξορίας του Πρωτόπλαστου Αδάμ». Η εβδομάδα ανάμεσα στην Κυριακή ….

Χωρίς εικόνα

Η ιστορία της Κρητικής Λύρας

Η Κρητική λύρα ανήκει στην κατηγορία των χορδόφωνων μουσικών οργάνων με δοξάρι και έχει τις ρίζες της στην Ανατολή. Στην Kρήτη υπήρχαν δύο τύποι λύρας. Tο αποκαλούμενο σήμερα λυράκι, που έδινε οξύ και διαπεραστικό ήχο και η βροντόλυρα ή χοντρόλυρα, ….

Χωρίς εικόνα

Latin dance

Ο χορός Latin έχει την καταγωγή του στην λατινική Αμερική. Τυπικοί χοροί Latin είναι οι Τσα τσα , Ρούμπα, Σάμπα, Πάσο Ντόμπλε, και Μάμπο. Μερικοί δάσκαλοι χορού επίσης συμπεριλαμβάνουν το Τάνγκο και το Αργεντίνικο Τάνγκο ….

Χωρίς εικόνα

ΑΝΕΚΔΟΤΑ

(στο σπίτι του Μήτσου)-ΕΕ!!! Μήτσο κάνουμε μια πλάκα στην πυροσβεστική? Μήτσος:Εντάξει ρε φίλε. -(παίρνουν την πυροσβεστική) Ντριν  Ντριν. Πυροσβεστική:Παρακαλώ. Μήτσος: Βοήθεια φωτιά φωτιά !!!! Πυροσβεστική:Ερχόμαστε αμέσως. Στο σπίτι του Μήτσου:Μπαίνει μέσα η πυροσβεστική και λέει ….

Χωρίς εικόνα

ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η Μακεδονία, μια από τις μεγαλύτερες Ελλαδικές περιοχές, συνορεύει με τη Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία και Αιγαίο, μέρη με τα οποία παρουσιάζει μουσικές, ρυθμικές και χορευτικές ομοιότητες. Παράλληλα, παρουσιάζει ομοιότητες και με τους άλλους λαούς της ….

Χωρίς εικόνα

Κιθάρα

  Ιστορία       Τα ίχνη της Ιστορίας της Κιθάρας μπορούν να ανιχνευθούν από τον 15ο αιώνα, με την πρώτη «σύγχρονου τύπου» Κιθάρα να συναντάται στην Ισπανία. Οι πρώτες κιθάρες ήταν μικρού μεγέθους και αρχικά είχαν τέσσερα ζεύγη ….

Χωρίς εικόνα

ΤΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ Το Amphitheatrum Flavium ή περισσότερο γνωστό με την ονομασία Colosseum (Κολοσσαίο,το Γιγαντιαίο), ήταν ένα αμφιθέατρο στην Ρώμη. Το Κολοσσαίο άρχισε να κατασκευάζεται στην εποχή του Βεσπασιανού το 72 μ.Χ. συνεχίστηκε την εποχή του Τίτου και ολοκληρώθηκε όταν ήταν αυτοκράτορας ο Τίτος, το 80 μ.Χ. Για να ….

Χωρίς εικόνα

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΆΙΦΕΛ

Ο πύργος του Άιφελ είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού. Κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ και σήμερα αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κτίρια στον κόσμο. Με ύψος 325 μέτρα (300 χωρίς την κεραία) ήταν το ….