Τα σεξιστικά πρότυπα μέσα από τα μάτια 2 εφήβων.

Τα σεξιστικά πρότυπα μέσα από τα μάτια 2 εφήβων.

 

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα σχετικά με τα σεξιστικά πρότυπα που προβάλλονται στα κοινωνικά δίκτυα εις βάρος της γυναίκας, παρατηρήθηκε πως τα έφηβα κορίτσια δυσκολεύονται ιδιαίτερα να διαμορφώσουν την ταυτότητά τους, εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Ποια είναι, λοιπόν, αυτή η στερεοτυπική εικόνα που διαρκώς προβάλλεται στο διαδίκτυο;  Πώς μπορούμε να συμβάλλουμε, ώστε το γυναικείο φύλο  να απαλλαγεί από τέτοιες σεξιστικές αντιλήψεις;

Στη σημερινή εποχή, η γυναίκα  πρέπει να είναι συνεχώς όμορφη, καλλωπισμένη και αψεγάδιαστη, έτσι ώστε να ”ικανοποιείται “ ο κοινωνικός της περίγυρος. Η έφηβη είναι αναγκαίο να έχει να έχει τέλειο σώμα, με τις “τέλειες’’ αναλογίες. Η εικόνα αυτή, κυριαρχεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, διότι αυτό θεωρείται το σωστό και συμβατό με την κοινωνία. Έτσι, τα μικρά αυτά κορίτσια όχι μόνο δεν αποδέχονται  ποτέ τον εαυτό τους, αλλά και να μειώνεται και σημαντικά η αυτοπεποίθησή τους. Μάλιστα, ένα μεγάλο ποσοστό εφήβων διατρέχουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, εξαιτίας της ανάγκης τους να «αγγίξουν» τα μη ρεαλιστικά πρότυπα , τα οποία αργότερα εξελίσσονται σε σωματικά προβλήματα, όπως η  ανορεξία και η βουλιμία.

702

 Παράλληλα, έκδηλη είναι και   η τάση της υπερβολικής έκθεσης του σώματος τους, διότι τα έφηβα κορίτσια πιστεύουν ότι υπερδεικνύοντας  την σεξουαλικότητά τους γίνονται αποδεκτές από τον κόσμο και ειδικότερα από το άλλο φύλλο. Επιπροσθέτως, υπάρχουν ακόμη και στη σημερινή εποχή ,οι αντιλήψεις πως η γυναίκα είναι  ένα αδύναμο ον που δεν είναι αντάξιο του  ανδρός. Αυτό δεν είναι είναι μόνο λυπηρό, αλλά μας απαξιώνει και μας ευτελίζει ως κοινωνία, διότι πολλά αγόρια, υιοθετούν τέτοιες αντιλήψεις, με συνέπεια να οπισθοδρομούμε στην περίοδο που οι γυναίκες δεν χειραφετούνταν.

Παρόλα αυτά , το σχολείο και κυρίως το οικογενειακό περιβάλλον , μπορούν να συμβάλλουν στην αποτροπή της προώθησης τέτοιων σεξιστικών αντιλήψεων . Αρχικά, είναι ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανθρωπιστική παιδεία και να καλλιεργηθεί η αλληλοκατανόηση, η αλληλεγγύη και ο αλληλοσεβασμός ανάμεσα στα δύο φύλλα. Επίσης, σημαντική θα ήταν και  η συμβολή των σχολικών ψυχολόγων στην  ψυχική ενδυνάμωση των εφήβων και στη  διαμόρφωση  ώριμων προσωπικοτήτων με σεβασμό τόσο στον εαυτό τους όσο και στα δικαιώματα των συνανθρώπων τους.

Από την άλλη πλευρά, η οικογένεια οφείλει να παρέχει σωστή αγωγή, καλλιεργώντας τον αλληλοσεβασμό και αναδεικνύοντας την αξία της ισότητας μέσα από τον ουσιαστικό διάλογο. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι οι γονείς πρέπει να αποτελούν πρότυπα για τα παιδία τους, αποφεύγοντας έμπρακτα  την αναπαραγωγή σεξιστικών στερεοτύπων.

701

Ανακεφαλαιώνοντας, η  γυναίκα στην σημερινή κοινωνία εξακολουθεί  να κακοποιείται και να ευτελίζεται σε μεγάλο ποσοστό ,εξαιτίας των στερεοτύπων  αυτών. Γι’ αυτό ο συλλογικός αγώνας για την εξάλειψη αυτών των προτύπων είναι αναγκαίος, διότι οι έφηβες κοπέλες πρέπει να είναι κι να νιώθουν ελεύθερες στη διαμόρφωση τόσο της εξωτερικής όσο και της εσωτερικής τους εικόνας. Κυρίως, όμως, όλοι μας οφείλουμε να διαμορφώσουμε μια κοινωνία απαλλαγμένη από απαρχαιωμένες αντιλήψεις και στερεοτυπικές διακρίσεις, μια κοινωνία όπου  όλα τα μέλη της θα θεωρούνται ισότιμα, ισάξια και ικανά να συνεισφέρουν στην αγαστή λειτουργία της.

 

  Άρτεμις Σιούτη 

Ξένια Αντωνοπούλου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης