Προστασία προσωπικών δεδομένων στα Social Media

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα social media έχουν συνδέσει τον κόσμο φέρνοντας μας πιο κοντά από όσο θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό είναι κάτι πολύ καλό. Όμως αυτός ο βαθμός διασύνδεσης έχει δημιουργήσει και μια άνευ προηγουμένου πρόσβαση στις πληροφορίες και τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων. Και αυτό μπορεί να είναι κάτι πολύ κακό όταν γνωρίζουμε ότι οι χάκερς και οι -πάσης φύσεως- διαδικτυακοί απατεώνες παραμονεύουν.

    Ακολουθούν μερικές από τις σημαντικότερες συμβουλές ασφαλείας για να προστατέψεις την ταυτότητά σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

  1. Μην μοιράζεσαι προσωπικά στοιχείαόπως τη διεύθυνση, τον αριθμό ταυτότητας ή τον αριθμό της πιστωτικής σου κάρτας. Αυτό μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν χρήστες που είτε από άγνοια κινδύνου, είτε από επιπολαιότητα δημοσιεύουν τέτοιου είδους στοιχεία. Οι κοινοποίηση πολλών προσωπικών πληροφοριών μπορεί να σε μετατρέψει σε στόχο για κλοπή ταυτότητας (identity theft) και άλλες διαδικτυακές απάτες. Οι επιτήδειοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες σου για να υποβάλουν αίτηση για διαβατήριο ή ακόμα και δάνειο. Ορισμένα στοιχεία που καλό είναι να αποφεύγουμε να μοιραζόμαστε είναι: η ημερομηνία γέννησής μας (ναι! το ξέρω ότι είναι δελεαστικό να δέχεσαι “βροχή” ευχών στα γενέθλιά σου), ο τόπος γέννησής μας, η διεύθυνση κατοικίας μας, το έτος αποφοίτησης μας και η κύρια διεύθυνση του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου.

  2. Προσοχή στην ενότηταΠληροφορίες: Δεν χρειάζεται να συμπληρώσεις τα πάντα στο πεδίο “about me”. Όσο λιγότερα μοιράζεσαι, τόσο το καλύτερο. Οι ερωτήσεις ασφαλείας για την επαναφορά του κωδικού σου συχνά ζητούν απλά πράγματα όπως το αγαπημένο σου χρώμα ή την πόλη στην οποία γεννήθηκες. Εάν αυτά τα πράγματα βρίσκονται κάπου στο προφίλ σου, κάποιος μπορεί εύκολα να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασής σου και να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό σου. Όταν ρυθμίζεις την απάντηση στις ερωτήσεις ασφαλείας, καλό είναι να χρησιμοποιείς έναν κωδικό πρόσβασης ως απάντηση.

  1. Χρησιμοποίησε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (two-factor authentication). Αν σου δίνεται η επιλογή αυτή, ενεργοποίησε τον έλεγχο ταυτότητας δύο (ή πολλαπλών) παραγόντων, ο οποίος θα απαιτήσει την παροχή μιας έξτρα πληροφορίας, εκτός από το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σου για να συνδεθείς. Πρόκειται για κάτι απλό που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις δραματικά την προσωπική σου ασφάλεια.

  1. Έλεγξε τις ρυθμίσεις απορρήτου. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να προστατεύσεις την διαδικτυακή σου ταυτότητα στα social media είναι να ελέγξεις τις ρυθμίσεις απορρήτου (privacy settings). Αν πρόκειται να ανεβάσεις προσωπικές πληροφορίες στο προφίλ σου, είναι καλύτερο να αλλάξεις τις ρυθμίσεις απορρήτου, ώστε να μπορούν να τις δουν μόνο π.χ. οι φίλοι σου ή η οικογένειά σου.

  1. Νέο αίτημα φιλίας; Ξανασκέψου το… Εξέτασε με προσοχή ποιους προσθέτεις ως φίλους. Μην δέχεσαι άκριτα και απρόσεκτα τα αιτήματα φιλίας από παντελώς άγνωστους χρήστες, σε μια προσπάθεια να αυξήσεις followers και να κάνεις τον εαυτό σου πιο δημοφιλή.

  1. Checkin:ΣυγκρατήσουΕίναι πράγματι δελεαστικό να θέλεις να κάνεις check in όταν βρίσκεσαι έξω. Καλό είναι όμως να σκεφτείς δύο φορές πριν γνωστοποιήσεις σε όλους ότι πρόκειται να ταξιδέψεις ή πριν ανεβάσεις την φωτογραφία που τράβηξες δειπνίζοντας στο Παρίσι. Αφήνοντας όλους να μάθουν ότι δεν είσαι σπίτι ισοδυναμεί με “ανοιχτή πρόσκληση” σε πιθανούς διαρρήκτες.

  2. Διάγραψε ανενεργούς λογαριασμούς. Διάγραψε λογαριασμούς και προφίλ που είχες φτιάξει παλιά, αλλά πλέον δεν χρησιμοποιείς. Εάν δεν έχεις συνδεθεί σε ένα λογαριασμό για χρόνια, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον διατηρείς και να μένουν online οι πληροφορίες που σχετίζονται με αυτόν (με εσένα δηλαδή).

  1. Κουίζ: Αυτή η μάστιγα… Μείνε μακριά από τα κουίζ που εμφανίζονται μπροστά σου στα social media. Συχνά κάνουν ερωτήσεις όπως το πατρικό όνομα της μητέρας σου ή το όνομα του πρώτου σου σκύλου. Αυτά είναι κοινά ερωτήματα ασφαλείας και οι απαντήσεις τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους χάκερς για να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλους λογαριασμούς σου. Αυτά τα κουίζ μπορούν επίσης να σε εξαπατήσουν προτρέποντας σε να κάνεις κλικ που οδηγούν σε ύποπτους συνδέσμους. Αν είσαι από εκείνους που δεν μπορούν να συγκρατηθούν στα κουίζ, τουλάχιστον βεβαιώσου ότι έχουν δημιουργηθεί από μια αξιόπιστη πηγή.

  1. Άλλαξε τους κωδικούς σου. Είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιείς διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης ξεχωριστά για κάθε λογαριασμό και να είσαι πάντοτε βέβαιος ότι ο κωδικός πρόσβασης που εισάγεις είναι ισχυρός.

  1. Χρησιμοποίησε μια υπηρεσία προστασίας ταυτότητας. Μπορείς να εγγραφείς σε μια υπηρεσία προστασίας ταυτότητας, όπως η LifeLock, η IdentityForce ή η Identity Guard. Τέτοιες υπηρεσίες παρέχουν ασφάλιση ταυτότητας έναντι μιας χαμηλής (συνήθως) αμοιβής. Αυτές οι υπηρεσίες θα παρακολουθούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις πιστωτικές σου κάρτες και θα σε ενημερώνουν αν εντοπιστεί οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα. Προσφέρουν επίσης υπηρεσίες ανάκτησης εάν η ταυτότητά σου κλαπεί.

    Τα social media είναι ένα υπέροχο μέρος όπου μπορούμε να δημιουργούμε, να μοιραζόμαστε περιεχόμενο και να επικοινωνούμε με άλλους. Δυστυχώς, υπάρχουν (και θα συνεχίσουν πάντα να υπάρχουν) εκείνοι που τα κακοποιούν προς όφελός τους, υποκλέπτοντας προσωπικά δεδομένα μέσω -ομολογουμένως- συχνά ευφάνταστων μεθόδων απάτης.

  • Συντάκτες οι μαθητές του Α2, Ντικούδη Ελπίδα και Μαυροδήμος Δήμος

Πηγή:

https://www.thepresident.gr/2018/09/26/10

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης