Το Instagram και το ΤικΤοκ

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει καθιερώσει, από το 2006, την 28η Ιανουαρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Η συγκεκριμένη ημέρα θεσπίστηκε με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας ως σκοπό την ενημέρωση του πολίτη για τα προσωπικά δεδομένα, τα οποία στην εποχή των υπολογιστών και του διαδικτύου αμφισβητούνται και ακυρώνονται, όχι μόνο από κρατικές υπηρεσίες, αλλά και από ιδιωτικούς φορείς.

Παρακάτω παρουσιάζουμε δύο δημοφιλείς εφαρμογές Κοινωνικής Δικτύωσης το Instagram και το TikTok και τι θα πρέπει να προσέχουμε όταν τις χρησιμοποιούμε.

  Instagram

Το Instagram είναι μια δωρεάν εφαρμογή κοινοποίησης φωτογραφιών και βίντεο, ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους ανθρώπους. Διατίθεται για συσκευές Apple iOS, Android και Windows Phone. Στο Instagram δεν υπάρχουν φιλίες. Αντιθέτως, λειτουργεί η φιλοσοφία των followers, δηλαδή κάθε χρήστης ακολουθεί όποιους χρήστες επιθυμεί και ακολουθείται από όσους ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο του. O χρήστης μπορεί να «ανεβάσει» φωτογραφίες ή βίντεο και να τα μοιραστεί με τους ακόλουθούς του ή με μια επιλεγμένη ομάδα χρηστών. Επίσης, μπορεί να βλέπει, να σχολιάζει και να πατάει “Μου αρέσει!” σε δημοσιεύσεις άλλων.

Και αυτό το κοινωνικό δίκτυο υποστηρίζει τη λειτουργία των hashtags, ομαδοποιώντας φωτογραφίες και βίντεο γύρω από συγκεκριμένα θέματα, καθώς επίσης και τη λειτουργία tagging, προσθέτοντας με ετικέτα χρήστες σε φωτογραφίες, καθώς και τη λειτουργία προσωπικών μηνυμάτων.

Για να γίνει κανείς χρήστης του Instagram πρέπει να είναι τουλάχιστον 13 ετών. Από 13 ετών μέχρι 15 ετών χρειάζεται γονική συγκατάθεση.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε

  • Την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών

  • Την επαφή με αγνώστους

  • Φαινόμενα Cyberbullying

  • Τη διαμόρφωση κακής διαδικτυακής φήμης

TikTok

Το Tik Tok είναι μια εφαρμογή που ενώνει την κοινωνική δικτύωση με τη μουσική σε μια πρωτότυπη πλατφόρμα αυτοδημιούργητων βίντεο. Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να δημιουργήσουν, να αποθηκεύσουν και να μοιραστούν βίντεο διάρκειας έως και 60 δευτερόλεπτων.

Τα βίντεο συνήθως προβάλλουν lip-syncing (συγχρονισμός χειλιών με το τραγούδι), χορογραφίες και παρωδίες. Όπως στα περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και στο Tik Tok οι χρήστες μπορούν να πατήσουν “like”, να σχολιάσουν ή να στείλουν σε άλλους χρήστες τα βίντεο που δημοσιεύονται, καθώς επίσης να κάνουν ντουέτα με αυτά και να τα δημοσιεύσουν ξανά.

Η εφαρμογή έχει μια πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη με μουσικά αποσπάσματα που οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν για να κάνουν lip-sync. Τα αποσπάσματα μπορεί να προέρχονται από λαϊκά τραγούδια, τηλεοπτικές εκπομπές ή βίντεο άλλων χρηστών. Μόλις επιλεγεί ένα τραγούδι ή απόσπασμα, οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν ένα βίντεο για αυτό. Το Tik Tok διαθέτει πολλά εφέ και φίλτρα, όπως η γρήγορη κίνηση, αργή κίνηση, μεσολάβηση, αντιστροφή και άλλα. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και η δυνατότητα άμεσης αποστολής μηνυμάτων που είναι ενσωματωμένη στην εφαρμογή, η δημιουργία ντουέτου, καθώς επίσης η επιλογή να συνδεθούν με μια εφαρμογή ζωντανής ροής, μια σελίδα «Για εσάς» που εμφανίζει βίντεο ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και μια καρτέλα “Ανακαλύψτε” που εμφανίζει δημοφιλή hashtags.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε:

  • Την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών.

  • Την επαφή με αγνώστους.

  • Φαινόμενα Cyberbullying.

  • Τη διαμόρφωση κακής διαδικτυακής φήμης.

  • Την έκθεση σε υλικό ρητορικής μίσους

 

  • Συντάκτες οι μαθήτριες του Α2, Πατσιτού Όλγα, Παλαμίδα Σοφία 

ΠΗΓΕΣ

https://saferinternet4kids.gr/social-media-safety/

https://www.dpa.gr/el/enimerwtiko/ekdiloseis/eyropaiki-imera-prostasias-prosopikon-dedomenon-2812023

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης