Στο πλαίσιο της καθιερωμένης για τους τελειόφοιτους πολυήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής, οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου του 7ου Λυκείου Λάρισας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν δύο σπουδαίες πρωτεύουσες των Βαλκανίων, τη Σόφια και το Βελιγράδι, σε ένα ταξίδι που διήρκεσε 5 ημέρες, από τις 10 έως τις 14 Δεκεμβρίου.
Πρώτος σταθμός του ταξιδιού μας, στον δρόμο προς την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, ήταν η ορθόδοξη μονή του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα, που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Στη βουλγαρική πρωτεύουσα ξεναγηθήκαμε σε μνημεία που αποτυπώνουν τη μακραίωνη ιστορία και τις ποικίλες πολιτισμικές επιρροές της γειτονικής μας χώρας: τη Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου, κτίσμα του 4ου αι. μ. Χ., που περιβάλλεται από ερείπια της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης, η οποία έφερε το όνομα Σερδική, τη βασιλική της Αγίας Σοφίας, απ’ όπου η πόλη πήρε το όνομά της, τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, τον δεύτερο μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό των Βαλκανίων, το τζαμί Μπάνια Μπάσι, κατάλοιπο της Οθωμανικής κυριαρχίας της Βουλγαρίας, το Λάργκο, αρχιτεκτονικό σύνολο τριών κτηρίων που αποτελεί σημαντικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής του σοσιαλιστικού κλασικισμού, κ.α.
Στο Βελιγράδι, την πολύπαθη πρωτεύουσα της Σερβίας, όπου παραμείναμε τρεις ημέρες, εντυπωσιαστήκαμε από τους μοντέρνους ουρανοξύστες που δεσπόζουν στην είσοδο της πόλης, το «μικρό Ντουμπάι του Βελιγραδίου», όπως ονομάζουν οι ντόπιοι την περιοχή στις όχθες του Σάβα που παρουσιάζει σημαντική οικοδομική δραστηριότητα με την ανέγερση πολυώροφων μοντέρνων κτηρίων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Πύργος του Βελιγραδίου, το αποκαλούμενο «μπουκάλι». Κατά την ξενάγησή μας στην πόλη επισκεφτήκαμε σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα, όπως ο ναός του Αγίου Σάββα, ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός στα Βαλκάνια, το φρούριο του Βελιγραδίου στο πάρκο Καλεμέγκνταν και το μουσείο του Νίκολα Τέσλα, όπου οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μουσείου, με διαδραστικά πειράματα που επιδεικνύουν τη λειτουργία των εφευρέσεων του σπουδαίου Σέρβου επιστήμονα. Την τελευταία μέρα της παραμονής μας στη Σερβία επισκεφτήκαμε το Νόβι Σαντ, πρωτεύουσα της αυτόνομης επαρχίας Βοϊβοντίνα, που ήταν γνωστή ως «σερβική Αθήνα», λόγω της πολιτικής και πολιτισμικής επιρροής της τον 19ο αιώνα. Φτάνοντας στην πόλη, περιηγηθήκαμε στο φρούριο Πετροβαραντίν και στη συνέχεια περπατήσαμε στο πλακόστρωτο κέντρο της παλιάς πόλης, θαυμάζοντας την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική με τον αυστροουγγρικό χαρακτήρα.
Η επίσκεψή μας στις γιορτινά στολισμένες βαλκανικές πρωτεύουσες μας γέμισε με το πνεύμα των Χριστουγέννων. Επιστρέψαμε στη Λάρισα Σάββατο βράδυ, κουρασμένοι σωματικά αλλά ανανεωμένοι ψυχικά, γεμάτοι καινούργιες εμπειρίες.