Νεανικά φλερτ…

Φλερτ1

Σοφία Μανιτάρη – Χριστίνα Λαμπροπούλου,  Β2

       Η Εφηβεία είναι μία από τις καλύτερες περιόδους της ζωής ενός ανθρώπου.  Συγκεκριμένα κατά τις ηλικίες 12 ως 19 τα παιδιά αναπτύσσουν ερεθίσματα, ακολουθούν ορισμένα πρότυπα και διαπλάθουν το χαρακτήρα τους.  Κατά την διάρκεια λοιπόν αυτών των ηλικιών αρχίζει η πλειοψηφία των παιδιών να νιώθει τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, τα οποία επηρεάζουν και θετικά αλλά και αρνητικά τη ζωή τους, αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικό να εμφανιστούν.

Γιατί όμως εμφανίζονται αυτά τα αισθήματα;

Φλερτ3Έρευνες έχουν δείξει πως από την νηπιακή κιόλας ηλικία, τα παιδάκια έχουν την τάση να προσεγγίζουν το ένα το άλλο, να συνομιλούν καθημερινά και να κάνουν στενή παρέα με σκοπό την επικοινωνία και την προσωπική επαφή.  Κατά την εφηβική ηλικία το συναίσθημα αυτό γίνεται πλέον επιθυμία, αλλά εφαρμόζεται πλήρως στην πλέον ενηλικίωση.

Πώς είναι όταν νιώθεις το πρώτο σου ερωτικό συναίσθημα;

Ένας έφηβος ο οποίος ερωτεύεται, νιώθει αμήχανα και άβολα όταν βρίσκεται κοντά στο πρόσωπο που τον ελκύει, αλλά ταυτόχρονα νιώθει υπέροχα και μοναδικά.

Πώς διαχειρίζονται οι έφηβοι ανάλογα με την ηλικία τους τα φλερτ;

Φλερτ2Όσο πιο μικροί είναι, τόσο πιο ήπια μπορούμε να πούμε πως το διαχειρίζονται, ενώ όταν μεγαλώνουν αρχίζουν να το παίρνουν πιο σοβαρά.  Συνήθως στις ηλικίες 13 με 14 οι έφηβοι δεν κάνουν σχέσεις ή ακόμη και αν κάνουν δεν διαρκούν πολύ και δεν είναι σοβαρές.  Σε μεγαλύτερες ηλικίες όμως (κυρίως 17 ως 19 ) οι σχέσεις γίνονται πιο ουσιαστικές, καθώς οι έφηβοι αρχίζουν να μπαίνουν στα στάδια της ενηλικίωσης.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των νεανικών φλερτ;

Κάποιος που ερωτεύεται νιώθει όμορφα και ξεχωριστά, κάτι το οποίο αποτελεί πλεονέκτημα στα νεανικά φλερτ.  Όταν ερωτεύεσαι είσαι συνεχώς χαρούμενος, νιώθεις στιγμές ευτυχίας και πιστεύεις πως η ζωή σου έχει πια νόημα (αν προηγουμένως βρισκόσουν σε καταθλιπτική περίοδο).      Νιώθεις πως για κάποιον άνθρωπο είσαι πολύ σημαντικός (αν βέβαια υπάρχει ανταπόκριση και από το άλλο πρόσωπο), κι αυτό σου τονώνει απίστευτα την ψυχολογία. Έχεις κάτι να ασχολείσαι συνεχώς και κάποιον να σκέφτεσαι (βέβαια αυτό θα μπορούσε να είναι και μειονέκτημα), πιστεύοντας πως χωρίς αυτόν/αυτήν δε θα μπορούσες να ζήσεις καμία στιγμή της ημέρας.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα και οι κίνδυνοι αυτών των φλερτ;

Τα μειονεκτήματα των εφηβικών φλερτ είναι σίγουρα περισσότερα από τα πλεονεκτήματα, όσον αφορά τις μικρότερες εφηβικές ηλικίες, γι’ αυτό θα ήταν καλύτερο να αποφεύγονται ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες. Φλερτ5Αρχικά, μπορούν να έχουν αρνητικές επιδράσεις στην επίδοση και τους βαθμούς του σχολείου, αφού αποσπούν ολοκληρωτικά την προσοχή του ερωτευμένου από οτιδήποτε άλλο, που δεν έχει σχέση με το πρόσωπο που τους ελκύει.  Επιπρόσθετα,  αν  κάποιος έφηβος ο οποίος είναι σε σχέση  και οδηγηθεί σε λανθασμένες απερίσκεπτες ενέργειες θα υπάρξουν δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα μια εγκυμοσύνη.  Αυτό φυσικά θα οφείλεται περισσότερο στην ανευθυνότητα και την έλλειψη ενδιαφέροντος από τους γονείς, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να πληροφορούν τα παιδιά τους συνεχώς και ανάλογα με την ηλικία, ώστε αυτά να διαχειρίζονται σωστά τα θέματα που σχετίζονται με μια τέτοια κατάσταση.

Ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να αποφθεχθούν λαθεμένες ενέργειες;

 Αρχικά, πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον από τους γονείς, εφόσον εάν δεν ασχοληθούν και συζητήσουν με τα παιδιά τους το θέμα των σχέσεων, τα παιδιά θα οδηγηθούν σε λανθασμένες πράξεις, εφόσον δεν θα γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν την κατάσταση.  Συγκεκριμένα, πρέπει οι γονείς να εξηγούν στα παιδιά τους ποια είναι τα όρια του φλερτ και το σεβασμό που πρέπει να δείχνουν στο αντίθετο φύλο, να τους μάθουν να αρνούνται κάτι το οποίο δεν επιθυμούν και να λένε «όχι» σε συμπεριφορές που τους δημιουργούν άβολα και αμήχανα συναισθήματα. Οι γονείς θα πρέπει συνεχώς να καθοδηγούν και να διαπλάθουν το χαρακτήρα των νεαρών εφήβων υπενθυμίζοντάς τους ότι πάντα είναι δίπλα τους για ότι χρειαστούν, να αναπτύσσουν σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί τους και να τους τονίσουν πως πρέπει να εκφράζουν τις απορίες και τις ανησυχίες τους.  Παίρνοντας λοιπόν τη σωστή κατεύθυνση από τους γονείς θα μπορούν και οι ίδιοι οι έφηβοι από μόνοι τους, να χειρίζονται τα νεανικά φλερτ ψύχραιμα και να αντιδρούν με το σωστό τρόπο.

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν προκληθεί από λαθεμένη συμπεριφορά των εφήβων όσον αφορά τις σχέσεις ;

Βασικό είναι να χειρίζονται με ωριμότητα και σύνεση το όποιο πρόβλημα – ειδάλλως δεν πρόκειται να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης – ώστε να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα όταν δυστυχώς προκύψει (όπως μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη). Δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να το κρύψουν από τους γονείς τους, οι οποίοι σίγουρα θα τους βοηθήσουν να το αντιμετωπίσουν με το σωστό τρόπο.

Φλερτ4

Γενικά, τα νεανικά φλερτ είναι κάτι πολύ όμορφο, το οποίο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή της νέας γενιάς, αφού όλο και περισσότεροι έφηβοι επιλέγουν να κάνουν σχέσεις από μικροί. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να αντιμετωπίζονται με λογική και ψυχραιμία, ώστε να μην υπάρξουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις…

Σχολιάστε

Top