Παχυσαρκία – Ανορεξία
Μπάκου Ειρήνη, Λυροπούλου Ιωάννα - Β2
Στη σημερινή εποχή σε πολλά παιδιά και ενηλίκους εμφανίζεται το φαινόμενο της παχυσαρκίας. Αλήθεια, ξέρετε πόσοι παράγοντες συμβάλλουν στο να εμφανιστεί το φαινόμενο της παχυσαρκίας; Άπειροι! Καταρχήν, όπως όλοι γνωρίζετε, το φαινόμενο της παχυσαρκίας εμφανίζεται στις ανεπτυγμένες χώρες και δημιουργείται λόγω της συχνής κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού (γνωστό και ως fast food) και πολλών αναψυκτικών. Ακόμη, ο περιορισμένος χρόνος των γονέων συμβάλλει σε αυτό, διότι, όταν οι γονείς λείπουν στη δουλειά τα παιδιά κάνουν καθιστική ζωή, καθώς κάθονται μπροστά στην τηλεόραση τρώγοντας σχεδόν όλη την ώρα, γιατί δεν υπάρχει κανένας να τους σταματήσει. Ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλει στο φαινόμενο της παχυσαρκίας είναι ο παππούς και η γιαγιά. Ίσως δεν το καταλαβαίνετε αλλά αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, διότι αυτοί οι άνθρωποι ταΐζουν τα εγγόνια τους, θέλοντας να τα ευχαριστήσουν και νομίζοντας ότι έχουν συνέχεια ανάγκη από φαγητό.
Μετά την παχυσαρκία, η ανορεξία είναι ένα άλλο θέμα που μαστίζει πολλούς ανθρώπους στη σημερινή εποχή. Εμφανίζεται ιδιαίτερα σε γυναίκες, οι οποίες έχουν χαμηλό αυτοσεβασμό. Αυτές, λόγω προβλημάτων της καθημερινής ζωής ή άλλων παραγόντων, αρχίζουν κόβοντας τα λιπαρά αρχικά, και στη συνέχεια καταλήγουν με ένα μήλο την ημέρα στην κυριολεξία. Ύστερα, αδυνατίζουν υπερβολικά πολύ όμως υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα: δεν το καταλαβαίνουν. Και τότε φτάνουν στα όρια της ανορεξίας. Ενώ έχουν μείνει μόνο τα κόκαλά τους, κοιτιούνται στον καθρέφτη και βλέπουν ένα χοντρό πλάσμα. Και συνεχίζουν… Πιστεύω πως όλοι μας έχουμε ακούσει καταστάσεις γυναικών, οι οποίες ηττήθηκαν από την ανορεξία. Μόνο και μόνο επειδή ένιωθαν χοντρές ή τις κορόιδευαν κιόλας γι’ αυτό. Είναι πραγματικά κρίμα να αφήνουμε τους άλλους να επηρεάζουν τόσο τη ζωή μας, κρίνοντας την εμφάνισή μας και οδηγώντας μας σε επιλογές που απειλούν την υγεία μας και κατ’ επέκταση τη ζωή μας. Κρίμα…
Καλό λοιπόν, θα ήταν να γινόταν μία εκστρατεία ενημέρωσης των νέων από ειδικευμένους γιατρούς και ψυχολόγους, που θα «χτύπαγε» το καμπανάκι ση στους γονείς να ασχοληθούν μ’αυτά τα δύο προβλήματα που εμφανίζονται απειλητικά, τα τελευταία χρόνια, για τους νέους.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.