Ποτέ χωρίς την κόρη μου…

 Εικόνα1

Γραβάνη Θώμη – Β1      

Στις 3 Αύγουστου του 1984, ο σύζυγός της Μπέτι Μαχμουντί πήρε τη γυναίκα και την κόρη του για να συναντήσει την οικογένειά του στο Ιράν, υποσχόμενος πως η σύντομη επίσκεψη τους θα κρατούσε μόνο δύο εβδομάδες. Ορκίστηκε, μάλιστα, στο ιερό Κοράνι ότι θα είναι ασφαλής και ότι δεν θα την ανάγκαζε να παραμείνει στο Ιράν ή να ζήσει κάπου χωρίς την θέληση της. Θα είναι ευτυχείς. Θα είναι ελεύθερες να φύγουν όποτε εκείνες το θελήσουν. Είπε ψέματα.

Εικόνα2

Ισχυρίζεται ότι η οικογένειά του που ζει μόνιμα στο Ιράν θέλει να συναντήσει τη γυναίκα του Μπέτι και την κόρη του Μαχτόμπ. Παρά τις βαθιές της φοβίες και επιφυλάξεις για την πρόταση του άντρα της, η Μπέτι απρόθυμα συμφωνεί.

Εικόνα8

Όταν η οικογένεια φτάνει στην Τεχεράνη η Μπέτι εύκολα αντιλαμβάνεται ότι η οικογένεια του άντρα που έχει παντρευτεί αρνείται να την αποδεχτεί λόγω της εθνικότητας της αλλά και της θρησκείας της. Εκείνη παρηγορείται και μαζεύει τις δυνάμεις της αρχικά, γιατί πιστεύει ότι ο Μουντί θα κρατήσει την υπόσχεση του και δεν θα παράμεναν στο Ιράν πάνω από δυο εβδομάδες, αλλά και επίσης για να στηρίξει την κόρη της, η όποια παρομοίως δεν καταφέρνει να εγκλιματιστεί.

Εικόνα3

Ο Μουντί ανακοινώνει στη σύζυγό του ότι επιθυμεί να παραμείνουν στο Ιράν για πάντα. Έχει εξαπατηθεί από τον σύζυγό της. Η Μπέτι ξαφνιασμένη από την επιλογή του άντρα της αποφασίζει να καταφύγει στην Ελβετική Πρεσβεία, διεκδικώντας το δικαίωμα να επιστρέψει αυτή και η κόρη της στην Αμερική με ασφάλεια. Έκπληκτη ανακαλύπτει ότι τα πάντα άνηκαν στο σύζυγο στη γυναίκα τίποτα και η ακίνητη περιουσία του άντρα περιλάμβανε και τα παιδιά. Τα παιδιά μετά τα διαζύγιο έμεναν με τον πατέρα τους. Σε περίπτωση θανάτου του άντρα το παιδί δεν ανήκει στην γυναίκα του, αλλά στη δική του οικογένεια.

Εικόνα6

Οι προσπάθειες της Μπέτι να αντισταθεί και να αναζητήσει τρόπους διαφυγής από το ανδροκρατούμενο Ιράν εξαγριώνουν τον δόκτορα Μαχμούντι, ο οποίος δεν διστάζει ακόμα και να την χτυπήσει ανελέητα υποχρεώνοντας την κόρη του να ζήσει δραματικές εμπειρίες. Ο τρυφερός και στοργικός άντρας που είχε γνωρίσει κάποτε η Μπέτι είχε μεταμορφωθεί σε έναν βίαιο και μανιακό Ιρανό που τις κρατούσε ομήρους στο Ιράν. Η χρήση του τηλεφώνου είχε απαγορευθεί και εκείνη ήξερε καλά τις συνέπιες μιας τέτοιας παραβίασης.

Εικόνα4

Ωστόσο, κανόνες δεν έθετε μόνο ο Μουντί και η οικογένεια του. Τους ισχυρότερους τους επέβαλε η ιδία η Ισλαμική κοινωνία στην οποία ζούσαν. Ο κώδικας ενδυμασίας για τις γυναίκες ήταν ιδιαίτερα αυστηρός καθώς όλες έπρεπε να φοράνε ένα τσαντόρ – ένα φαρδύ σε σχήμα μισοφέγγαρου ένδυμα που τυλίγεται γύρω από τους ώμους το μέτωπο και το πιγούνι και αφήνει ελευθέρα μόνο τα ματιά τη μύτη και το στόμα. Μια ειδική μεικτή αστυνομική δύναμη είχε αρμοδιότητα να ελέγχει τις γυναίκες αν ήταν κατάλληλα ντυμένες.

Εικόνα5

Γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες της διαφυγής είναι ελάχιστες, Μπέττυ συμμορφώνεται με τις επιθυμίες του συζύγου της, για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Moυντί και την οικογένειάς του. Με την πρώτη ευκαιρία έρχεται σε επαφή με έναν παράνομο λαθρέμπορα καταφέρνει να οργανώσει την απόδραση αυτής και της κόρης της μέσω Τουρκίας.

Εικόνα7

Σε πολύ επώδυνες και κακές συνθήκες και μετά από πολλές κακουχίες περνά στην Τουρκία αφήνοντας πίσω το Ιράν για πάντα. Ύστερα χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα ταυτότητας φτάνουν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα. Με την βοήθεια του πρέσβη παίρνουν την πρώτη πτήση ενός αεροπλάνου για την Αμερική. Έφτασαν στο Μίσιγκαν στις 7 Φεβρουαρίου του 1986 και δοκίμασαν την γλυκόπικρη γεύση της ελευθερίας.

Εικόνα9

 

Σχολιάστε

Top