Το πιο πολυδιαβασμένο άρθρο όλου του κόσμου

Η υπέροχη πραγματική ιστορία της Βιρτζίνια Ο΄ Χάνλον

virginia2

Ο Φίλιπ Ο΄ Χάνλον δεν ήξερε τι να απαντήσει στην κόρη του όταν εκείνη τον ρώτησε αν υπάρχει Άγιος Βασίλης. Της είπε λοιπόν να γράψει μια επιστολή στην έγκριτη εφημερίδα  Sun και να ρωτήσει αυτούς. “Η Sun θα σου πει την αλήθεια. Ό,τι σου πει, αυτό να πιστέψεις”, της είπε.

Η 8χρονη Βιρτζίνια Ο΄  Χάνλον (Laura Virginia O΄ Hanlon Douglas, 1889-1971) έγραφε ένα γράμμα στην εφημερίδα New York’s Sun όπου τους ζητούσε να της απαντήσουν αν υπάρχει Άγιος Βασίλης.

Αγαπητέ εκδότη,
είμαι οχτώ χρόνων. Κάποιοι φίλοι μου λένε ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει. Ο μπαμπάς μου λέει: “Αν τον δεις στην εφημερίδα The Sun , τότε υπάρχει”. Σας παρακαλώ, πείτε μου την αλήθεια. Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;
Βιρτζίνια Ο΄  Χάνλον

Η απάντηση που πήρε ήταν ένα ανυπόγραφο editorial στις 21 Σεπτεμβρίου του 1897, στην έβδομη σελίδα της εφημερίδας. Ήταν από τα χέρια του Φράνσις Φάρκελους Τσερτς (Francis Pharcellus Church), αρχισυντάκτη της Sun και ανταποκριτή της εφημερίδας στον αμερικανικό εμφύλιο. Το editorial αυτό έμελλε να γίνει το πιο πολυδιαβασμένο άρθρο παγκοσμίως.

fchurch

Η ταυτότητα του συντάκτη της απάντησης αποκαλύφθηκε το 1906, μετά το θάνατο του Φράνσις Τσερτς. Να ποια ήταν η απάντηση της Sun στη Βιρτζίνια:

“Βιρτζίνια,

Οι μικροί σου φίλοι κάνουν λάθος, καθώς πιστεύουν μονάχα ότι βλέπουν. Θεωρούν ότι τίποτα δεν υπάρχει αν δεν μπορούν να το αντιληφθούν με το μυαλό τους. Όμως , σε τούτο το τεράστιο σύμπαν ο άνθρωπος είναι τόσο μικρός όσο ένα έντομο, όσον αφορά την ικανότητά του να αντιλαμβάνεται όλη τη γνώση και την αλήθεια που υπάρχει στον απέραντο κόσμο γύρω του.

Ναι, Βιρτζίνια , ο Άγιος Βασίλης υπάρχει. Υπάρχει με την ίδια βεβαιότητα που υπάρχουν η αγάπη, η αφοσίωση, η γενναιοδωρία και καθετί που χαρίζει στη ζωή μας ομορφιά και ευτυχία. Αλίμονο! Πόσο μουντός θα ήταν ο κόσμος αν δεν υπήρχε ο Άγιος Βασίλης! Θα ήταν τόσο μουντός όσο αν δεν υπήρχαν και οι Βιρτζίνιες. Δε θα υπήρχε η αγνή πίστη των παιδιών, ούτε η ποίηση, ούτε ο ρομαντισμός, που κάνουν τη ζωή μας πιο όμορφη.

Μπορεί να καταφέρεις να πείσεις τον πατέρα σου να προσλάβει ανθρώπους να παρακολουθούν όλες τις καμινάδες την Παραμονή των Χριστουγέννων, για να πιάσουν τον Άγιο Βασίλη. Αλλά, ακόμα και αν δε δουν τον Άγιο Βασίλη να κατεβαίνει τις καμινάδες, τι θα αποδείκνυε αυτό; Κανείς δε βλέπει τον Άγιο Βασίλη, αλλά αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ότι δεν υπάρχει. 

Τα πιο αληθινά πράγματα στον κόσμο είναι εκείνα τα οποία ούτε τα παιδιά ούτε οι μεγάλοι μπορούν να τα δουν. Είδες ποτέ νεράιδες να χορεύουν στα λιβάδια; Φυσικά και όχι, αλλά αυτό δεν αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν. Κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί ή να φανταστεί όλα εκείνα τα θαύματα του κόσμου που είναι αόρατα.

Μπορείς να χωρίσεις τα μέρη μια παιδικής κουδουνίστρας και να δεις τι είναι εκείνο που προκαλεί τον ήχο, αλλά υπάρχει ένα πέπλο που καλύπτει τον αόρατο κόσμο, το οποίο ούτε ο πιο δυνατός άνθρωπος δε θα μπορούσε να το τραβήξει.

Μονάχα η πίστη, η φαντασία, η ποίηση, η αγάπη, ο ρομαντισμός μπορούν να τραβήξουν το πέπλο τούτο, ώστε να δεις και να αντιληφθείς τη μαγική ομορφιά και το μεγαλείο που βρίσκονται από κάτω. Άραγε είναι όλα πραγματικά;

Α, Βιρτζίνια στον κόσμο αυτό δεν υπάρχει τίποτε αληθινό και μόνιμο. Δόξα τω Θεώ! Ο Άγιος Βασίλης υπάρχει! Ζει και θα ζει για πάντα φέρνοντας τη χαρά στις καρδιές των μικρών παιδιών!”

Το Δεκέμβριο του 1960 η Βιρτζίνια πήγε στο τηλεοπτικό σόου του Πέρι Κόμο. Δήλωσε ότι έζησε μια πολύ γεμάτη ζωή και έδειχνε ευτυχισμένη. Πέθανε 11 χρόνια μετά, στις 13 Μαΐου του 1971. Δε γνώρισε ποτέ τον Φράνσις Τσερτς.

Πηγή : https://fouit.gr/2013/12/το-πιο-πολυδιαβασμένο-άρθρο-όλου-του-κόσμου

Σχολιάστε

Top