Μια Παγκόσμια Ημέρα αφορμή για προβληματισμό!

γυναίκα

8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών

Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να αναφερόμαστε σε ημέρα αφιερωμένη στη Γυναίκα, γιατί η Γυναίκα πρέπει να τιμάται καθημερινά. Δεν πρόκειται, όμως, για γιορτή, αλλά για μία ημέρα προβληματισμού πάνω σε θέματα που αφορούν τις γυναίκες και τους αγώνες που αυτές έχουν δώσει.

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε επίσημα ως Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών από τον Ο.Η.Ε. το 1975. Είχε όμως, προταθεί από τη Γερμανίδα επαναστάτρια Κλάρα Τσέτκιν το 1910 στη Συνδιάσκεψη Εργαζομένων Γυναικών, στην Κοπεγχάγη, ως φόρος τιμής στους αγώνες των αμερικανίδων εργατριών το 1857 και το 1909.

γυναίκα 2

Στις 8 Μαρτίου του 1857 οι εργαζόμενες στις βιοτεχνίες ενδυμάτων της Ν. Υόρκης έκαναν πορεία, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων και άρση της ανισότητας ανδρών και γυναικών. Η διαδήλωση βάφτηκε με αίμα. Μία δεύτερη κινητοποίηση των γυναικών της Ν. Υόρκης έγινε το Φεβρουάριο του 1909. Ήταν μια μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση που κράτησε 13 εβδομάδες με σύνθημα «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» στην οποία συμμετείχαν 20.000 χιλιάδες εργάτριες.

Οι αγώνες των εργατριών στις Η.Π.Α. αποτέλεσαν την αφετηρία της δημιουργίας πολλών γυναικείων οργανώσεων και στην Ευρώπη με αίτημα την ισότητα και την ισονομία, όπως το κίνημα των «σουφραζετών» στην Αγγλία το 1903, που απαιτούσε δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες.

Αυτή, λοιπόν, η ημέρα ας αποτελεί για όλους μας αφορμή να σκεφτούμε πόσες γυναίκες αγωνίζονται μέσα σε αντίξοες συνθήκες για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, αλλά και πόσες ακόμη γυναίκες έχουν διαπρέψει στην επιστήμη, στις τέχνες, στον αθλητισμό, στην οικονομία, στην πολιτική και σε κάθε άλλο τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η Συντακτική Ομάδα της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας του 7ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας

Σχολιάστε

Top