Υποδεχόμαστε τα χελιδόνια… ετοιμάζουμε τις φωλιές τους!

 15 

Για 20η συνεχόμενη χρονιά, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνει τα «Χελιδονίσματα», προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να υποδεχθούν την Άνοιξη και τους προάγγελούς της, τα χελιδόνια, ετοιμάζοντάς τους μια φωλιά!

Σκοπός των «Χελιδονισμάτων» είναι τα παιδιά και οι γονείς τους, καθώς και κάθε επισκέπτης να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τον ερχομό των χελιδονιών, το μακρύ τους ταξίδι και να τα βοηθήσουν φτιάχνοντας για αυτά φωλιές από πηλό, τις οποίες αφού στεγνώσουν θα τις τοποθετήσουν στο σχολείο ή στο σπίτι τους, προσφέροντας έτοιμες κατοικίες!

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν με τη βοήθεια εθελοντών αναλυτικές οδηγίες αναφορικά με την κατασκευή των φωλιών, αλλά και τα πρώτα υλικά όπως πηλός.

11

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους και θα πραγματοποιηθεί:

  • Πάρκο «Α. Τρίτσης», Κυριακή 23 Μαρτίου, ώρες 11:00-14:00, με την υποστήριξη των δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων Καματερού και του ΑΣΔΑ
  • Άλσος Βεΐκου, Κυριακή 30 Μαρτίου, ώρες 11:00-14:00, με την υποστήριξη του δήμου Γαλατσίου και τη συμμετοχή της τοπικής ομάδας «Γείτονες» Γαλατσίου

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 210 2316977, 2108228704 και 6974510976.

4

Λίγα λόγια για τα χελιδόνια

Τα χελιδόνια πετούν σε όλες τις ηπείρους, εκτός από την Ανταρκτική, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα για βδομάδες. Σχεδόν όλα εγκαταλείπουν την Ευρώπη για να περάσουν τον χειμώνα στην Αφρική, στις χώρες νότια από τη Σαχάρα, όπου βρίσκουν ευκολότερα την τροφή τους, όπως έντομα (κουνούπια, μυγάκια κ.ά.)

Υπάρχουν πολλά είδη χελιδονιών, τα οποία διαφέρουν ως προς το σχήμα, το χρώμα, τον τρόπο που φτιάχνουν τη φωλιά τους, αλλά και το μέρος που τα βλέπει κανείς. Το πλέον χαρακτηριστικό τους είναι οι μακριές φτερούγες που τα κάνουν να είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πουλιά στον αέρα, τα οποία μάλιστα μπορούν να τρέφονται ενώ πετούν! Το Λευκοχελίδονο (Delichon urbicum), για το οποίο θα ετοιμαστούν φωλιές, είναι λευκό στο κάτω μέρος του σώματός του, ενώ στο επάνω έχει λευκή τη βάση της ουράς του.

Delichon urbica fot  Eva Stets

Αν και κάθε είδος χελιδονιού έχει δικό του τύπο φωλιάς, τα περισσότερα τις φτιάχνουν από πηλό, μαζεύοντας λάσπη που τη μεταφέρουν με τη μορφή σβόλου.

Πηγήhttp://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=1620

Σχολιάστε

Top