ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με την εθελόντρια Σοφία Πυρουνάκη

 Ο εθελοντισμός σ΄ένα μικρό νησί, την Αίγινα

Η Σοφία είναι εθελόντρια στον μη-κερδοσκοπικό σύλλογο της Αίγινας, ο οποίος επιδίδεται καθημερινά σε ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις. Η ανάγκη της για προσφορά και η αγάπη της για το συνάνθρωπο, την οδήγησαν να συμμετέχει ενεργά στο “ Αίγινα… Εθελοντής “. Παντρεμένη , μητέρα ενός εικοσάχρονου αγοριού μοιράζει το χρόνο και την αγάπη της, τόσο στην οικογένειά της όσο και στον εθελοντισμό !!!

-Πού γεννηθήκατε ;

Γεννήθηκα στον Πειραιά το 1955. Σπούδασα Γαλλική  φιλολογία και είμαι απόφοιτη της Δραματικής σχολής.

-Από πότε αρχίσατε να ασχολήστε με τον εθελοντισμό ;

Από πολύ μικρή, γιατί ο πατέρας μου είχε κατασκηνώσεις και ένα κέντρο «αγάπης» στην Ελευσίνα για τα άπορα παιδία της περιοχής. Οπότε όλη η οικογένεια βοηθούσε στο έργο του.

-Τι είναι το “ Αίγινα… Εθελοντής “;

Είναι ένας σύλλογος , ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που δημιουργήθηκε την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα , για να στηρίξει τις οικογένειες που βρέθηκαν σε ανάγκη. Σήμερα βοηθάει 180 οικογένειες. Στεγάζεται σε ένα κτήριο που μας έχει παραχωρήσει ένας επαγγελματίας. Εκεί, συγκεντρώνονται : ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα κ.α. Τα τρόφιμα μοιράζονται σε 180 οικογένειες, μία φορά το μήνα αλλά οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να έρχονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του μήνα και να παίρνουν ό,τι χρειάζονται. Λόγω του ότι ο σύλλογος δέχεται χρηματικές δωρεές, βοηθάει όσους έχουν ανάγκη (π.χ πληρωμή λογαριασμών, γιατρών, φαρμάκων κ.α). Συγχρόνως στο ίδιο κτήριο λειτουργεί ένα μόνιμο παζάρι. Τα πράγματα που πωλούνται εκεί προέρχονται από προσφορές του κόσμου. Τα έσοδά του βοηθούν στα έξοδα του συλλόγου.

-Έχετε συγκεκριμένο αριθμό μελών;

Το Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από 5 μέλη, αλλά και 50 περίπου ανθρώπους που αποτελούν την  ψυχή του συλλόγου.

- Mε τι μέσα προσπαθείτε να φέρετε νέα μέλη ;

Συνήθως τα μέλη έρχονται μόνα τους, βλέποντας το έργο που γίνεται. Η συνδρομή άλλωστε είναι μόνο 10 ευρώ το χρόνο.

-Πέρα από την Αίγινα το έργο σας επεκτείνετε και αλλού ;

Ναι, βέβαια. Στέλνουμε ρούχα στους πρόσφυγες και έχουμε περιβαλλοντικές δράσεις που περιλαμβάνουν καθαρισμό παραλιών, φύτευση και φροντίδα λουλουδιών στην κεντρική πλατεία του νησιού.

-Τι είναι αυτό που σας αρέσει στον εθελοντισμό ;

Ικανοποιούμαι όταν βοηθάω το συνάνθρωπο που έχει ανάγκη και αξιοποιώ τον περισσευούμενο χρόνο μου, προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Μια μικρή ομάδα ανθρώπων, που νοιάζονται πραγματικά για τους συμπολίτες τους κατάφερε να βοηθήσει εκατοντάδες κατοίκους του νησιού και όχι μόνο. Χαρακτηριστικά τους η αγάπη, η αλληλεγγύη και η προσφορά!!!

Η δικιά τους εθελοντική δράση ας γίνει ένα καλό παράδειγμα για όλους εμάς!!!

 

Άρτεμις -Παρασκευή Μακανίκα  Β2