Η ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

laiki

Η λαϊκή αγορά είναι η εβδομαδιαία διοργάνωση πώλησης φρέσκων κυρίως τροφίμων με σκοπό την αγορά βασικών προϊόντων διατροφής σε χαμηλότερη τιμή από εκείνη των μεγάλων αγορών. Στην Ελλάδα ο θεσμός των λαϊκών αγορών καθιερώθηκε από τον Ε. Βενιζέλο το 1929. Συνήθως γίνεται μια φορά την εβδομάδα σε προκαθορισμένο μέρος.
Στη δική μας γειτονιά διοργανώνεται κάθε Τρίτη και διαρκεί από τις οκτώ το πρωί έως τις δύο το μεσημέρι.
Επισκεφτήκαμε τη λαϊκή της γειτονιάς μας, μιλήσαμε με τους παραγωγούς και μάθαμε πολλά για τις δυσκολίες του επαγγέλματός τους.
Η κ. Μαρία που δουλεύει είκοσι χρόνια στις λαϊκές για να βοηθήσει τα παιδιά της, μας είπε: «Οι δυσκολίες είναι αμέτρητες, ξυπνάμε από τις τέσσερις τα ξημερώματα για να έρθουμε από το χωριό στο Ηράκλειο. Πρέπει να στήσουμε τους πάγκους νωρίς και να τακτοποιήσουμε τα προϊόντα μας. Αν δεν πουληθούν, πάει ο κόπος μαςχαμένος. Ο καιρός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας, αφού η παραγωγή εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Βγαίνει ένα μεροκάματο με πολλές δυσκολίες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που οι τιμές όλο και μειώνονται». Ο κ. Μανώλης μας ανέφερε ότι ο νέος κόσμος έχει φύγει από τις λαϊκές και οι πελάτες τους είναι συνήθως μεγάλοι σε ηλικία.
Ο Γιώργος, πρώην μαθητής του σχολείου μας,που τώρα είναι φοιτητής και δουλεύει σε πάγκο της λαϊκής για το χαρτζιλίκι του, μας είπε πως πολλοί νέοι εργάζονται στις λαϊκές αγορές για να είναι ανεξάρτητοι από τους γονείς τους.
Περπατώντας ανάμεσα στους πάγκους μιας λαϊκής, θα ακούσεις αστεία, πειράγματα, διαφωνίες, τσακωμούς για την πολιτική, διαπραγματεύσεις για τις τιμές των προϊόντων. Μα πάνω απ’ όλα θα δεις τον μόχθο και την αγάπη των ανθρώπων της για τη δουλειά τους.
Στέλλα Μπιγικάκη Γ4, Γιάννης Αναγνωστάκης Γ1

Σχολιάστε

Top