ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ

mpasket

Ο εμπνευστής και δημιουργός του μπάσκετ ήταν ο Καναδός, καθηγητής φυσικής αγωγής, Τζέιμς Νάισμιθ.
Το 1904, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σεντ Λούις, το μπάσκετ παρουσιάστηκε ως σπορ επίδειξης και 32 χρόνια αργότερα, στην Ολυμπιάδα του Βερολίνου το 1936, εντάχθηκε επίσημα στο πρόγραμμα ως ολυμπιακό άθλημα. Το 1992 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης επιτράπηκε για πρώτη φορά η συμμετοχή επαγγελματιών μπασκετμπολιστών.

Από την περίοδο που η Εθνική Ελλάδας ανδρών κατέκτησε το πρώτο μας ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (1987), το άθλημα διαδόθηκε περισσότερο στην Ελλάδα. Από εκείνη τη μέρα όλα τα παιδιά ήθελαν να μάθουν να παίζουν μπάσκετ. Σήμερα οι μπασκετμπολίστες είναι επαγγελματίες, πολλοί κερδίζουν αρκετά χρήματα και μερικοί κάνουν διεθνή καριέρα.
Το NBA, γνωστό σε όλους μας ως το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ, έχει φιλοξενήσει αρκετούς Έλληνες μπασκετμπολίστες, όπως τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (MILWAUKEEBUCKS), ο οποίος είναι ένας από τους καλύτερους παίχτες στον κόσμο. Επίσης, αξίζει να αναφερθούμε και στον Ανδρέα Γλυνιαδάκη που αγωνίστηκε στους SEATTLESUPERSONICS και κατάγεται από την Κρήτη.
Το μπάσκετ ως άθλημα πέρα από τη φυσική βελτίωση του σώματος, αναπτύσσει στοιχεία κοινωνικότητας, συντροφικότητας, θάρρους και αυτοπεποίθησης.
Συνδυάζει την άθληση και το παιχνίδι. Είναι ομαδικό άθλημα με μικρή κατοχή της μπάλας, γεγονός που εμποδίζει την ατομικότητα και προάγει την ομαδικότητα.
Προσφέρει θέαμα, είναι γρήγορο, με συχνές εναλλαγές στο σκορ, με αποτέλεσμα να μην το βαριέσαι, αφού ακόμη και στα τελευταία λεπτά μπορεί να συμβούν μεγάλες ανατροπές.
Χάρης Μακράκης Α2

Σχολιάστε

Top