Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο της Αθηνάς Παπαγιάννη

        Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον τον κυρίαρχο τρόπο επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης στις σύγχρονες κοινωνίες. Η εκτεταμένη και ευρεία χρήση τους  κυρίως από άτομα μικρότερων ηλικιακών ομάδων, αύξησε ραγδαία τη δημοτικότητα τους , αφενός γιατί παρέχουν ένα φιλικό περιβάλλον για επικοινωνία κι αφετέρου γιατί καθιστούν την διαδικασία της κοινωνικοποίησης ευκολότερη. Ωστόσο, εκτός από τα πλεονεκτήματα και προνόμια που απολαμβάνουν οι χρήστες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν και κάποια μειονεκτήματα.

      Αρχικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβάλλουν στην δημιουργία νέων γνωριμιών αλλά και στην διατήρηση παλαιότερων. Έτσι,  διευκολύνουν την κοινωνικοποίηση των ανθρώπων, αλλά και την επικοινωνία όταν δεν δύναται να υπάρχει η φυσική παρουσία των ατόμων. Επιπλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν στους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να συνδέονται με τους φίλους και συγγενείς  όπως και στην πραγματική ζωή. Στα πλαίσια της αλληλεπίδρασης τα άτομα  μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες, βίντεο, ηχητικά μηνύματα και τα πλέον διαδεδομένα γραπτά μηνύματα. Ο σκοπός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν αποτελεί κάτι μονόπλευρο. Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως έναν εναλλακτικό μέσο ενημέρωσης.

Ωστόσο,  παρά το γεγονός ότι οι χρήστες τους απολαμβάνουν πολλαπλά προνόμια, η απερίσκεπτη χρήση τους  μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες .  Η πολύωρη χρήση τους σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη ροή περιεχομένου οδηγούν αρκετές φορές σε εθισμό και κατά συνέπεια αποχή από τη φυσική επικοινωνία των χρηστών με άλλους ανθρώπους  και στην αποξένωση. Ακόμη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενισχύουν την υπάρχουσα ανασφάλεια που αισθάνονται τα άτομα. Αυτό συμβαίνει διότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θέτουν μη ρεαλιστικά  πρότυπα τελειότητας , με τα οποία έρχονται σε επαφή πολλά ευεπηρέαστα άτομα μικρότερων ηλικιών

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να διαιωνίζεται η άποψη πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν αποκλειστικά τον υπαίτιο για τα προαναφερθέντα προβλήματα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ, ώστε να αποκομίζουν οι χρήστες όλα τα πιθανά οφέλη.

Φωτογραφία από Joseph Mucira από το Pixabay