CERN

cernCERN

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

                                                                                        του  Γιάννη Κριθινάκη

   Το CERN αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα έρευνας σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο CERN βρίσκεται ο μεγαλύτερος και ακριβότερος επιταχυντής σωματιδίων που έχει κατασκευαστεί ως σήμερα, ονομάζεται LHC (Large Hadron ColliderR, Mεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων), αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα «μνημεία» της επιστήμης. Το βάρος του αγγίζει τους 7.000 τόνους, όσο δηλαδή ζυγίζει και ο πύργος του Άιφελ!

Οι επιταχυντές σωματιδίων χρησιμοποιούνται για τη μελέτη των μικρότερων σωματιδίων της ύλης, επιταχύνουν σε δέσμες τα σωματίδια υπό τεράστιες ενέργειες, κατόπιν τα αναγκάζουν να συγκρουσθούν, με αποτέλεσμα την παραγωγή πληθώρας νέων σωματιδίων.

Το CERN βρίσκεται στα Γαλλοελβετικά σύνορα, δυτικά της Γενεύης. Ο LHC είναι εγκατεστημένος σε ένα κυκλικό τούνελ μήκους 27χλμ. (26.695 m) σε βάθος 100 μέτρων. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα δύο άκρα του συνέπεσαν με ακρίβεια ενός cm! Tο κόστος κατασκευής του σύγχρονου επιταχυντή ξεπέρασε κατά πολύ τα 3 δισεκατομμύρια. Η λειτουργία του επιταχυντή γίνεται με την ύπαρξη ηλεκτρικών πεδίων που έχουν ως στόχο την επιτάχυνση των δεσμών πρωτονίου και μαγνητικών πεδίων, τα οποία αλλάζουν την κατεύθυνση των δεσμών. Οι συγκρούσεις των δεσμών πρωτονίου δεν γίνονται σε τυχαία θέση στο εσωτερικό του επιταχυντή, πραγματοποιούνται σε τέσσερα σημεία, που υπάρχουν ανιχνευτές (ATLAS, ALICE, CMS. LHC-B)  όπου καταγράφονται τα αποτελέσματα των συγρούσεων αυτών. Κάθε δέσμη περικλείει ποσότητα ενέργειας ίση με αυτή ενός τρένου βάρους 400 τόνων, που κινείται με 150χλμ/ώρα. Όμως, μόνο ένα απειροελάχιστο μέρος αυτής της ενέργειας απελευθερώνεται σε κάθε σύγκρουση. Το κέρδος όμως είναι ότι ο LHC θα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει αυτή την ενέργεια σε μια περιοχή μικρότερη από τον πυρήνα ενός ατόμου.

 

 cern

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ CERN

  • Οι δέσμες πρωτονίων εκτελούν 11.245 περιστροφές ανά δευτερόλεπτο κινούμενες με το 99,99% της ταχύτητας του φωτός στο κενό.
  • Στο CERN μπορεί να πραγματοποιηθεί το καλύτερο κενό αέρα σε όλο τον κόσμο.
  • Η θερμοκρασία στην περιοχή της σύγκρουσης είναι 100.000 φορές μεγαλύτερη της θερμοκρασίας που επικρατεί στον πυρήνα του Ηλίου, κάνοντάς την το θερμότερο σημείο του Γαλαξία μας.
  • Κάθε χρόνο αποθηκεύονται περίπου 15.000.000 GB δεδομένων.
  • Ο LHC δημιουργεί συνθήκες που φτάνουν έως και 10-25  sec μετά την Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang)  όταν το σύμπαν είχε θερμοκρασία 1017  οC.

 

Σχολιάστε

Top