Η Ιστορία της πυγμαχίας, Ιωάννα Κάμπρα, Γ1

Τον Ιανουάριο του 1681 καταγράφεται ο πρώτος αγώνας μποξ, που γίνεται στην Αγγλία μεταξύ του χασάπη και του ιπποκόμου του Δούκα του Albemarle με νικητή τον πρώτο. Όμως η ιστορία της πυγμαχίας ή του μποξ όπως το αποκαλούμε, ξεκινά χιλιετίες νωρίτερα.

Αρχαία Αιγύπτος και Μεσοποταμία: Οι πρώτες αναπαραστάσεις πυγμαχίας βρίσκονται σε σουμεριακά ανάγλυφα του τρίτου χιλιετηρίου π.Χ. και σε αιγυπτιακές τοιχογραφίες από το 1350 π.Χ.​

Χετταίοι πυγμάχοι

Χετταίοι πυγμάχοι

Αρχαίοι Αιγύπτιοι πυγμάχοι

Αρχαίοι Αιγύπτιοι πυγμάχοιΑρχαία Ελλάδα:

Η πυγμαχία ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στον Ελληνικό χώρο. Απόδειξη αποτελεί η νωπογραφία των νεαρών πυγμάχων που βρέθηκε στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.

 

Νεαροί πυγμάχοι από το ακρωτήρι της Σαντορίνης

Νεαροί πυγμάχοι από το ακρωτήρι της Σαντορίνης

Η πυγμαχία έγινε Ολυμπιακό άθλημα το 688 π.Χ. και ήταν δημοφιλές σε αγώνες και εορτές. Οι αθλητές χρησιμοποιούσαν δερμάτινες λωρίδες για να προστατεύουν τα χέρια τους​. Η πυγμαχία έγινε Ολυμπιακό αγώνισμα το 688 π.Χ. στους 23ους Ολυμπιακούς αγώνες. Πρώτος ολυμπιονίκης πυγμάχος ήταν ο Ονόμαστος από την Σμύρνη.

Figure10

Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία: Οι Ρωμαίοι ανέπτυξαν το «pugilatus», μια πιο βίαιη μορφή πυγμαχίας με δερμάτινες λωρίδες και μεταλλικά ενθέματα, συχνά οδηγώντας σε σοβαρούς τραυματισμούς ή θάνατο​​. Η αιματηρή αυτή μορφή της πυγμαχίας απαγορεύτηκε από τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο.
Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το άθλημα της πυγμαχίας έχασε την αίγλη του και από κει και ύστερα δεν υπάρχουν πολλά τεκμήρια για αγώνες. Στην Γερμανία του Μεσαίωνα έχουμε αναπαραστάσεις της τεχνικής της πυγμαχίας σε ένα εγχειρίδιο του Άλμπρεχτ Ντύρερ περί ξιφομαχίας το οποίο παρήγγειλε ο Αυτοκράτορας Μαξιμίλιαν.

Figure16

18ος και 19ος αιώνας: Η σύγχρονη μορφή της πυγμαχίας πήρε την μορφή της στην Αγγλία του 1700. Το 1719 ο Τζέημς Φιγγ που ήταν δάσκαλος της ξιφασκίας ανέλαβε τον τίτλο του «Champion of England» της πυγμαχίας και ίδρυσε το πρώτο αθλητικό γυμναστήριο για αυτό το άθλημα.  Tο 1867 εισάγονται οι κανόνες του Marquess of Queensberry, καθορίζοντας κατηγορίες βάρους, χρονικά όρια και γάντια​​.

Picture6

20ός αιώνας: Muhammad Ali: Ένας από τους πιο διάσημους πυγμάχους όλων των εποχών, γνωστός για τη νίκη του επί του Sonny Liston το 1965 και τον αγώνα «Rumble in the Jungle» το 1974 κατά του George Foreman​.

1_jfZnBQFltz__mlR0bOBwPw

Mike Tyson: Ένας από τους πιο γνωστούς και αμφιλεγόμενους πυγμάχους, διάσημος για την επίθεση στον Evander Holyfield κατά τη διάρκεια αγώνα το 1997, όπου δάγκωσε το αυτί του αντιπάλου του​​.

Mike_Tyson_Portrait

Σύγχρονη εποχή: Η πυγμαχία συνεχίζει να εξελίσσεται με νέους κανονισμούς και τεχνολογίες που βελτιώνουν την ασφάλεια των αθλητών, ενώ παραμένει δημοφιλές άθλημα σε διεθνές επίπεδο​​. Αυτές οι εικόνες και γεγονότα προσφέρουν μια ματιά στην πλούσια και πολυδιάστατη ιστορία της πυγμαχίας, από τις αρχαίες πολιτισμούς μέχρι τη σύγχρονη εποχή, αναδεικνύοντας την εξέλιξη και τη συνεχή δημοτικότητά της.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης