ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ

ΕΚΚΟΛΑΠΤΗΡΙΟ ΑΥΓΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Νίκος Γκίκας Γ1

Αν και μπορεί να φαίνεται παράξενο, για να εκκολάψουμε αυγά χρειαζόμαστε μόνο μια συσκευή που παράγει σταθερή θερμοκρασία (περίπου 37-38 βαθμούς Κελσίου), γονιμοποιημένα αυγά και φυσικά να δείξουμε ενδιαφέρον και να αφιερώσουμε χρόνο. Αυτό επιχείρησαν να κάνουν μαθητές του σχολείου μας (Μάξιμος Βρέκος, Παναγιώτης Γελάσης, Νίκος Γκίκας) σαν εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας.

Αρχικά, οι μαθητές βρήκαν τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούσαν την ανάπτυξη του εμβρύου μέσα στο αυγό, αλλά και τις κατάλληλες συνθήκες που πρέπει να επικρατούν έτσι ώστε να επιτευχθεί αυτό. Κι έτσι, κατασκεύασαν μια συσκευή (εκκολαπτήριο) με σκοπό να τοποθετήσουν μέσα της τα αυγά. (για την εργασία χρησιμοποιήθηκαν αυγά κότας από κοτέτσι).

Το εκκολαπτήριο θα έπρεπε :

  • να έχει στο εσωτερικό του θερμοκρασία ανάμεσα στους 37 και στους 38 βαθμούς Κελσίου (η θερμοκρασία παράγεται από λάμπες πυρακτώσεως και παραμένει σταθερή με την βοήθεια ενός ειδικού θερμοστάτη)
  • να περιέχει στο κάτω μέρος του πριονίδι έτσι ώστε να ακουμπούν τα αυγά χωρίς να σπάνε ή να ραγίζουν
  • να βρίσκεται σε χώρο με υγρασία, κάτι που είναι απαραίτητο για την εκκόλαψη
  • να περιέχει τρύπες από τις οποίες θα ανακυκλώνεται ο αέρας, και
  • να έχει αρκετό χώρο και γυάλινη πορτά, κάτι πολύ σημαντικό καθώς επιτρέπει την παρακολούθηση των αυγών.

Η τελική κατασκευή ήταν σχετικά απλή αλλά και αποτελεσματική :

Το εκκολαπτήριο

Τα αυγά χρειάζονται 21 μέρες ύπο αυτές τις συνθήκες για να εκκολαπτούν. Μετά από 7 περίπου μέρες, ήταν εύκολο να παρατηρηθούν αιμοφόρα αγγεία στο εσωτερικό των αυγών. Αυτό μπορεί να γίνει τοποθετώντας τα πάνω στον φακό ενός απλού κινητού.

Τα πρώτα σημάδια ζωής

Από τα 12 αυγά που τοποθετήθηκαν τα 9 περιείχαν αιμοφόρα αγγεία, αρά και έμβρυο (ζωή). Το ποσοστό αυτό (75%) ήταν ένα πολύ ευχάριστο νέο, Όμως, μετά από 13-14 μέρες, μόνο ένα κατάφερε να εκκολαπτεί.

 Ο Φωκίωνας

Αυτό το κοτόπουλο ονομάστηκε Φωκίωνας. Ήταν ο μόνος από όλα τα άλλα κοτόπουλα που τα κατάφερε. Έφερε χαρά τόσο στους μαθητές αλλά και στους καθηγητές που παρακολούθησαν την ζωή του.

Η στιγμή της γέννησης του Φωκίωνα

Μεγαλώνοντας απέκτησε πούπουλα και φτέρωμα. Έμεινε σε χαρτόκουτο υπό την φροντίδα των παιδιών για περίπου 20-25 μέρες .

 Ο Φωκίωνας1.png

Αυτή την στιγμή, ο Φωκίωνας βρίσκεται εκεί που ανήκει, σε κοτέτσι με άλλες κότες. Είναι υγιής και σίγουρα πιο ευχαριστημένος σε σχέση με το κουτί που έμεινε τόσο καιρό. Ευχόμαστε να υπάρξουν κι άλλοι μαθητές που να πραγματοποιήσουν παρόμοιες εργασίες. Το να δημιουργείς ζωή είναι το ωραιότερο πράγμα. Μέσα από αυτή την διαδικασία μαθαίνουμε να είμαστε υπομονετικοί και αισιόδοξοι.

Το σημαντικότερο από όλα είναι ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε απέναντι στο ζώο που έχουμε μπροστά μας. Γι’ αυτό συμβουλεύουμε τους επόμενους ερευνητές να το ελευθερώσουν μετά από λίγο καιρό στο φυσικό περιβάλλον που ανήκει μαζί με άλλα, του είδους του.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης