Ζώα υπό εξαφάνιση

Η ΠΟΛΙΚΗ ΑΡΚΟΥΔΑ

Η πολική αρκούδα είναι ένα ζώο που ζει στις Αρκτικές περιοχές. Έχει αναπτύξει πολύ καλή προσαρμογή στο περιβάλλον που την περιβάλλει. Η γούνα της και το παχύ στρώμα λίπος που βρίσκεται κάτω απ ‘αυτήν την προστατεύουν από το κρύο, ενώ το άσπρο της τρίχωμα την κάνει δυσδιάκριτη στους εχθρούς και τη λεία της, χαρακτηριστικό το οποίο της προσφέρει ασφάλεια και πλεονέκτημα. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι καταφέρνει να τρώει περίπου 20 κιλά φαγητό σε 1 ολόκληρη ώρα! Η διατροφή της περιλαμβάνει ζώα και φυτά της θάλασσας όπως για παράδειγμα ψάρια και φύκια ή ζώα της στεριάς όπως ταράνδους, βρύα και λειχήνες. Η αναπαραγωγή τους γίνεται συνήθως Απρίλιο-Μάιο. Η θηλυκή πολική αρκούδα γεννά 1 έως 4 μικρά τον χειμώνα μέσα σε κοίλωμα από χιόνι ή πάγο. Τα μικρά μένουν με την μαμά τους από 10 μήνες έως 2 χρόνια. Η πολική αρκούδα απειλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες την ρύπανση και το κυνήγι.

Η ΦΩΚΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ

Η φώκια μονάχους, είναι γένος της οικογένειας των φωκιδών . Πρόκειται για τις μοναδικές φώκιες που ζουν καθ” όλο το έτος σε χαμηλό γεωγραφικό πλάτος, σε τροπικές και υποτροπικές θάλασσες. Είναι πολύ σπάνιες και ολόκληρο το γένος απειλείται από εξαφάνιση, ενώ τα δύο είδη  που επιβιώνουν μέχρι σήμερα πάσχουν από περιορισμένη γενετική ποικιλομορφία..

ΧΕΛΩΝΑ ΚΑΡΕΤΑ ΚΑΡΕΤΑ

Είναι ένα είδος θαλάσσιας χελώνας με παγκόσμια κατανομή. Οι χελώνες αυτές έχουν, κατά μέσο όρο, τελικό μήκος χέλυο 90 cm, αν και έχουν καταγραφεί άτομα με μήκος έως και 280cm. Μια ενήλικη χελώνα ζυγίζει περίπου 135kg, ενώ υπάρχουν καταγραφές που ξεπερνούν τα 450kg. Το χρώμα του δέρματος κυμαίνεται από κίτρινο έως καστανό και το χέλυο είναι συνήθως κοκκινωπό-καφέ. Μέχρι να ενηλικιωθεί η χελώνα δεν είναι ορατές φυλετικές διαφορές.

ΔΕΛΦΙΝΙΑ

Τα δελφίνια είναι θαλάσσια θηλαστικά, που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις φάλαινες. Υπάρχουν περίπου 18 γένη δελφινιών και 40 είδη. Η ονομασία αναφέρεται κυρίως στα γνήσια δελφίνια της υπο-οικογένειας των δελφινιών που όμως επεκτείνεται και σε άλλα είδη όπως αυτά της οικογένειας των  και των Στενιδών.

Τάξη Ε’: Παναγιώτα Μαρούλη και Ευγενία Γιάζο-Λυκούδη