
Μαριλένα Χρυσαφίδη - Ειρήνη Σπαϊλάρη Α2
Η απροσεξία είναι η κυριότερη αιτία ατυχημάτων στην κουζίνα. Και ας μην το πιστευτέ μπορεί ένα μικρό λαθάκι να καταλήξει σε μια αξέχαστη εμπειρία. Πήραμε συνέντευξη από μερικούς ανθρώπους και τους ρωτήσαμε ποιο ήταν το ποιο τρελό τους ατύχημα στην κουζίνα και τα γεγονότα είναι συγκλονιστικά!
Να μερικές από τις απαντήσεις κάποιων ανθρώπων:
- “Έπιασα ένα ταψί που είχε καμένο βούτυρο μέσα. Κάλυψε το χέρι μου και σχεδόν έλιωσε ένα από τα τατουάζ μου.”
- “Μια φορά, ενώ έκανα ένα μεγάλο πάρτι διακοπών σε ένα από τα παλιά μου εστιατόρια, για το περιοδικό Food and Wine, είχα μία τεράστια κατσαρόλα με καυτό λάδι σε ένα από τα “μάτια” της κουζίνας και, τυχαία, ενώ πήγαινα προς τα πίσω, η λαβή του γαντζώθηκε στην ποδιά μου. Όπως γύρισα, ολόκληρο το δοχείο χύθηκε πάνω στο πόδι μου. Γρήγορα, έβαλα το παντελόνι μου εκεί, στη γραμμή, για να σταματήσω το κάψιμο. Ήταν επώδυνο και αμήχανο. Εξακολουθώ να έχω τις ουλές στο μηρό μου.”
- Κάποτε, έκοβα ένα παϊδάκι και, επειδή προσπαθούσα να δουλεύω γρήγορα, έκοψα κατά λάθος τον αντίχειρά μου. Έπρεπε να πάω κατευθείαν στα επείγοντα όπου και μου έκαναν πέντε ράμματα. Μια εβδομάδα αργότερα, τα ράμματα μου έπρεπε να βγουν αλλά σκέφτηκα ότι ήταν περίεργο που δεν μπορούσα να λυγίσω τον αντίχειρά μου. Δεν είχα χρόνο να πάω στον γιατρό και έτσι η μαμά μου έβγαλε τα ράμματα. Μετά από δύο εβδομάδες ήξερα ότι κάτι πήγε στραβά με τον αντίχειρά μου. Ένας γιατρός επιβεβαίωσε ότι είχα κόψει τον τένοντα στον αντίχειρά μου και έπρεπε να χειρουργηθώ, φορούσα γύψο για πέντε εβδομάδες και έπειτα έπρεπε να κάνω φυσιοθεραπεία για δύο μήνες – όλα αυτά από εκείνη την μικρή πληγή.”
Αυτά ήταν μερικά από τα ατυχήματα που μπορεί να συμβούν στην κουζίνα, αλλά να και μερικά ακόμα και πώς μπορούμε να τα προλάβουμε:
ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ: Αν ακουμπήσουμε μια κατσαρόλα που μόλις κατέβηκε από τη φωτιά, μπορεί να μας προκαλέσει εγκαύματα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με το μάτι της κουζίνας. Αλλά και ο ατμός του φαγητού που βράζει μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα. Εάν όμως τύχει και καούμε πρέπει να ρίξουμε αμέσως κρύο νερό.
ΚΟΨΙΜΑΤΑ: Μπορούμε εύκολα να κόψουμε το χέρι μας, αν πιάσουμε απρόσεκτα το μαχαίρι ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Σε περίπτωση που κοπούμε πρέπει να πατήσουμε δυνατά την με μια πετσέτα έτσι ώστε να σταματήσει η αιμορραγία και έπειτα να την απολυμάνουμε.
ΣΠΑΣΙΜΑΤΑ: Όσο απίθανο και να φαίνεται τα σπασίματα είναι ένα πολύ συνηθισμένο ατύχημα που μπορεί να συμβεί στην κουζίνα. Γι αυτό την επόμενη φορά που θα ανέβετε σε μια καρέκλα για να αλλάξετε μια λάμπα ή να πιάσετε κάτι προσέξτε να είναι σταθερή έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσετε.
ΦΩΤΙΑ: Πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ όταν έχουμε αναμμένο το μάτι της κουζίνας διότι μπορεί πολύ εύκολα να πιάσει φωτιά άμα αφήσουμε κάτι λίγο πιο δίπλα π.χ. πετσέτες, ξύλινες κουτάλες, πλαστικά κ.α. Ακόμα είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε να μην βάλουμε ποτέ νερό σε τηγάνι με καυτό λάδι, αλλιώς θα πιάσει φωτιά!