H ιστορία της εταιρίας «Mercedes – Benz»

Mέρες Χριστουγέννων ήταν, όταν το εργοστάσιο Daimler, που διευθύνουν οι γιοι του Γκότλιμπ Ντάιμλερ, Πολ και Άντολφ, παράγει την πρώτη στην ιστορία Mercedes. Το αυτοκίνητο με το τριάκτινο αστέρι που έμελλε να αποτελέσει αντικείμενο λατρείας των απανταχού οδηγών είχε μόλις γεννηθεί…

1926_Partner_01_500x329_de_03-2008

Το τριάκτινο αστέρι, που έχει εμπνευστεί ο ιδρυτής της Γκότλιμπ Ντάιμλερ και συμβολίζει τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών σε στεριά, αέρα και θάλασσα, θα υιοθετηθεί το 1909, επτά δηλαδή χρόνια μετά το όνομα «Mercedes» και θα τοποθετηθεί στο μπροστινό μέρος των αυτοκινήτων από το 1910 και μετά.

bmer4

Εκείνες τις ημέρες ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πρώτου μοντέλου Mercedes και ένας Γερμανός πωλητής αυτοκινήτων, ο Εμίλ Γιέλινεκ, παρήγγειλε 36 από τα νέα οχήματα. Πρότεινε μάλιστα το αυτοκίνητο να πάρει το όνομα της δεκάχρονης κόρης του και από τότε μέχρι σήμερα 19 εκατομμύρια μοντέλα με το όνομα Mercedes έχουν ήδη περάσει τη γραμμή παραγωγής.

Μεταξύ των πρώτων αγοραστών ήταν και ο Κάιζερ, ο οποίος απέκτησε την πρώτη του Mercedes το 1904. Ζήτησε μάλιστα να καταναλώνει καύσιμο που παράγεται από… πατάτες αντί για βενζίνη, ώστε να βοηθήσει οικονομικά τους ντόπιους καλλιεργητές!

Η ιστορική πορεία της Mercedes-Benz ξεκινά το 1886 με την δημιουργία του πρώτου (σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς) αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης από τον Karl Benz.

1926_Mercedes-Benz_Type_Stuttgart_004_8056

Τα πρώτα μοντέλα με την επωνυμία Mercedes-Benz κυκλοφόρησαν το 1926 υπό το όνομα της σειράς S και SS μετά από την συγχώνευση των εταιρειών των Daimler και Benz, ενώ το 1928 παρουσιάζεται η SSK, ένα από τα κορυφαία αγωνιστικά της εποχής του.

 Στέλιος Καίσαρης

Αντώνης Κακλαμάνης

Top