Η ιστορία της RAP μουσικής

Η ραπ (rap) είναι κυρίως αφροαμερικάνικo μουσικό είδος που ξεκίνησε να γνωρίζει άνθιση στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Έχει τις ρίζες της στην αφρικανική μουσική την οποίαν έφεραν με τη βίαιη εκδούλευση και μετέπειτα μετακίνηση τους οι μαύροι στην Αμερική. Ετυμολογικά η λέξη «rap» σημαίνει «χτυπώ».

Πρόκειται για είδος που δίνει έμφαση στους στίχους (ρίμες) και στο περιεχόμενο αυτών και η μουσική συνήθως είναι συνοδευτική και δευτερεύουσας μέριμνας. Οι στίχοι, αυτοσχέδιοι στην καθημερινή έκφραση αλλά επεξεργασμένοι στις παραγωγές, δεν τραγουδιούνται, αλλά απαγγέλλονται με ιδιαίτερο, ρυθμικό, τρόπο ενώ η μουσική δανείζεται στοιχεία από τη soul, τη τζαζ όσο και από άλλα ποικίλα μουσικά ρεύματα. Αρκετοί καλλιτέχνες της ραπ έχουν υιοθετήσει λυρικό και ποιητικό ύφος γραφής. Ωστόσο η σύγχρονη ποπ ραπ βασίζεται πλέον πολύ και σε τραγουδιστά ρεφρέν και δίνεται περισσότερη έμφαση στον ρυθμό και την παραγωγή σε σχέση με τους πρωταρχικούς δίσκους του είδους, κάτι που βρίσκει αντίθετους τους οπαδούς της street rap (ραπ του δρόμου).

Η rap είναι ένα από τα 4 στοιχεία της κουλτούρας hip hop.

Οι ρίμες (στίχοι), οι οποίοι εκτείνονται στο μεγαλύτερο τμήμα του κομματιού και είναι στατιστικά περισσότεροι ανά κομμάτι σε σχέση με άλλα είδη, εκφράζουν κατά κανόνα καθημερινά βιώματα και εμπειρίες. Στους στίχους της ραπ ενυπάρχουν ως βασικά θέματα η βία, η οπλοχρησία, τα ναρκωτικά, ο ελευθεριακός ερωτισμός αλλά και πολιτική θεματολογία. Πηγή έμπνευσης της ραπ είναι η καθημερινή ζωή στα γκέτο των περιθωριοποιημένων μαύρων των Ηνωμένων Πολιτειών.

maxresdefault

Μερικοί γνωστοί πολύ καλοί RAPER είναι οι:
Lil pump, xxxtentacion, jay-z, lil jon, wiz khalifa, juice, snoop dog, travis scot, belly, booba, migos, Notorious B.I.G., 2pac, Outkast, Rakim, Lil Wayne, N.W.A., KSI, ayo, teo, Eminem.
Ενώ μερικοί Έλληνες ράπερ είναι οι snik, ypo, light, mad clip, noe, tus, efta, sin boy, sugar boy, slogan, taki tsan, dj silience, bo, leo white, τρισδιάστατος, fy.

αρχείο λήψης

SNIK  -Κορυφαίος Έλληνας Ράπερ

SNIK: Έκανε την πρώτη του συνεργασία με την Capital τον Οκτώβριο του 2015 βγάζοντας το κομμάτι «Tony Montana» σε συνεργασία με τον Yung Light που μέχρι σήμερα έχει φτάσει τις 9 εκατομμύρια προβολές. Τον Μάρτιο του 2016 συμμετείχε ως feat. στο κομμάτι του Light «Gucci Mane» που έφτασε τις 5 εκατομμύρια προβολές. Έκτοτε ο SNIK δεν κυκλοφόρησε ξανά κομμάτι με την Capital αλλά έχει συμμετάσχει σε πολλά lives της Capital τα λεγόμενα «Capital Tuesday».

maxresdefault (1)

Young light - Ένας από τους καλύτερους ράπερ

Young Light: Ο πιο γνωστός ράπερ στην Capital Music μετά τον Ύπο είναι ο 23χρονος Ελληνό-Αφρικανός ράπερ Light (Χρήστος Ιωαννίδης). Ξεκίνησε την καριέρα του το 2012 με τα κομμάτια (Τόσο Μπροστά, Οράματα, Σκουπίδια) μετά ακολούθησε το single «Άποψη» και 3 τραγούδια ως Yung Light (Λάθος Δρόμος, Vice City, 30 Βαθμοί) και έπειτα ο δίσκος που τον έκανε ευρέως γνωστό που ονομάζεται Nero Greco.

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες από τον δίσκο του ήταν τα τραγούδια «Θέλω Να Πιω» (6 εκατ. Views) «Ζούγκλα» (2.5 εκατ.) και «Οι Φίλοι Μου Έιναι Λίγοι» (2 εκατ.) μετά συνέχισε της επιτυχίες του με τα solo τραγούδια «Ποιος Είμαι» το οποίο έχει ξεπεράσει τις 12 εκατομμύρια προβολές, Το diss απευθυνόμενο στον ράπερ Slogan με τίτλο «Κατάπινε Αργά» και οι συνεργασίες του με τον SNIK στα τραγούδια Gucci Mane (5 εκατ. Views) και Tony Montana (Περισσότερα απο 9 εκατ. Views.) Το «YAYO» σε συνεργασία με τον Mad Clip. Στις 12 Απριλίου 2017 κυκλοφόρησε το νέο τραγούδι του με όνομα «Peru» σε συνεργασία με τον Υποχθόνιο αλλά και ακριβώς 2 εβδομάδες αργότερα κυκλοφόρησε το Dealer σε συνεργασία με τον Mad Clip. Στις 27 Οκτωβρίου κυκλοφόρησε ο πολύ αναμενόμενος δίσκος με το όνομα Primo που αποτελείται από τα τραγούδια (Primo, Cinco De Mayo, Πάρτο Αλλιώς, Πέτα τα, Stan, Flex, Xannie, Χριστός, Free Mike).

titlo-1200x514
Υποχθόνιος - Έλληνας ράπερ

Υποχθόνιος: Ο Ύπο εκτός από ιδρυτής του Label έχει κυκλοφορήσει το 2012 το mixtape Βρέχει Φράγκα. Από εκεί και πέρα έχει κυκλοφορήσει τα κομμάτια «Pacman» και «Colombiano» τα οποία έγιναν hit χωρίς καμιά απολύτως προώθηση. Το 2016 βγήκε το τραγούδι «Maradona» το οποίο είχε τεράστια επιτυχία καθώς έφτασε τα 13 εκατομμύρια views έπειτα ακολούθησαν τα κομμάτια Dab και Panda με τον SNIK αλλά και το κομμάτι Peru με τον Yung Light. Το τελευταίο κομμάτι του ονομάζεται Sauce σε συμμετοχή του FY.

Κλέο Ραπάνι

Top