ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥΣ

Γενικά η φωτογραφία θεωρείται -και είναι- ένα ακριβό σπορ. Αυτό δεν χρειάζεται, να σε τρομάζει. Για αρχή δεν χρειάζεται να πάρεις καν μια πανάκριβη DSLR. Μπορείς να αρκεστείς σε κάτι πολύ μικρότερο, και πιο φθηνό ή και σε κάτι που ήδη έχεις μέσα στο σπίτι σου.

Αυτό που θεωρώ εγώ απαραίτητο, είναι να βρεις μία παλιά αναλογική μηχανή. Μπορείς να βρεις, και να δανειστείς από γονείς φίλων σου. Δεν μπορεί, τουλάχιστον ένας θα έχει μία! Και γιατί, είναι τόσο απαραίτητο; Πέρα από το ότι είναι μία πολύ σημαντική ιστορική αναδρομή, είναι και η διαδικασία της φωτογραφίας σε μια πιο απλουστευμένη μορφή. Μπορείς να δεις και να καταλάβεις, πως λειτουργεί το κλείστρο, πως λειτουργεί ένας φακός, πως λειτουργεί το φιλμ. Και φυσικά είναι και υπέροχη αίσθηση. Γυρνάς λίγο στο παρελθόν. Καλές και οι ψηφιακές μηχανές, αλλά σαν τις αναλογικές δεν έχει!

Η πρώτη μας συμβουλή δεν έχει να κάνει μόνο με την φωτογράφηση τοπίων μόνο. Μπορείτε να την εφαρμόσετε σε κάθε λήψη σας. Περάστε το λουρί της μηχανής στο λαιμό σας. Τεντώστε το ενώ κρατάτε την μηχανή. Όσο το λουρί είναι τεντωμένο οι λήψεις σας θα είναι πιο σταθερές.

Χρησιμοποιήστε τρίποδο. Το τρίποδο θα σας προσφέρει σταθερότητα και σε συνδυασμό με τις λειτουργίες της μηχανής που διαθέτετε μπορείτε είτε να φωτογραφίζετε με την χρήση τηλεχειριστηρίου (ασύρματου ή ενσύρματου) αλλά και να είστε σίγουροι ότι η μηχανή σας θα παραμείνει ακίνητη κατά την διάρκεια των λήψεων. Επίσης, διορθώσεις που μπορεί να κάνετε στην κατεύθυνση του φακού γίνονται πολύ πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Δοκιμάστε την ίδια λήψη με διαφορετικές όμως καιρικές συνθήκες. Μια φωτογραφία μια συννεφιασμένη μέρα, με δυνατό άνεμο ή με τις ακτίνες του ηλίου να ξεπηδούν μέσα από έναν σκοτεινό ουρανό θα σας δώσει την ευκαιρία να τραβήξετε διαφορετικές και πιο ελκυστικές φωτογραφίες. Τα καιρικά φαινόμενα και οι διακυμάνσεις στο φως που προσφέρουν είναι τα «δωρεάν εφέ» που μας χαρίζει η φύση και μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε με άνεση. Μην περιμένετε μόνο τις ηλιόλουστες μέρες για τις φωτογραφικές σας εξορμήσεις.

Η ψηφιακές μηχανές πέρα από πολλές έτοιμες επιλογές και ρυθμίσεις έχουν σχεδόν απεριόριστο αριθμό φωτογραφιών που μπορούν να βγάλουν. Ειδικά με μια καλή και γρήγορη κάρτα μνήμης. Οπότε τραβήξτε όσες περισσότερες λήψεις μπορείτε. Έτσι θα μπορείτε να δείτε μετά τι κάνατε και να ξεχωρίσετε τις φωτογραφίες που δεν είναι καλά εστιασμένες, δεν έχουν καλό φωτισμό, κτλ. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να δείτε και τι λάθη κάνατε για να βελτιώσετε τον εαυτό σας.

Επίσης, καλό θα ήταν να κάνετε την επιλογή από την οθόνη του υπολογιστή σας και όχι από την μικροσκοπική οθόνη της κάμερας σας  Έτσι θα αποκτήσετε εμπειρία στο να εντοπίζετε τα λάθη σας και να τα εξαλείφετε.

Πηγές:

https://www.photocontest.gr/articles/5-symvoyles-gia-toys-neoys-fotografoys

https://www.maxmag.gr/fotografia/erasitechnes-fotografoys/

Γεωργία Κολίτσα

Top