Ηθική Μόδα

Ποιος έφτιαξε τα ρούχα σου; Είναι “καθαρά”; Ακολουθείς την ηθική μόδα; Γνωρίζεις για την ηθική μόδα;

Μια νέα ανάγκη των ημερών, τονίζω τη λέξη ανάγκη, γιατί δεν πρόκειται για τάση, είναι η ηθική και οικολογική μόδα. Όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονται για την προέλευση των ενδυμάτων που προμηθεύονται, τα υλικά και τις συνθήκες υπό τις οποίες κατασκευάστηκαν.

Τι είναι η ηθική μόδα ;

Ένα brand χαρακτηρίζεται ηθικό όταν υπάρχει πλήρης διαφάνεια στις διαδικασίες παραγωγής του ρούχου καθώς και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα αυτού. Απαραίτητη είναι η διασφάλιση ότι το ρούχο που φοράτε έχει φτιαχτεί σε εργοστάσιο που τηρεί τους κανόνες ασφαλείας και προστασίας των εργαζομένων, που αμείβει με τουλάχιστον τον κατώτατο νόμιμο μισθό τους εργαζομένους του και τέλος, δεν απασχολεί παιδιά στις εγκαταστάσεις του, κάτι το οποίο είναι μια τεράστια πληγή στα εργοστάσια παραγωγής ρούχων.

Πώς την εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας

Η ηθική μόδα τονίζει τη σημασία της επαναχρησιμοποίησης των κομματιών που ήδη έχετε στην κατοχή σας αλλά και τη δωρεά ή επανατοποθέτηση στην αγορά και στους καταναλωτές μέσω εσάς. Επίσης, δεν προμηθεύεται ποτέ ρούχα ζωικής προέλευσης. Τα ζώα βασανίζονται και σκοτώνονται βίαια και απάνθρωπα για την εξαγωγή του δέρματός τους. Σε όλα τα brands υπάρχουν (ή πρέπει να υπάρχουν) οι ανάλογες ενδείξεις.

H σκοτεινή πλευρά του fast fashion

Η fast fashion βιομηχανία είναι γνωστή για τη γρήγορη και φθηνή παραγωγή ρούχων χαμηλής ποιότητας που υπηρετούν τις τάσεις των ημερών. Η γρήγορη μόδα είναι η δεύτερη πιο μολυσματική βιομηχανία μετά τη βιομηχανία πετρελαίου. Τα μεγαλύτερα αμαρτήματα μόδας διαπράττονται πριν ακόμη φτάσουν τα ρούχα στα καταστήματα.

Για την παραγωγή ενός βαμβακερού t-shirt καταναλώνονται 2700 λίτρα νερού, τα οποία συχνά καταλήγουν στους ποταμούς.

Το 2015, η fast fashion industry χρησιμοποίησε 80 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα γλυκού νερού, ποσότητα αρκετή για να γεμίσουν 32.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Ακόμα, η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων χρησιμοποιεί περίπου 3500 διαφορετικές χημικές ουσίες. Πολλές από αυτές τις ουσίες είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Μέσα από τα λύματα, τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρούχων καταλήγουν συχνά στις πλωτές οδούς και τους ωκεανούς μας. Ακόμα μεγάλος αριθμός παιδιών αλλά και εργαζόμενων δεν αμείβεται σωστά ενώ δουλεύει πάνω από 15 ώρες την ημέρα σε μεγάλα εργοστάσια.

Έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα μέσα και τη γνώση που χρειάζεται για να διορθώσουμε λάθη παλαιότερων γενεών και να αποκτήσουμε ουσιαστικές, ηθικές συνήθειες. Να δίνουμε απαντήσεις και όχι δικαιολογίες.

Λοιπόν, τι θα κάνεις την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να ανανεώσεις την γκαρνταρόμπα σου ;

Πηγές:

https://www.alphanews.live/health/esy-xereis-ti-einai-iithiki-moda-poy-enantionetai-sto-sklabopazaro-toy-stil

https://glow.gr/ti-einai-h-hthikh-moda-kai-pws-na-thn-yiothethsete

https://www.e-mama.gr/ithiki-moda-kathara-rouxa/

Μαριάννα Ζερβού

Top