ΜΠΑΛΕΤΟ

Το μπαλέτο είναι είδος χορού, με καταγωγή από την Ιταλία του 15ου αιώνα, το οποίο αργότερα εξελίχθηκε στη σκηνική του μορφή, κυρίως στη Γαλλία και τη Ρωσία. Στην πρώτη μορφή του απουσίαζε η χρήση σκηνικών και λάμβανε χώρα σε μεγάλες αίθουσες συναθροίσεων, όπου οι θεατές καταλάμβαναν τις θέσεις μπροστά και εκατέρωθεν της σκηνής. Έκτοτε έχει εξελιχθεί σε είδος χορού υψηλών τεχνικών απαιτήσεων, με δική του ορολογία και δομική σύσταση. Η μουσική συνοδεία είναι κατά κύριο λόγο από το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής .

b34793cb9ac79e9bf569ed08d33f0336

Το μπαλέτο διδάσκεται σε σχολές ανά τον κόσμο, σε καθεμία από τις οποίες εναποτίθενται στοιχεία του πολιτισμού και της ιδιοσυγκρασίας του κάθε λαού. Ο χορός αυτός καθορίζεται στα βήματα και τις κινήσεις του, ως μέρος μιας διεργασίας που ονομάζεται χορογραφία, εκτελείται από επαγγελματίες του χώρου και περιλαμβάνει άλλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως την ηθοποιία και τη μιμητική. Θεωρείται μία από τις πλέον υψηλόβαθμες τέχνες, που απαιτεί πολυετή εξάσκηση ώστε να φτάσει κανείς σε επαγγελματικό επίπεδο.

Επισης στο μπαλετο δεν υπάρχει οριο ηλικίας. Τα προπαρασκευαστικά μαθήματα μπαλέτου είναι αρκετά απλά και με χαλαρή οργάνωση, για να είναι πιο προσιτά στα παιδιά. Ο εκπαιδευτικός ενθαρρύνει τα παιδιά να κινηθούν μέσα στην αίθουσα ακολουθώντας διάφορα μουσικά είδη (όχι μόνο κλασσική μουσική), ενώ μπορεί σταδιακά να προχωρήσει και στην διδασκαλία των πέντε βασικών θέσεων των πελμάτων και των χεριών, προκειμένου να τονίσει την σημασία της σωστής στάσης του σώματος. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά προετοιμάζονται ευχάριστα για το μπαλέτο μέσα από απλές και εύκολες ασκήσεις, που συνδυάζονται με παιχνίδι και αυτοσχεδιασμό.

Τα τμήματα ενηλίκων αποτελούν έναν ευχάριστο τρόπο εκγύμνασης του σώματος, ενώ παράλληλα οι μαθητές διδάσκονται την τεχνική του μπαλέτου ξεκινώντας από τα βασικά βήματα. Οι ενήλικοι μαθητές χωρίζονται σε επίπεδα ανάλογα με τις επιδόσεις τους και τις ικανότητές τους. Συνεπώς, όλοι οι ενδιαφερόμενοι, από τους τελείως αρχάριους μέχρι και σε όσους είχαν παλαιότερα επαφή με τον χορό, θα μπορέσουν να βρουν το κατάλληλο τμήμα γι” αυτούς.

ΠΗΓΕΣ

https://youtu.be/gHEzvBgMvDU

ΜΑΡΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΥ

Top