ΠΑΕΓΙΑ
ΠΑΕΓΙΑ
Η ΠΑΕΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ , ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΝΗΣΙΟΤΙΚΟ ΠΙΑΤΟ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ!!!
ΥΛΙΚΑ
- 400 γρ. γαρίδες, κατεψυγμένες
- 1 κύβο κότας
- 1/2 κ.γ. κρόκο Κοζάνης (σαφράν)
- 900 γρ. νερό
- 250 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
- 100 γρ. τσορίθο
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκ. σκόρδο
- 200 γρ. ρύζι αρμπόριο
- 1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
- 30 γρ. κρασί λευκό
- 200 γρ. μύδια, με κέλυφος, καθαρισμένα
- 100 γρ. αρακά
- 200 γρ. ντοματίνια
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- αλάτι
- πιπέρι
- ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
- χυμό λεμονιού, από 1 1/2 λεμόνι
ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα κελύφη και τα κεφάλια από τις γαρίδες, τον κύβο, το σαφράν και το νερό.
- Μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά, αφήνουμε μέχρι να πάρει μία βράση και αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει καλά.
- Κόβουμε το κοτόπουλο σε λωρίδες και στη συνέχεια σε κυβάκια 1 εκ.
- Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι και βάζουμε το μισό τσορίθο. Σοτάρουμε για 1 λεπτό μέχρι να πάρει χρώμα και να αρωματιστεί το ελαιόλαδο. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι και προσθέτουμε το υπόλοιπο τσορίθο. Σοτάρουμε για 1 λεπτό μέχρι να πάρει χρώμα και να αρωματιστεί το ελαιόλαδο. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη αλλά αφήνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε για 2 λεπτά και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε από το τηγάνι και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε την πάπρικα, σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε τον ζωμό από τις γαρίδες περνώντας τον από ένα σουρωτήρι.
- Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 15 λεπτά, με ανοιχτό καπάκι μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Προσθέτουμε το κοτόπουλο, το τσορίθο, τις γαρίδες, τα μύδια, τον αρακά, τα τοματίνια κομμένα στη μέση και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα μύδια.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
- Ψιλοκόβουμε το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μαϊντανό.
- Ανοίγουμε το καπάκι από το τηγάνι και αν υπάρχουν μύδια που δεν έχουν ανοίξει τα πετάμε!!!
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά με μία κουτάλα.
- Σερβίρουμε με λίγο άνηθο, μαϊντανό και φέτες από λεμόνι.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
- άνηθο, λίγο
- μαϊντανό, λίγο
- φέτες λεμόνι
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!
ΠΗΓΕΣ
https://akispetretzikis.com/el/categories/ryzi-amp-patates/paella
ΜΕΛΙΤΙΝΗ ΜΟΥΣΤΑΚΑ