Ψάρια της ελληνικής θάλασσας

Σας παρουσιάζουμε τα κυριότερα ψάρια που βρίσκουμε στις Ελληνικές θάλασσες:

Ζαργάνα

Ζαργάνα_(Belone_belone)

Η Ζαργάνα ανήκει στην οικογένεια των Βελονιδών (Belonidae). Η επιστημονική της ονομασία είναι belone belone. Το σώμα της είναι στενόμακρο και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 80 εκατοστά. Επιπλέον είναι πρασινωπό στη ράχη και ασημογάλαζο στην κοιλιά. Διαθέτει ένα κεντρικό κόκαλο, αυτό της σπονδυλικής στήλης, που μάλιστα έχει χρώμα πράσινο. Το βάρος της συνήθως είναι 120-150 γραμμάρια, ενώ σπάνια φτάνει το 1,5 κιλό.

Λούτσος

 Λούτσος_(Sphyraena_sphyraena)

O λούτσος κάνει την εμφάνισή του στις αρχές της άνοιξης και η παραμονή του διαρκεί μέχρι και το φθινόπωρο. Το ψάρι αυτό συνήθως το βρίσκουμε κοπαδιαστό, αλλά τα μεγάλα κομμάτια θα είναι μοναχικά και σχετικά εύκολα. Τους αρέσουν για τον πρώτο καιρό, οι ήσυχοι κόλποι, με απάγκια από τους περισσότερους καιρούς, ενώ όσο προχωρά το καλοκαίρι τότε επιλέγουν τις ξέρες και τους άγριους κάβους για να κυνηγήσουν.

Τσιπούρα

Τσιπούρα_(Sparus_aurata)

Η τσιπούρα είναι ένα ψάρι της οικογένειας των Σπαρίδων που απαντά στην Μεσόγειο και στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού. Η τσιπούρα μαζί με το λαβράκι από πλευράς διατροφικής αξίας ανήκουν στα πιο πολύτιμα ψάρια της Μεσογείου, καθώς είναι πλούσια στα λιπαρά οξέα ω-3. Είναι ένα από τα κύρια ψάρια για τις ιχθυοκαλλιέργειες και το πιο εκτροφεύσιμο είδος της Μεσογείου.

Αθερίνα

Αθερίνα_(Atherina_hepsetus)

Η αθερίνα είναι μικρό ψάρι μήκους 8–15 εκατοστά και μοιάζει πολύ με το μαριδάκι. Λέγεται και «σουβλίτης». Το επίσημο όνομά της είναι «Αθερίνα η εψητός» (Atherina hepsetus) και ανήκει στην οικογένεια αθερινίδες (atherinidae).

Λαβράκι

Dicentrarchus labrax

Το λαβράκι είναι ψάρι της οικογένειας των Μορονίδων, που απαντάται στην Μεσόγειο και στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού. Το λαβράκι μαζί με την τσιπούρα από πλευράς διατροφικής αξίας ανήκουν στα πιο πολύτιμα ψάρια της Μεσογείου, καθώς είναι πλούσια στα λιπαρά οξέα ω-3. Είναι ένα από τα κύρια ψάρια για τις ιχθυοκαλλιέργειες

Μπαρμπούνι

Μπαρμπούνι_(Mullus_surmuletus)

Το μπαρμπούνι είναι είδος ακανθοπτέρυγου ψαριού του γένους Τρίγλη (Trigla) της οικογενείας των τριγλιδών (Triglidae). Το μήκος του μπαρμπουνιού φθάνει τα 35 εκατοστά. Έχει χρώμα ερυθρωπό, βαθύτερο στη ράχη και ασημέρυθρο στην κοιλιά, καλύπτεται δε από πολλά μικρά λέπια ωοειδούς σχήματος. Τα στηθαία πτερύγια φέρουν τρεις άκανθες το καθένα, με τις οποίες το μπαρμπούνι ανασκάπτει την άμμο του βυθού για την αναζήτηση τροφής.

 Γλώσσα

Γλώσσα_(Solea_vulgaris)

Η γλώσσα είναι ένα επίπεδο ψάρι. Απαντάται σε αμμώδη σημεία του βυθού και συνήθως κολυμπά πολύ κοντά στο βυθό, με αποτέλεσμα να είναι σχετικά δύσκολο να το εντοπίσει κανείς. Διακρίνεται κατά διαστάσεις σε μεγάλη, και μικρή και κατά είδος σε Γλώσσα η κοινή ή Γλώσσα η γλώσσα (Solea vulgaris ή Solea solea) και Γλώσσα η ξανθή ή Γλώσσα η κίτρινη (Solea lutea) που αμφότερες ανήκουν στην οικογένεια «Γλωσσίδες» (Soleidae).

Κέφαλος

 Κέφαλος_(Mugil_cephalus)_II

Ο Κέφαλος είναι ψάρι μήκους 30–70 εκατοστών. Φέρεται με πολλά ονόματα ανάλογα με την ηλικία και την ποικιλία τους. Όπως στειράδια (έτσι ονομάζονται οι αρσενικοί), μπάφες (οι αυγωμένες θηλυκές), μυξινάρια, χρυσόχρωμοι κ.λπ. Το επίσημο όνομά του είναι «Μουγίλος ο κέφαλος» (Mugil cephalus) και ανήκει στην οικογένεια των «μουγιλιδών» (ugilidανήκει στην οικογένεια των Σπαριδών. Είναι το μόνο είδος του γένους Oblada.

Λυθρίνι

Λυθρίνι_(Pagellus_erythrinus)_II

Το λυθρίνι (επιστημονική ονομασία Pagellus erythrinus-Παγέλλος ο ερυθρίνος), είναι ένα από τα ψάρια τα οποία έχουν μεγάλη κατανάλωση στο ευρύ κοινό και θεωρείται από τα ιδιαιτέρως εμπορικά είδη. Μπορεί να το συναντήσει κάποιος και με άλλες ονομασίες, όπως για παράδειγμα Sparus erythrinus και Pagellus canariences που είναι συνώνυμες ονομασίες.

Ανδρέας Μανάλης

Top