Ζώα ύπο εξαφάνιση

Ο κατάλογος των απειλούμενων ειδών στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος. Αναφέρονται ενδεικτικά είδη που βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο, ενώ είναι αρκετά ενδημικά που βρίσκονται και αυτά σε μειονεκτική κατάσταση.

Κόκκινο Ελάφι

Το υπέροχο κόκκινο ελάφι της Πάρνηθας είναι το μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο της  Ελλάδας

Κάποτε ζούσε σε ολόκληρη σχεδόν την Ηπειρωτική Ελλάδα. Μέσα σε λίγες δεκαετίες οι πληθυσμοί του συρρικνώθηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε το είδος βρέθηκε στην κατηγορία των ποιο εξαφανισμένων ζώων της χώρας.

Κύριες απειλές: Λαθραίοι κυνηγοί είναι η κύρια αιτία που περιορίζει την εξάπλωση του είδους στη χώρα.

Θαλάσσια χελώνα (Caretta caretta)

Χελώνα καρέτα καρέτα προσπαθεί να γεννήσει και μεθυσμένοι τουρίστες δεν την  αφήνουν (βίντεο) | Pentapostagma

Η Caretta caretta, ένα από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν στον πλανήτη, ζει περίπου 80 χρόνια και τρέφεται κυρίως με θαλάσσια φυτά και ασπόνδυλα –έχει μάλιστα ιδιαίτερη προτίμηση στις τσούχτρες.

Κύριες απειλές: Υποβάθμιση και καταστροφή των βιοτόπων αναπαραγωγής του είδους, παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία, ύπαρξη σκουπιδιών και πλαστικών σακουλών.

Δελφίνι

Δελφίνια έκαναν την εμφάνισή τους στον Θερμαϊκό! - Η Βραδυνή

Το δελφίνι είναι αναμφίβολα το αγαπημένο θηλαστικό των ελληνικών θαλασσών. Στις ελληνικές θάλασσες απαντώνται τέσσερα είδη δελφινιών: το ρινοδέλφινο, το ζωνοδέλφινο, και με μικρότερη παρουσία το σταχτοδέλφινο.

Κίνδυνοι- Απειλές:Η θαλάσσια ρύπανση,Η τυχαία σύλληψή τους σε αλιευτικά εργαλεία,Η υπεραλίευση,Η υποβάθμιση της παράκτιας ζώνης,Η σκόπιμη σύλληψή τους.

Καφέ αρκούδα

Φωτογραφία: Καφέ αρκούδα | e-selides.gr, Εκπαιδευτικό Υλικό

Στην Ελλάδα υπολογίζονται ότι υπάρχουν γύρω στις 150, σχηματίζοντας δύο μικρούς πληθυσμούς στις πιο απόμερες περιοχές της οροσειράς της Πίνδου και της Ροδόπης, οι οποίοι αποτελούν τους μεγαλύτερους πληθυσμούς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κύριες απειλές:Παράνομο κυνήγι, καταστροφή βιοτόπου.

Αρκτική αλεπού

Αρκτική αλεπού έφτασε από τη Νορβηγία στον Καναδά, διανύοντας 3.500  χιλιόμετρα σε 76 ημέρες (pics & vid) | Plus: Stories | gazzetta.gr

Οι αρκτικές αλεπούδες (Vulpes lagopus) ζουν κυρίως στο παγωμένο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης και όπως προδίδει και το όνομά τους είναι ειδικά προσαρμοσμένες να ζουν σε ψυχρά περιβάλλοντα.Δυστυχώς, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία που ήρθαν πρόσφατα στο φώς της δημοσιότητας, οι αρκτικές αλεπούδες απειλούνται με εξαφάνιση και σημειώνεται σταθερή μείωση του πληθυσμού τους εδώ και περίπου 90 χρόνια, λόγω των λαθροθήρων που τις κυνηγούν για την πανέμορφη σπάνια γούνα τους.

ΠΗΓΕΣ

iefhmerida

pentapostagma

newsbeast

ΑΡΙΑΔΝΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Top