ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ ΑΝΔΡΟΥ

Το χωριό είναι ιστορικό, καθώς ήταν η αρχαία πρωτεύουσα της Άνδρου. Εκεί βρέθηκε και το άγαλμα του Ερμή, που τώρα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άνδρου. Χωρίζεται στην Άνω Παλαιόπολη και στην Κάτω Παλαιόπολη. Στο ψηλότερο σημείο του χωριού υπάρχουν οι μοναδικοί καταρράκτες.

Διοικητικά ανήκει στο δήμο Άνδρου, ενώ πριν το Πρόγραμμα Καλλικράτης ήταν στο δήμο Υδρούσας και μαζί με τα χωριά Κόλυμπος και την Αγία Ελεούσα αποτελούσε το Δημοτικό Διαμέρισμα Παλαιόπολεως.

Επιπλέον πάνω από το αρχαιολογικό μουσείο παλαιόπολης υπάρχει το πρώην κοινοτικό γραφείο του χωριού ενώ το παλαιό δημοτικό σχολείο του χώρου της παλαιόπολης τωρα πια στεγάζει το πολιτιστικό κέντρο του χωριού.

Το χωριό αποτελεί κέντρο άγριας ζωής με πολλά αγριοκάτσικα και άγρια πρόβατα. Υπάρχουν επίσης αρκετά είδη δέντρων.

Υπάρχουν πολλά μονοπάτια που ενώνουν το χωριό. Υπάρχουν δύο που συνδέουν την γραφική βοτσαλωτή προσβάσιμη μόνο με μονοπάτια και δυσπρόσιτη παραλία της Παλαιόπολης με την κάτω Παλαιόπολη, ένα που συνδέει τον αρχαιολογικό χώρο του χωριού στον κάμπο με την κάτω Παλαιόπολη και πολλά αλλα.

Η συλλογή του διαθέτει εκθέματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ζαγοράς, καθώς και αρκετά εκθέματα από την αρχαϊκή έως την βυζαντινή εποχή.

Στα σημαντικά εκθέματα του, περιλαμβάνεται ευρήματα της γεωμετρικής εποχής από την Ζαγορά, το άγαλμα του Ερμή της Άνδρου το οποίο αποτελεί ρωμαϊκό αντίγραφο από το πρωτότυπο του Πραξιτέλη, καθώς και αντίγραφο της Χάρτας του Ρήγα.

ΠΗΓΕΣ

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΛΝΤΕΡΒΙΣΙ

Top