Τα συντηρητικά των τροφίμων
Συντηρητικά – πρόσθετα τροφίμων χαρακτηρίζουμε τις ουσίες αυτές τις οποίες προσθέτουμε σε ένα τρόφιμο για την παρασκευή, συντήρηση και βελτίωση της γεύσης και εμφάνισης του τροφίμου. Τα πρόσθετα- συντηρητικά τροφίμων σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τις ισχύουσες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγράφονται υποχρεωτικά στις συσκευασίες των τροφίμων με το γράμμα Ε και ένα τριψήφιο αριθμό. Κάποιες φορές μπορεί να τα συναντήσουμε και με τη χημική τους ονομασία.
Τα συντηρητικά στα τρόφιμα χρησιμοποιήθηκαν ως αναγκαία συστατικά για την συντήρηση των τροφίμων. Η χρήση του είναι μια πρακτική που εφαρμόστηκε από τα πολύ παλιά χρόνια από τον άνθρωπο με σκοπό την προστασία των προϊόντων διατροφής από αλλοιώσεις που προξενούνται από διάφορους μικροοργανισμούς και την διατήρησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μερικοί παραδοσιακοί τρόποι συντήρησης είναι ξήρανση, κάπνισμα, αλάτισμα (πάστωμα), ψύξη, κατάψυξη και εμφιάλωση.
Η χρησιμοποίησή τους στα διάφορα προϊόντα διατροφής συντελεί στην πρόληψη ανάπτυξης της μούχλας και βακτηριδίων που είναι επικίνδυνα (clostridium botulinum), στην συντήρηση του προϊόντος ώστε αυτό να φαίνεται ελκυστικό στον καταναλωτή, στην παράταση και αύξηση ζωής, διατήρηση και ενίσχυση του χρώματος του προϊόντος και στην ασφάλεια των τροφίμων.
Τεχνητές χρωστικές ουσίες και συντηρητικά έχουν ενοχοποιηθεί για την αναφυλακτοειδή αντίδραση (ουρτικάρια) και την υπερκίνηση / υπερδραστηριότητα των παιδιών. Η ταρτραζίνη (τεχνητή χρωστική) και το βενζοϊκό οξύ (συντηρητικό) είναι δυνατόν να προκαλέσουν κλινικές αντιδράσεις όπως ρινίτιδα, άσθμα και ουρτικάρια σε ευαίσθητα άτομα.
ΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
Πρόσφατα δόθηκε από ερευνητικά νοσοκομειακά κέντρα της Γαλλίας μία λίστα από τους κωδικούς Ε που αναγράφονται στα τρόφιμα – οι οποίοι όπως είναι γνωστό αφορούν τα Πρόσθετα Τροφίμων – στους οποίους οι καταναλωτές οφείλουν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή.
ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ |
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ |
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ |
ΥΠΟΠΤΕΣ |
ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ |
E131 |
E103 |
E102 |
E104 |
E388 |
E142 |
E105 |
E110 |
E123 |
E339 |
E210 |
E111 |
E120 |
E141 |
E340 |
E211 |
E121 |
E123 |
E150 |
E341 |
E212 |
E125 |
E124 |
E151 |
E407 |
E213 |
E126 |
E127 |
E153 |
E450 |
E214 |
E130 |
E171 |
E461 |
|
E215 |
E152 |
E173 |
E462 |
|
E217 |
E181 |
E180 |
E463 |
|
E239 |
E240 |
E465 |
||
E241 |
E466 |
|||
E477 |
Αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε φορά πριν καταναλώσουμε ένα τρόφιμο πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε τρόφιμα που περιέχουν τους παραπάνω κωδικούς και να αποφεύγεται η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων.
Εντέλα Κιοράι
Μπλεόνα Κιοράι