Ένα μικρό αφιέρωμα στον Harry Potter

Το Χάρι Πότερ (Harry Potter) είναι σειρά επτά μυθιστορημάτων φαντασίας από τη βρετανίδα συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Η σειρά αυτή περιγράφει έναν κόσμο μάγων με βασικό χαρακτήρα ένα νεαρό αγόρι με το όνομα Χάρι Πότερ. Η κεντρική ιστορία των βιβλίων περιγράφει τον αγώνα του Χάρι Πότερ εναντίον του κακού μάγου Βόλντεμορτ ο οποίος θέλει να κατακτήσει τον κόσμο των μάγων.

images
Το πρώτο μυθιστόρημα, Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος, κυκλοφόρησε στα αγγλικά το 1997 και στα ελληνικά τον Νοέμβριο του 1998. Και τα επτά βιβλία έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Ο τίτλος του έβδομου βιβλίου της σειράς, ο οποίος ανακοινώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2006 στην προσωπική ιστοσελίδα της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, είναι Harry Potter and the Deathly Hallows κυκλοφόρησε στις 21 Ιουλίου 2007 το οποίο σύμφωνα με τους εκδότες έσπασε όλα τα ρεκόρ, αφού η πρώτη έκδοση πούλησε 12 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στην Αμερική.

Printable Card from Wallpaper
Τα βιβλία της σειράς Χάρι Πότερ είναι εξαιρετικά δημοφιλή με πωλήσεις που μέχρι τον Απρίλη του 2008 υπερβαίνουν τα 375 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Εντούτοις, έχουν δεχτεί οξεία κριτική από κάποιες ομάδες. Τα βιβλία εκδίδονται από την Bloomsbury Publishing Plc στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τη Scholastic Press στις Ηνωμένες Πολιτείες και από την Raincoast Books στον Καναδά. Στην Ελλάδα εκδίδονται από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Τα πρώτα πέντε βιβλία έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τη Warner Bros. Το τελευταίο μέρος της τελευταίας ταινίας, έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα στις 13 Ιουλίου 2011, ενώ η πρεμιέρα στην Αμερική και σε άλλες χώρες έγινε στις 15 Ιουλίου. Αναλυτικά, η σειρά των βιβλίων :

1. Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος
2. Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά
3. Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν
4. Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς
5. Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα
6. Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ
7. Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου
8. Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί

 

harry

Top