Οι συνέπειες της παιδικής εργασίας και η αντιμετώπισή τους

_28402063-fdba-460f-bbcd-2fe7c39eeb6d

Οι συνέπειες της παιδικής εργασίας και η αντιμετώπισή τους

_28402063-fdba-460f-bbcd-2fe7c39eeb6d

made with bing

Στη σύγχρονη εποχή, μολονότι τα δικαιώματα των παιδιών είναι αναγνωρισμένα, το φαινόμενο της εργασίας των ανηλίκων αποκτά ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις. Καθημερινά τροφοδοτούμαστε με παραδείγματα μεγάλων εμπορικών αλυσίδων που απασχολούν παράνομα παιδιά, αξιοποιώντας τα ως φθηνά εργατικά χέρια, με σκοπό να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα. Ποια είναι όμως, τα αρνητικά αποτελέσματα του φαινομένου αυτού στην ζωή, αλλά και την ευρύτερη ανάπτυξη των εργαζόμενων παιδιών;

Πρώτα από όλα, τα παιδιά αυτά στερούνται το θεμελιώδες δικαίωμα της εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, αδυνατούν να φοιτήσουν στο σχολείο, όπως οι συνομήλικοί τους και άρα, δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τις απαραίτητες για τη ζωή τους γνώσεις και να καλλιεργήσουν τις πνευματικές τους δεξιότητες. Παράλληλα, μιας και οι εργαζόμενοι ανήλικοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν διαπροσωπικές σχέσεις στο περιβάλλον του σχολείου, οδηγούνται στην κοινωνική περιθωριοποίηση και την αποκοινωνικοποίηση. Ως απόρροια των παραπάνω, τα εν λόγω παιδιά δεν δύνανται να προοδεύσουν, να δημιουργήσουν και να ανέλθουν κοινωνικά, ενώ πέφτουν θύματα μιας διαρκούς εκμετάλλευσης, λόγω της αμάθειάς τους.

Ταυτόχρονα, η εργασία και ειδικά όταν αυτή είναι πολύωρη, έχει έντονο αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών. Από τη μία πλευρά, κλονίζεται η σωματική τους ακεραιότητα, αφού συχνά εργάζονται υπό εξαιρετικά άθλιες συνθήκες, σε περιβάλλοντα ανθυγιεινά και σε υποδομές με κατασκευαστικές ανεπάρκειες, που ελλοχεύουν πολύπλευρους κινδύνους για εκείνα. Έτσι, κωλύεται η ομαλή τους ανάπτυξη και εμφανίζουν είτε άμεσα είτε και μελλοντικά ποικίλα προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, επηρεάζεται καθοριστικά και η ψυχική τους υγεία, διότι στερούνται το παιχνίδι, την ανεμελιά και την ξεγνοιασιά της ηλικίας τους και καλούνται να διαχειριστούν υποχρεώσεις και καταστάσεις ανάλογες με αυτές της ενήλικης ζωής. Δεν είναι λοιπόν, σπάνιο φαινόμενο τα παιδία αυτά να οδηγούνται στην κατάθλιψη αλλά και πιο ακραία, στην αυτοκτονία.

Είναι συνεπώς, επιτακτική ανάγκη να ληφθεί δράση προκειμένου να καταπολεμηθεί αυτό το τόσο καταστροφικό φαινόμενο. Αρχικά, είναι σημαντικό να γίνονται πιο εντατικοί και ενδελεχείς έλεγχοι για τις εργασιακές συνθήκες στις βιομηχανίες και την ηλικία των εργαζομένων, έτσι ώστε να μην συγκαλύπτονται τα εγκλήματα που διαπράττονται από τις οικονομικά ισχυρές εταιρίες. Επιπλέον, χρειάζεται να θεσπιστούν από την πολιτεία σαφείς νόμοι κατά της παιδικής εργασίας και να επιβάλλονται αυστηρότατες ποινές στους παραβάτες τους για τον παραδειγματισμό των υπολοίπων. Τέλος, οι φορείς αγωγής πρέπει να ενημερώνουν και να ευαισθητοποιούν τους νέους σχετικά με την πορεία που διανύουν τα προϊόντα πριν φτάσουν στα χέρια τους, έτσι ώστε να αλλάξουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες και να μην συμβάλλουν με αυτές στην αύξηση της παιδικής εργασίας. Μονάχα λοιπόν αν κινητοποιηθούμε μαζικά, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την έκλειψη αυτού του φαινομένου.

Εν κατακλείδι, η παιδική εργασία είναι ένα μείζον πρόβλημα των ημερών μας, το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, μιας και χιλιάδες παιδικές ζωές καταστρέφονται εξαιτίας του. Είναι χρέος όλων μας να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά που υφίστανται την αδιάκοπη καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

 Πούλου Βασιλική-Μαρία, Γ2

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Οι συνέπειες της παιδικής εργασίας και η αντιμετώπισή τους"

Σχολιάστε

Top