ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ

εικόνα_Viber_2024-02-24_15-12-45-385

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ

ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ

Την Παρασκευή 26/01/2024 πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψή της Β΄ τάξης του γυμνασίου του σχολείου μας στο Ευγενίδειο Ίδρυμα.

_1706621236397

Οι μαθητές παρακολούθησαν στον θόλο του πλανηταρίου μια ταινία για την ιστορία της Γης και την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη. Στη συνέχεια παρακολούθησαν πειράματα φυσικών επιστημών με θέμα την «εκρηκτική» επιστήμη. Γνώρισαν την επιστήμη πίσω από το μηχανισμό των καύσεων, είδαν και άκουσαν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των πειραμάτων και τα συνδύασαν με καινοτομίες και τεχνολογικά επιτεύγματα του πολιτισμού μας.

εικόνα_Viber_2024-02-24_15-11-04-305

     Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου το σχολείο μας πραγματοποίησε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ευγενίδειο Ίδρυμα. Πιο συγκεκριμένα οι καθηγητές, οι οποίοι είχαν τη καλοσύνη να μας συνοδεύσουν στο πλανητάριο, αφού μας εξοικείωσαν με τον χώρο, μας ενημέρωσαν ότι η εκδρομή μας θα χωριστεί σε δυο μέρη: πρώτα θα παρακολουθούσαμε μια προβολή για το πώς γεννήθηκε η Γη και μετά θα παρακολουθούσαμε εκρηκτικά περάματα για τα οποία ήμασταν όλοι πολύ ενθουσιασμένοι.

εικόνα_Viber_2024-02-24_15-11-17-658

         Όταν μπήκαμε στην αίθουσα που θα πραγματοποιούταν η προβολή, καθηγητές και μαθητές μείναμε άφωνοι. Πριν μπούμε στην αίθουσα, νομίζαμε ότι θα παρακολουθούσαμε την προβολή σε κάποια οθόνη, αλλά αυτό που αντικρίσαμε ήταν εξωπραγματικό. Υπήρχαν παντού θέσεις σαν αμφιθέατρο και η οροφή έμοιαζε με θόλο. Τα πρώτα λεπτά που παρακολουθήσαμε ζαλιζόμασταν λόγω του μεγέθους της οθόνης. Ο χώρος έδινε  την αίσθηση ότι κουνιόταν.

          Η προβολή ήταν υπέροχη, καθώς έλυσε πολλές απορίες μας. Ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο, για να ανακαλύψει κανείς την ιστορία της Γης. Μάθαμε πώς γεννήθηκε και πώς εξελίχθηκε η Γη μας στο πέρασμα του χρόνου, πώς σχηματίστηκαν οι οροσειρές στην επιφάνειά της, αλλά και οι βαθιές τάφροι στον ωκεάνιο πυθμένα. Ακόμη, μάθαμε πώς προκαλούνται οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις και γιατί σήμερα η Αφροδίτη και ο Άρης είναι τόσο εχθρικοί στην ζωή, σε αντίθεση με τον πλανήτη μας.

         Παρόλο που γνωρίζουμε ήδη πολλά, η προσπάθειά μας να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για την γένεση και την εξέλιξη του Ηλιακού συστήματος συνεχίζεται.

          Μόλις τελείωσε η προβολή, οι καθηγητές μας έδειξαν το δρόμο για το εργαστήριο των πειραμάτων και εμείς με χαρά και ενθουσιασμό τους ακολουθήσαμε μετά από ένα διάλειμμα για φαγητό και ξεκούραση. Ο χώρος των πειραμάτων ήταν πιο μικρός από αυτόν της προβολής, αλλά ήταν εξίσου εντυπωσιακός. Η κυρία που έκανε τα περάματα ήταν πολύ ευγενική και πρόθυμη να λύσει τις απορίες μας. Μία σειρά επιλεγμένων εντυπωσιακών πειραμάτων ήρθε να απαντήσει στα ερωτήματα μας, και να μας παρουσιάσει θεμελιώδεις έννοιες της Φυσικής και της Χημείας.

        Ήρθαμε σε επαφή με γνωστά φυσικά μεγέθη, όπως αυτά του όγκου και τις πίεσης και εξοικειωθήκαμε  με βασικές χημικές αντιδράσεις όπως αυτές της καύσης. Μεταξύ άλλων, ήρθαμε σε επαφή με τις ιδιότητες των αερίων χρησιμοποιώντας μπαλόνια και είδαμε πώς μεταμορφώνεται ένα απλό πλαστικό μπουκάλι σε πύραυλο.

         Παρακολουθήσαμε διάφορα περάματα με άζωτο, μαγνήσιο το πώς κατασκευάστηκε η πυρίτιδα κ.α.  Το πείραμα που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν αυτό που έβαλε φωτιά στο μαγνήσιο με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας πράσινης φλόγας. Αυτή ήταν η τελευταία μας δραστηριότητα στο πλανητάριο.

          Φεύγοντας καθηγητές και μαθητές νιώσαμε χαρά για τις γνώσεις και τις πολύτιμες εμπειρίες που πήραμε, αλλά ταυτόχρονα λυπόμασταν, γιατί μια τόσο ωραία μέρα όπως αυτή είχε έρθει στο τέλος της.

Μιχελάκος Αναστάσιος, Β2

 

Αφήστε το σχόλιο σας στο "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ"

Σχολιάστε

Top