Στήλη: Γενικά

Editorial 2

Το δεύτερο τεύχος του Ανατολικού Παλμού κυκλοφορεί σήμερα με εξώφυλλο τη δημιουργία των μαθητών Παπαδόπουλου Θεόφιλου και Παπαδημητρίου Δημήτριου. Ο Θεόφιλος βραβεύτηκε κατά το τρέχον σχολικό έτος 2013-2014 με έπαινο στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Γελοιογραφίας-Κόμικς με θέμα: «Οι νέοι σκιτσάρουν για την Ευρώπη» που διοργανώθηκε από το Educartoon, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου και την επιστημονική ένωση «Νέα Παιδεία». Την προηγούμενη σχολική χρονιά, απέσπασε το 2ο Βραβείο στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό σκίτσου οδικής ασφάλειας με θέμα: «Η χρήση του δρόμου… είναι στο χέρι σου – Αύριο εγώ θα οδηγώ» που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και την EDUCARTOON.

Το παρόν τεύχος καταπιάνεται με θέματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εκπαίδευσης, μέσα από προγράμματα που υλοποιούνται, όπως το Ορίζοντας 2020, το Euroscola και το Erasmus+.

Όσον αφορά το Euroscola, έχουμε τις μαρτυρίες των μαθητών που συμμετείχαν στη φετινή αποστολή της Ηπείρου, και μέσα από τις απαντήσεις τους, βλέπουμε τις εντυπώσεις των παιδιών χάρη στην εμπειρία αυτή.

Σ’αυτό το τεύχος, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε σε μια εκ βαθέων συνέντευξη, τον έγκριτο δημοσιογράφο Κώστα Αργυρό, ο οποίος μέσα από τις εκπομπές του «27 της Ευρώπης» ανέδειξε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες της Ε.Ε. αλλά και τη διαφορετικότητα των κρατών-μελών της.

Η συντακτική ομάδα του Ανατολικού Παλμού έκανε επίσης συνέντευξη με την κα. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τα έτη 2007-2012. Το ενδιαφέρον μας στράφηκε ευθύς εξ’αρχής προς τους ευρωβουλευτές μας, τους πολιτικούς δηλαδή που εκπροσωπούν την Ελλάδα στην Ε.Ε. Παρόλο που ζητήσαμε στην πλειοψηφία αυτών να μας απαντήσουν σε ερωτήματά μας, η μόνη συνέντευξη που μας παραχωρήθηκε, είναι αυτή της κας. Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Άλλο ένα εγχείρημα των μαθητών που συμμετέχουν στον Ανατολικό Παλμό, ήταν η πραγματοποίηση ρεπορτάζ στο δρόμο της πόλης των Ιωαννίνων. Αρχές Μαρτίου λοιπόν, μια ομάδα μαθητών-μελών της συντακτικής ομάδας, πήγαν στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων και έθεσαν ερωτήματα στους περαστικούς, σχετικά με την κινητικότητα στην Ε.Ε.: αν θα έφευγαν δηλαδή, για σπουδές ή για δουλειά σε χώρα της Ε.Ε. Τα ευρήματα του ρεπορτάζ είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτα.

Τέλος, με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα για τον εκφοβισμό (bullying), έχουμε ένα άρθρο που ασχολείται με τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. σχετικά με το ζήτημα της καταπολέμησής του.

Καλή σας ανάγνωση!

Οι αρχισυντάκτες

Μέμου Χριστίνα

Χρήστου Περικλής

Editorial

Η Ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο της Ε.Ε. κατά το α’ εξάμηνο του 2014, καθώς και οι ευρωεκλογές τον προσεχή Μάη, ήταν η αφορμή για να δρομολογήσουμε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα στο ΓΕ.Λ. Ανατολής, με περιεχόμενο ευρωπαϊκό. Πιο συγκεκριμένα, το εγχείρημά μας ήταν η αναβίωση και επαναλειτουργία του μαθητικού εντύπου Ανατολικός Παλμός που κυκλοφόρησε στο σχολείο μας από το 2008 ως το 2010 και απέσπασε μάλιστα ειδικό έπαινο στον 15ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».

Αυτή τη φορά, εκδίδουμε σε ηλεκτρονική μορφή με μια συντακτική ομάδα 40 ατόμων από την Α και Β τάξη του Λυκείου μας. Η σύλληψη της ιδέας τόσο απλή και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους μαθητές μαζική, κάτι που αντιβαίνει στην κοινή άποψη ότι οι νέοι σήμερα αδιαφορούν για θέματα που σχετίζονται με θεσμούς, με ζητήματα ευρωπαϊκής ταυτότητας, με συλλογικότητα.

Το 1ο τεύχος μας λοιπόν, βγαίνει σήμερα, 14 του Φλεβάρη και καταπιάνεται με τη γνωριμία μας με τους εταίρους της Ε.Ε., με βασικές ευρωπαϊκές δομές, περιλαμβάνει συνεντεύξεις, όπως επίσης και προσωπικές απόψεις των μαθητών σχετικά με το ρόλο της Ε.Ε., τον ευρωσκεπτικισμό κ.α. Τέλος, δημοσιεύουμε τα πρώτα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης που θα διαρκέσει μέχρι αρχές Μαΐου, με θέμα «πόσο Ευρωπαίοι είμαστε;» . Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;

Είμαστε πολύ περήφανοι για το πρώτο μας τεύχος, δημιούργημα συλλογικό και με εφηβικό ενθουσιασμό. Ελπίζουμε να το απολαύσετε κι εσείς!

Οι αρχισυντάκτες

Μέμου Χριστίνα

Χρήστου Περικλής

EUROSCOLA: Το μέλλον στους νέους!

Της Χριστίνας Μέμου, καθηγήτριας Γαλλικής Γλώσσας στο ΓΕ.Λ. Ανατολής

Πηγή: επίσημη σελίδα του Euroscola στο Facebook, copyright Euroscola.

Είχα την τύχη να επιλεγώ και να συμμετάσχω ως συνοδός στην αποστολή στο Στρασβούργο μαζί με 24 μαθητές από όλη την Ήπειρο, που αρίστευσαν σε γραπτό διαγωνισμό για την ημερίδα Euroscola. Το προσωπικό στοίχημα μεγάλο, διότι βασικοί στόχοι μας, ήταν οι μαθητές να έχουν καταρχάς επαρκή ενημέρωση και πληροφόρηση για την ημερίδα και έπειτα, η ανομοιογενής ομάδα να «δέσει», να γνωριστεί και να συνεργαστεί.

Η αξιοπρεπής παρουσία των μαθητών στις 7 Φεβρουαρίου 2014, στο Στρασβούργο, επιβεβαίωσε την προσπάθειά μας και μας έκανε πολύ περήφανους. Ένα μικρό φωτογραφικό οδοιπορικό θα βρείτε στο site του σχολείου μας, στο site της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ηπείρου, καθώς και στη σελίδα του Euroscola στο Facebook.

Στο επόμενο τεύχος του Ανατολικού Παλμού, θα φιλοξενηθούν μαρτυρίες των συμμετεχόντων σχετικά με την εμπειρία τους στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να πάρουμε και οι υπόλοιποι μια «γεύση» από αυτή τη διαπολιτισμική επαφή των νέων.

Top