Παραολυμπιακοί Αγώνες.

ΑΠΟ: 5ο ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - Απρ• 20•17

spolympicsspolympics1

  • «Όλοι εμείς που είμαστε ανάπηροι, δεν θα πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας κάτι ξεχωριστό. Είμαστε φυσιολογικά άτομα με κάποιες ειδικές ανάγκες. Όλοι είμαστε διαφορετικοί ,ξεχωριστοί με το δικό μας τρόπο. Καθένας κρύβει μέσα του μια σπίθα φωτιάς ,μια δημιουργική δύναμη κι αυτή η ικανότητά μας να προσφέρουμε συνοψίζεται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τα λόγια του Ύμνου των Παραολυμπιακών Αγώνων (Στίβεν Χόκινγκ, κοσμολόγος )
  • «Οι άνθρωποι είναι αυτοί που μας κάνουν ανάπηρους διότι δεν μα δίνουν την ευκαιρία να αποδείξουμε τις ικανότητές μας (Dean Houle, αθλήτρια άρσης βαρών με εγκεφαλική παράλυση.

Παραολυμπιακοί  ονομάζονται οι Αγώνες που διοργανώνονται για τους αθλητές με αναπηρία, ανθρώπους που δεν πληρούν όλες τις φυσικές δυνατότητες.

Όπως όλοι οι αθλητές εξασκούνται σκληρά ταυτόχρονα όμως είναι αποφασισμένοι να κερδίσουν τη ζωή .

Η λέξη Παραολυμπιακοί προέρχεται από την πρόθεση «παρά» που σημαίνει κοντά στους Ολυμπιακούς.

Τα Παραολυμπιακά αθλήματα στην Ελλάδα άρχισαν να αναπτύσσονται κατά τη δεκαετία του `70 και η πρώτη συμμετοχή Έλληνα σε Παραολυμπιάδα έγινε το 1976. Υπάρχουν περίπου 700 αθλητές με ειδικές ανάγκες αλλά μόνο ένα ποσοστό μετέχει σε αγώνες.

Τα αθλήματα που διεξάγονται είναι : αντισφαίριση με αμαξίδιο (τένις), άρση βαρών σε πάγκο, ιππασία, καλαθοσφαίριση σε αμαξίδιο, μπότσια, πετοσφαίριση, ποδόσφαιρο 5*5 και 7*7,ράγκμπι με αμαξίδιο, στίβος, τοξοβολία, γκόλμπολ, ιστιοπλοΐα, κολύμβηση, ξιφασκία με αμαξίδιο, ποδηλασία, σκοποβολή ,τζούντο, επιτραπέζια αντισφαίριση (πινγκ- πονγκ)

Δεκαπέντε αθλήματα είναι κοινά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ αποκλειστικά παραολυμπιακά είναι τέσσερα: μπότσια, γκόλμπολ, άρση βαρών σε πάγκο και ράγκμπι με αμαξίδο

Τα ρεκόρ που σημειώνονται στους Παραολυμπιακούς Αγώνες μπορούν να συγκριθούν με τα ρεκόρ των Ολυμπιακών αθλητών ενώ στην Άρση Βαρών σε πάγκο σε ορισμένες κατηγορίες βάρους τα Παραολυμπιακά ρεκόρ ξεπερνούν τα ρεκόρ αρτιμελών αθλητών έως και 12 κιλά…..

Οι αθλητές ανήκουν στις εξής κατηγορίες

  • Αθλητές με κινητικές αναπηρίες λόγω ακρωτηριασμών ,κάκωσης νωτιαίου μυελού, εγκεφαλικής παράλυσης ή με άλλες αναπηρίες όπως πχ λόγω μυϊκής δυστροφίας
  • Αθλητές με περιορισμένη ή ολική απώλεια όρασης
  • Αθλητές με νοητική υστέρηση. Συμπεριλαμβάνονται αθλητές με IQ κάτω του 70, ενώ το 100 αφορά το μέσο όρο που συνδυάζεται με περιορισμένες γνωστικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Επιπλέον οι αθλητές πρέπει να έχουν περιέλθει σε αυτήν την κατάσταση μετά τα 18.

Μέσω των Παραολυμπιακών Αγώνων επιδιώκεται η ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι οι περιορισμοί –αποκλεισμοί που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι σε κάθε τομέα της ζωής τους δεν είναι αποτέλεσμα του «μειονεκτήματος» αλλά κατασκεύασμα της κοινωνικής οργάνωσης.

Δυστυχώς μόλις πέσουν οι προβολείς της δημοσιότητας οι παραολυμπιονίκες λησμονούνται ….

Αρχικά η συμμετοχή τους ξεκίνησε με ιδιωτικές πρωτοβουλίες χωρίς καμιά υποστήριξη από το κράτος .

Ακόμη και σήμερα Έλληνες αθλητές που καταφέρνουν να διακριθούν σε ολυμπιακό και παγκόσμιο επίπεδο δεν έχουν την απαραίτητη αναγνώριση και βοήθεια από το κράτος.

Δυστυχώς δίνεται έμφαση στη μορφή της αναπηρίας του αθλητή και όχι σε αυτά που επιτυγχάνει με αυτήν την αναπηρία παρά τα όποια προβλήματα λόγω της έλλειψης των υποδομών.

Έτσι είναι ανύπαρκτη η αποκατάστασή τους στο Στρατό ή την Αστυνομία σε αντίθεση με τους αρτιμελείς αθλητές

Στις σύγχρονες κοινωνίες ο τρόπος επίλυσης των προβλημάτων εκπαίδευσης ,κατάρτισης, κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής πολιτικής για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, και τα Άτομα που κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό στηρίζεται στην αρχή της παροχής ίσων ευκαιριών- δικαιωμάτων  και στην προσπάθεια συνειδητοποίησης από όλους ότι είναι συνάνθρωποι με την ίδια αξία και αξιοπρέπεια, με καθήκοντα και υποχρεώσεις ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

Η ισότιμη συμμετοχή των αναπήρων σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής είναι δικαίωμα και όχι παραχώρηση των «φυσιολογικών» ανθρώπων ή του απαξιωμένου υποτιθέμενου «κράτους πρόνοιας» στα πλαίσια της επιδοματικής πολιτικής του!!!!

                                                                                 Γαρούφη Σταυρούλα , Β1

Η παραολυμπιονίκης που κοσμεί την πόλη μας : Μαρία Σταματουλά

stamatoulaΗ παραολυμπιονίκης Μαρία Σταματουλά έχει 10 χρόνια λαμπρής παρουσίας στο στίβο.

Χαρακτηρίζεται ως ένα μοναδικό ταλέντο σφαιροβόλου διεθνώς αναγνωρισμένη.

Η παρουσία της στους αγωνιστικούς χώρους των 5 ηπείρων τίμησε την πατρίδα μας από το 2004 έως το 2014 υψώνοντας τη γαλανόλευκη σε κάθε συμμετοχή της στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

Είναι η Ελληνίδα σφαιροβόλος με τις περισσότερες διακρίσεις.

Η Μαρία Σταματουλά στα 10 αυτά χρόνια κατέκτησε μετάλλια και διακρίσεις που παραθέτουμε παρακάτω: Ολυμπιακό χάλκινο μετάλλιο στην Παραολυμπιάδα του Πεκίνου το 2008.

2 Ολυμπιακές θέσεις στην Παραολυμπιάδα του Λονδίνου το 2012.

3 Παγκόσμια μετάλλια (1 χρυσό, 1 ασημένιο, 1 χάλκινο) το 2006, 2011, 2013. 4 Πανευρωπαϊκά μετάλλια (2 χρυσά, 1 ασημένιο, 1 χάλκινο) το 2007, 2012, 2014.

1η Πανευρωπαϊκή θέση το 2005.

28 Πανελλήνια χρυσά μετάλλια.

Ρεκόρ: 1 Παραολυμπιακό 8 Παγκόσμια. 14 Πανευρωπαϊκά 19 Πανελλήνια.

Top