Φυλακές Ανηλίκων.

ΑΠΟ: 5ο ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - Απρ• 20•17

fylakesΗ μεγάλη των ….κακοποιών Σχολή;

Στη χώρα μας κρατούνται περίπου 700 παιδιά στα 5 καταστήματα κράτησης ανηλίκων (Θεσσαλονίκης, Βόλου, Κασσαβέτειας, Αυλώνα για τα αγόρια και Ελαιώνα για τα κορίτσια) καθώς καταδικάστηκαν ενώ ήταν ανήλικοι.

Συνήθως καταδικάζονται για μικροκλοπές, ξυλοδαρμούς, ναρκωτικά και παράνομη είσοδο στη χώρα. Αυτοψίες του Συνήγορου του Πολίτη δείχνουν ότι σε όλα τα καταστήματα υπάρχουν κακές συνθήκες υγιεινής, παλιές εγκαταστάσεις, έλλειψη προσωπικού όπως φύλακες, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί..

Από την άλλη πλευρά το 96,7% των ανηλίκων που βρίσκονταν στη φυλακή με ποινή στέρησης της ελευθερίας πάνω από δύο χρόνια είχαν εγκλειστεί σε σωφρονιστικό κατάστημα!!

Για το 30% η πρώτη εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη ήρθε στα 13. Ενώ ήδη από τους πρώτους μήνες του «σωφρονισμού» υφίστανται διάφορους εξευτελισμούς  και διδάσκονται την εγκληματικότητα από τους μεγαλύτερους…

Πίσω από τη νεανική παραβατικότητα συνήθως βρίσκεται μια φτωχή ,αδιάφορη ,αμόρφωτη οικογένεια. Οι γονείς τους είναι αγράμματοι σε ποσοστό 46%  με ελάχιστα εισοδήματα (ενώ το ποσοστό αυτό για το γενικό πληθυσμό είναι μόλις 8%). Το 35% των γονέων τους έχουν συνεχείς διαπληκτισμούς.

Η φυλακή είναι ένα μη φυσιολογικό περιβάλλον που δεν εξασφαλίζει την διαπαιδαγώγηση των νέων

Ο νόμος προβλέπει εναλλακτικές ποινές για τους ανήλικους ώστε να βρεθούν σε περιβάλλον που δεν θα ανακυκλώνονται οι συνθήκες βίας και εγκληματικότητας όπως ανάθεση σε ανάδοχες οικογένειες, η κοινωνική εργασία , η ανάθεση σε ιδρύματα ,ξενώνες φιλοξενίας,  ειδικά προγράμματα για τους τοξικομανείς κλπ

fylakes-korydallou_1Από την άλλη πλευρά μόνο 1 στα 3 έγκλειστα παιδιά παρακολουθεί μαθήματα σχολείου καθώς οι περισσότεροι γρήγορα ιδρυματοποιούνται και θεωρούν τη φυλάκιση ως φυσιολογική κατάσταση . Η ενεργοποίηση του θεσμού των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας μέσα στις φυλακές αποτελεί ένα ισχυρό ενισχυτικό θεσμό στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα και δεξιότητες ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς της εργασίας.

Εξάλλου δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι αποτέλεσμα μιας άδικης κοινωνικά πολιτικής που δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για την «παραβατικότητα» η οποία συνήθως συνυφαίνεται με τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες.

Σεβαστού Αγγελική, Σακελλαρίου Σάρα, Σεκλερέντου Όλγα, Τρίγγου Μαρία/ Β6

Top