Οικολογική καταστροφή Δάσους Δαδιάς – Πλημμύρες Θεσσαλίας

ΑΠΟ: 5ο ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - Μάι• 28•24

ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Οι προστατευμένες περιοχές της χώρας μας δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα  από τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2023.

28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους,  1.726.260 στρέμματα κάηκαν …

Θα χρειαστούν 150 χρόνια για να αναγεννηθεί το δάσος της Δαδιάς.

800.000 πλημμυρισμένα στρέμματα στη Θεσσαλία, 13 χωριά θαμμένα στη  λάσπη, 19 νεκροί!

Η υπεράντληση του νερού, ο περιορισμός των ποταμών, οι αυθαίρετες επεμβάσεις στα οικοσυστήματα, όλα οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στις καταστροφές των τελευταίων ετών».

Δεν είναι «μονόδρομος», «κανονικότητα»  και «αναποδιά» να καιγόμαστε το καλοκαίρι και να πνιγόμαστε τον υπόλοιπο χρόνο.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΔΑΔΙΑΣ

Τι «έσβησε»το δάσος της Δαδιάς και πώς θα αναγεννηθεί;

Το περασμένο καλοκαίρι σημαδεύτηκε από την οικολογική καταστροφή του Δάσους της Δαδιάς.

Πρόκειται για ένα βιότοπο τεράστιας σημασίας καθώς έχουν καταγραφεί συνολικά 360-400 είδη φυτών, από τα οποία 25 είδη είναι ορχιδέες, 104 είδη πεταλούδων, 12-13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60-65 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων 24 είναι νυχτερίδες. Επιπλέον, τα ιδιαίτερης αισθητικής τοπία με βραχώδεις σχηματισμούς, ρυάκια και ποτάμια, τα ενδημικά φυτά και τα σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντός της «.

Το Δάσος της Δαδιάς ήταν η μοναδική φυσική δασική έκταση σε όλη την Ευρώπη η οποία φιλοξενούσε τα τέσσερα ευρωπαϊκά είδη γύπα. Αποτελούνταν κυρίως από βελανιδιές και μπορούσαν να παρατηρηθούν διαφορά είδη αρπακτικών πτηνών σε όλη της την έκταση.  Βρίσκεται στην βορειοανατολική Ελλάδα, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Πλέον, αποτελεί ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ εδώ συναντάται ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός Μαυρογύπα στα Βαλκάνια.

Ο θάνατος των δεκάδων ξεριζωμένων συνανθρώπων μας που βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο δάσος της  Δαδιάς αποτελεί ένα πολύνεκρο έγκλημα.

Οργανώθηκαν μάλιστα και επιθέσεις – απαγωγές εναντίον τους.. Όλοι θυμόμαστε έναν κάτοικο να έχει στοιβάξει 25 «κομμάτια» όπως τους αποκαλεί σε ένα τρέιλερ γιατί ήταν «ορκισμένοι να μας κάψουν» όπως δήλωνε… τελικά βέβαια όλοι απαλλάχθηκαν…

Έτσι  χάθηκαν συνολικά 935.000 στρέμματα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα τα μεγέθη είναι τεράστια: Στην Αττική 220.109, στη Ρόδο 206.610, στο Βελεστίνο 87.240 και τα υπόλοιπα 195.716 στρέμματα σε Ροδόπη,Κέρκυρα, Αχαία, Εύβοια, Θήβα, Λουτράκι, Άνδρο.

Πλημμύρες Θεσσαλίας – Άνθρωποι και χωριά « θαμμένα» στη λάσπη

Στις 5 Σεπτέμβριου του 2023 η κακοκαιρία Daniel έφερε την καταστροφή όταν χτύπησε πρώτα την Μαγνησία και αργότερα επεκτάθηκε σε όλη τη Θεσσαλία. Το Πυροσβεστικό Σώμα είχε δεχτεί κοντά στις 10.000 κλήσεις από τους κατοίκους στο διάστημα δυο εβδομάδων. Μόλις 3.576 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημεία. Ο Βόλος όμως έμεινε χωρίς πόσιμο νερό για περίπου δυο εβδομάδες.

Στον αντίποδα με τους πυρόπληκτους  νεκροί, χωριά βυθισμένα τη λάσπη  που βίωσε η Θεσσαλία στις  5 Σεπτέμβρη όταν εκδηλώθηκε η προαναγγελθείσα κακοκαιρία «Daniel».

Εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν, καλλιέργειες, αιγοπρόβατα, μελίσσια.

19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

750.000 στρέμματα στη Θεσσαλία είχαν  πλημμυρίσει.

Κατεστραμμένες καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες , αποθήκες που φυλάσσονται αγροτικά αγαθά  του μεγαλύτερου κάμπου της χώρας μας όπως σιτάρι, λιπάσματα, ζωοτροφές, φάρμακα…

Χιλιάδες νεκρά ζώα , λιμνάζοντα νερά, κουνούπια, η καταστροφή των δομών ύδρευσης, απουσία πόσιμου νερού , συνιστούν μια υγειονομική βόμβα…

Για τους υπεύθυνους για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή, τα ακραία φαινόμενα, τα ασύμμετρα φαινόμενα, η φύση…

Από την άλλη πλευρά υπήρξαν καταγγελίες για 2.000 κενά δασολόγων, δασεργατών, έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, ρέματα και φρεάτια που δεν έχουν καθαριστεί…

Προβληματικά δίκτυα πυροσβεστικών κρουνών , 4500 κενά πυροσβεστών που δίνουν μάχη με οχήματα 40 ετών…

Πριν τρία χρόνια η Καρδίτσα είχε πάλι πλημμυρίσει με την κακοκαιρία Ιανός χωρίς να εφαρμοστεί καμία από τις εξαγγελίες αντιπλημμυρικών έργων.

Το αποχετευτικό δίκτυο του Βόλου κατασκευάστηκε πριν 50 χρόνια χωρίς να επεκταθεί καθώς γιγαντώθηκε η πόλη.

Ο ένοχος είναι η κλιματική αλλαγή ή μήπως οι διαχρονικές όλων των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν ως «περιττό κόστος»την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία.

Πολιτικές που αντιμετωπίζουν , το δάσος, τη γη , τη κατοικία ως εμπορεύματα έτσι ψηφίζονται δασοκτόνοι νόμοι, αποχαρακτηρίζονται προστατευμένες περιοχές, αλλάζουν οι χρήσεις γης κατά το δοκούν, όταν οι ορεινοί όγκοι γίνονται επενδυτικές ευκαιρίες …

Μόνο αν υπάρχει η κατάλληλη αντιπλημμυρική θωράκιση και ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας και τα απαραίτητα μέσα , οι επιπτώσεις ελαχιστοποιούνται.

Υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες έγκαιρης πρόβλεψης και προστασίας της κοινωνίας μας.

ΠΗΓΉ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΑΠΕ- ΜΠΕ

https://el.wikipedia.org/wiki/Δάσος_Της_Δαδιάς

https://www.news247.gr/ellada/fotia-ston-evro-anepanorthoti-i-katastrofi-to-dasos-tis-dadias-xathike-gia-panta/

https://www.iefimerida.gr/ellada/ypen-apotimisi-epiptoseon-pyrkagias-sto-dasos-dadias

https://www.tanea.gr/2023/10/30/greece/thessalia-ekthesi-vomva-gia-tis-plimmyres-sti-thessalia-ikseran-kai-den-ekanan-tipota/

https://www.in.gr/2023/09/17/greece/plimmyres-sti-thessalia-tragiki-katastasi-gia-tous-katoikous-ygeionomiki-krisi-karadokei/

Ανδρουλάκη Κάτρα – Β3ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Top